Športový kanál môže byť o rok. Bude však nutná podpora vlády, vraví Gašpar

Pavol Gašpar (vpravo) na zimnej olympiáde 2018 pri komentovaní s hokejovým expertom Rastislavom Staňom.
Pavol Gašpar (vpravo) na zimnej olympiáde 2018 pri komentovaní s hokejovým expertom Rastislavom Staňom. (Autor: archív P. Gašpara)
TASR|29. apr 2020 o 13:21

Športové prenosy stopla koronakríza.

BRATISLAVA. Pandémia koronavírusu obrala verejnoprávnu RTVS o tristo hodín športového programu iba za mesiace marec a apríl, pričom samotná hokejová Tipsport liga by "zhltla" jednu tretinu času.

Športová redakcia pripravila na play off viacero noviniek i návratov, tie však nezapadnú prachom.

Ako uviedol vedúci odboru priamych prenosov sekcie športu RTVS Pavol Gašpar, fanúšikom tento produkt ponúknu v ďalšej sezóne. Pravdepodobne na novom programe - Štvorke.

Športový program museli odložiť

Štvrtý program zameraný na šport mali vo verejnoprávnej RTVS spustiť už v lete. Koronavírus však tento krok oddialil.

"Mali sme štartovať začiatkom júna pred futbalovým EURO 2020. Je logické, že štart športového programu si každý časuje na obdobie, ktoré je nabité športový obsahom.

Všetky podujatia plánované a presunuté na rok 2021, teda olympiáda, MS v hokeji, či EURO, nám však vytvárajú podobnú situáciu na štart nového programu. Ale budú potrebné mimoriadne investície a podpora vlády," povedal Gašpar.

"Uvidíme, aká bude situácia a aké dôsledky zanechá na našom štáte pandémia koronavírusu. Ak to bude v poriadku, tak verím, že sa k tomuto plánu vrátime. Športový program potrebujeme, jednotka aj dvojka už majú svoju programovú štruktúru a tvorí sa dlhodobo. Už tento rok v septembri sa bude konať Tour de France, v tomto období by mala bežať Fortuna liga aj Tipsport Liga a my chceme divákom ponúknuť čo najviac."

Prenosy na vyššej úrovni

Veľké plány mali v televízii najmä štartom play off hokejovej súťaže. Objemovo prišla RTVS v priebehu marca a apríla prišli o 300 hodín programu, čo je podľa Gašpara neuveriteľné číslo. Len hokejová Tipsport Liga by zabrala 100 hodín.

"Keby sme 24 hodín v kuse vysielali len šport, tak by to trvalo dva týždne. My sme pre ukončenú sezónu Tipsport ligy prišli o to najcennejšie a najzaujímavejšie, čo liga ponúka. Pozeráme na to nielen tak, z čoho môžeme najviac vyťažiť, ale sústreďujeme sa na to aj v tom, že môžeme divákom ponúknuť čo najviac," vysvetľuje.

"Prenosy sme chceli posunúť my vyššiu úroveň na rozdiel od základnej časti. Chceli sme dať v spolupráci s Pro-hokejom opäť kamery rozhodcom, ktoré tu už nejaký čas boli. Tiež sme chceli prejsť na neporovnateľne kvalitnejší model, ktorý sa používal v zápasoch hokejovej Ligy majstrov. Kvalita obrazu by bola porovnateľná so štandardnými vysielacími kamerami, ktoré sú objemovo niekoľkonásobne vyššie.

Na pláne bol aj návrat k rozhodcovským mikrofónom, lebo sme si boli vedomí, že v zápasoch, v ktorých ide oveľa, tak sa dozvieme, o čom rozhodcovia komunikujú s boxom časomeračov či trénermi. Boli sme pripravení do toho vstúpiť aj takto a urobiť prenosy zaujímavejšie. Ale v budúcej sezóne sa k tomu vrátime."

Platby za vysielacie práva nedostanú späť

RTVS mala na tento rok zakúpené vysielacie práva na MS v hokeji, futbalové EURO, či Tour de France.

Gašpar upozornil, že treba rozlišovať podujatia, ktoré sa zrušili a ktoré presunuli. Škody v tomto prípade neutrpeli.

"My sme kúpili balík MS v hokeji do roku 2023, kde boli okrem MS aj iné podujatia. Ale neznamená to, že sme uzavreli zmluvu za konkrétnu zmluvu a na druhý deň sme poslali peniaze na účet. Urobí sa vždy splátkový kalendár, kde ide nejaká suma na začiatku a v priebehu rokov alikvotné čiastky. Je jasné, že čo sa týka MS v hokeji, kde sme boli o jedno podujatie ukrátení, zmluva na to pamätá. Sú to presne tie malé písmená na spodnej časti zmluvy, ktoré nikto nečíta.

Predpokladám, že nám peniaze nevrátia, ale sa to odráta z nasledujúcich splátok. Pri Eure je to iná situácia. My sme o EURO neprišli, keďže sa len posunulo, Rovnako ako olympijské hry. O produkt teda neprídeme, len ho dostaneme neskôr."

Hokejové MS nemusia byť na TV Joj

Keďže RTVS má zakúpené práva na MS v hokej len do roku 2023, na Slovensku by sa mohli vysielať na inej televízii. Objavili sa informácie, že práva zakúpila televízia JOJ, ktorá o tom informovala v marci. To však zatiaľ nie je jasné.

"RTVS nemá od zmluvného partnera žiadnu informáciu o tom, že práva na MS už nie sú už na trhu," potvrdil Gašpar.

Niektoré odložené športové podujatia by sa mali uskutočniť ešte tento rok, viac problémov narobí vysielateľom rok 2021. Gašpar upozornil na termínové kolízie, ktoré majú dosah na povinnosti majiteľa televíznych práv.

"Či sa napokon tento rok pôjde Tour de France, to uvidíme. Ale organizátori sú nastavení, že sa pretekať bude. Samozrejme to na seba naviaže kopu problémov, pretože televízia si s vysielacími právami kupuje aj minimálne vysielacie požiadavky. Teda objem, ktorý musí za každých okolností z daného produktu odvysielať. Ale je teraz pravdepodobné, že bude viac podujatí v jednom termíne. A tým pádom budú televízie v termínovom konflikte a musia si to zariadiť.

Toto vyžaduje ďalšie kolá rokovaní, ktoré sa musia prerokovať. Budeme aj s kolegami zo zahraničných televízií hľadať čo najschodnejšie cesty, aby sme divákom ponúkli čo najviac zo zakúpeného produktu."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Športový kanál môže byť o rok. Bude však nutná podpora vlády, vraví Gašpar