Fíni neumožnia Rusku a Bielorusku štart na MS v hokeji 2022. Kto ich nahradí?

Ruský tím počas MS v hokeji 2021.
Ruský tím počas MS v hokeji 2021. (Autor: TASR/AP)
TASR, Sportnet|28. feb 2022 o 12:25 (aktualizované 28. feb 2022 o 15:27)

Rokovať o tom bude aj Rada Medzinárodnej hokejovej federácie.

BRATISLAVA. Fínsko neumožní štart Rusku a Bielorusku na tohtoročných MS v hokeji, ktoré sa uskutočnia od 13. do 29. mája v Helsinkách a Tampere.

Zároveň požaduje od vedenia IIHF vylúčenie oboch krajín zo všetkých medzinárodných hokejových akcií. V pondelok to na oficiálnej stránke tamojšej federácie uviedol jej predseda Harri Nummela.

Zástupcovia fínskeho hokeja uviedli, že si nevedia predstaviť, že by vzhľadom na ruskú inváziu na Ukrajine mali pustiť na šampionát ruských hokejistov.

"Cez víkend sme aktívne rokovali a taktiež sme mali míting s prezidentom Medzinárodnej hokejovej federácie Lucom Tardiffom.

Povedali sme, že Fínska hokejová asociácia požaduje, aby boli Rusko a Bielorusko úplne vylúčené z medzinárodných hokejových aktivít a že nehodláme hrať proti národným tímom z týchto krajín.

Taktiež sme uviedli, že pre Rusko a Bielorusko nie je možné zúčastniť sa na MS v Tampere a Helsinkách," uviedol Nummela v stanovisku na oficiálnej stránke.

O návrhu Fínov má dnes rokovať Rada Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF). Okrem toho Fínsko v pondelok rokovalo aj s predstaviteľmi Švédska a Česka o vylúčení Ruska z turnajov Euro Hockey Tour.

Ruskí hokejisti mali byť súpermi Slovenska v helsinskej A-skupine tohtoročných MS, Bielorusi mali nastúpiť v druhej B-skupine.

Podľa fínskeho portálu iltalehti už IIHF má za oba tímy aj náhradu. Rusov nahradia v elitnej kategórii Rakúšania a Bielorusov Francúzi.

IIHF podvečer podľa fínskeho portálu odoberie Rusku právo organizovať v roku 2023 majstrovstvá sveta aj MS juniorov a zápasy tohtoročných MS sa neuskutočnia v Hartwall Arene v Helsinkách, ktorú vlastnia Gennadij Timčenko (šéf KHL) spoločne s bratmi Arkadijom a Borisom Rotenbergovými.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Fíni neumožnia Rusku a Bielorusku štart na MS v hokeji 2022. Kto ich nahradí?