MOV chce návrat Rusov. Napľul by som na takú ponuku. Chcú nás ponížiť, odkazujú

Budova Ruského olympijského výboru v Moskve na ilustračnej fotografii.
Budova Ruského olympijského výboru v Moskve na ilustračnej fotografii. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|28. mar 2023 o 19:55

MOV im otvoril dvere, Rusi to odmietajú.

BRATISLAVA. „Dúfam, že zvíťazí zdravý rozum a zdravé vnímanie reality. Ale súdiac podľa posledných správ, MOV žije vo svojej vlastnej realite. Ruských a bieloruských športovcov by mali naďalej vylúčiť,“ napísal na twitteri Vladislav Heraskevyč.

V Lausanne sa pred pár dňami zúčastnil rokovania Medzinárodného olympijského výboru ako zástupca ukrajinských športovcov. Vysvetľoval postoj Ukrajiny.

Pre ukrajinských športovcov je neprijateľné, aby súťažili na veľkých podujatiach proti Rusom a Bielorusom. Súperi z týchto krajín sú nositeľmi propagandy a mnohí vedome podporujú vojnu na Ukrajine

Svoj boj s olympijským hnutím prehrali. 

Návrat jednotlivcov, ktorí nepodporili vojnu

Medzinárodný olympijský výbor v utorok odporučil športovým federáciám, aby opätovne pustili na súťaže športovcov z Ruska a Bieloruska bez štátnych symbolov. 

„Neprichádza do úvahy štart tímov Ruska ani Bieloruska (súťažiť môžu len jednotlivci – pozn.). Športovci, ktorí vedome podporujú vojnu na Ukrajine sa nesmú zúčastňovať súťaží a to platí aj pre členov realizačných tímov,“ uviedol prezident MOV Thomas Bach. 

Vlani sa na mítingu na podporu agresie na Ukrajine postavilo vedľa Vladimira Putina viacero olympijských medailistov. Tento zákaz sa vzťahuje práve na nich.

Rozhodnutie prijal výkonný výbor MOV, ktorý má pätnásť členov a nie je v ňom žiadny zástupca zo Slovenska. 

Toto rozhodnutie jej zatiaľ len vo forme odporúčania. Neznamená teda automaticky, že sa Rusi vrátia na medzinárodné súťaže. 

Napríklad Svetová atletika minulý týždeň rozhodla, že pre pokračujúcu vojnu neumožní Rusom ani Bielorusom návrat na súťaže. Jednotlivé športové federácie sa môžu v tomto rozhodnúť samostatne.

Cyklistika ani tenis Rusov a Bielorusov po začiatku vojny zo súťaží nevylúčili.

Hoci MOV návrat športovcov Ruska a Bieloruska víta, je to s jedným veľkým ale. Toto rozhodnutie sa nevzťahuje na najväčšie športové podujatie. Na olympijské hry. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»MOV chce návrat Rusov. Napľul by som na takú ponuku. Chcú nás ponížiť, odkazujú