Rozkaz znel: nemecké akadémie musia vychovať reprezentantov

Nemci sa tešia z titulu majstrov sveta.
Nemci sa tešia z titulu majstrov sveta. (Autor: SITA/AP)
Tomáš Olšiak|15. júl 2014 o 17:26

Nemecký triumf v Brazílii je príkladom úspechu, ktorý je výsledkom dlhodobej cieľavedomej práce.

BRATISLAVA. Nezáživný futbal, slabé výsledky, hráči, ktorí nelákali ľudí na tribúny. V takomto stave bola na konci dvadsiateho storočia reprezentácia historicky druhej najúspešnejšej futbalovej krajiny.

Na svetovom šampionáte v roku 1998 prehrali Nemci vo štvrťfinále s Chorvátmi 0:3, na európskom o dva roky neskôr obsadil prestarnutý tím s 39-ročným Lotharom Matthäusom potupné posledné miesto v skupine.

Krajina, ktorá sa pár desaťročí po drvivej porážke v druhej svetovej vojne dokázala vypracovať na najsilnejšiu ekonomiku Európy, však znova ukázala obrovskú cieľavedomosť.

„Je to výsledok práce Nemeckého futbalového zväzu, bundesligy aj amatérskych líg. Všetkých pracujúcich spoločne s jedným cieľom,“ povedal po nedeľnom finálovom triumfe zväzový prezident Wolfgang Nierbach pre agentúru Reuters.

Systémovými krokmi a dlhodobou koncepciou spravili Nemci zo svojho futbalu opäť úspešný a navyše aj atraktívny produkt. Zaslúžene ovládli svetový šampionát v Brazílii a mnohí odborníci predpovedajú, že po španielskej ére prichádza éra nemecká.

Povinné akadémie

Na fiasko na Eure 2000 reagoval Nemecký futbalový zväz ešte v decembri toho roku založením orgánu DFL (Nemecká futbalová liga), zastrešujúceho prvú a druhú bundesligu. Medzi prvé nariadenia DFL pre kluby oboch súťaží patrila povinná mládežnícka akadémia, navyše spĺňajúca prísne kritériá.

Jedným z nich bolo, že kluby musia primárne vychovávať potenciálnych nemeckých reprezentantov.

„To bol jeden z kľúčových bodov. V Nemecku musia mať všetky akadémie v každej vekovej kategórii aspoň 12 domácich futbalistov,“ vysvetľuje výkonný riaditeľ DFL Christian Seifert pre anglický Observer Sport.

Od zavedenia nového systému investovali nemecké kluby do mládeže 820 miliónov eur. Výsledkom boli tituly európskych šampiónov v kategóriách do 17, 19 aj 21 rokov. Seniorská reprezentácia postúpila od roku 2006 na piatich veľkých turnajoch po sebe minimálne do semifinále.

„Úžasné napredovanie aj výsledky v Lige majstrov v posledných rokoch len podčiarkujú fakt, že triumf na Maracane nebol náhodný,“ cituje Seiferta agentúra Reuters.

Najviac divákov i gólov

Dôležitým impulzom bolo aj usporiadanie svetového šampionátu v Nemecku v roku 2006.

Vynovené štadióny a atraktívny ofenzívny štýl, ktorým Nemci na turnaji prekvapili, ešte viac prispeli k popularite futbalu v krajine.

Kým napríklad v talianskej Serii A sa za posledných dvadsať rokov priemerné návštevy znížili o tretinu, v Nemecku sa za ten čas zdvojnásobili. V sezóne 2011/2012 stanovila Bundesliga rekord v rámci futbalových líg – zápasy videlo v priemere 45 116 divákov.

V rámci všetkých športových súťaží planéty zaznamenala lepší výsledok jedine severoamerická liga amerického futbalu NFL.

V Španielsku a Taliansku chodí na zápasy najvyššej súťaže v priemere 27 resp. 23 tisíc divákov. Aj návštevnosť v divácky silnom Anglicku za bundesligou výrazne zaostáva (v uplynulej sezóne 36 631 divákov na zápas).

Fanúšikovia na nemeckých štadiónoch sa okrem špičkovej infraštruktúry a kultúrneho prostredia môžu spoľahnúť aj na útočný futbal.

„Bundesliga je najatraktívnejšou ligou v Európe, z diváckeho hľadiska je fantastická,“ povedal pre El Pais kouč Dortmundu Jürgen Klopp.

Kým gólové priemery vo zvyšných troch zo štvorice dlhodobo najsilnejších európskych líg boli v minulej sezóne v rozpätí 2,70 - 2,80 gólu na zápas, v Nemecku videli diváci v jednom zápase priemerne 3,16 gólu.

Silní aj bez veľkých nákupov

Vzorom sú Nemci i v hospodárení. Bayern Mníchov vždy za posledných 20 rokov vykázal zisk, čo je medzi európskymi veľkoklubmi rarita.

„Vždy sme mali jednu filozofiu – neminúť viac ako zarobíme,“ hovorí prezident Bayernu Karl-Heinz Rummenigge.

„Už od začiatku, keď som v roku 1991 nastúpil do manažmentu, bolo jasné, že pôjdeme práve touto cestou,“ dodáva Rummenigge.

Za ekonomickou stabilitou nemeckých klubov je aj filozofia výchovy vlastných hviezd namiesto kupovania zahraničných. Domáci hráči tvoria 51% hráčov bundesligy, kým napríklad v Premier League hrá len tretina Angličanov.

Borussia Dortmund bola v roku 2003 na pokraji bankrotu, vďaka mládežníckemu systému sa bez drahých nákupov dokázala v priebehu necelého desaťročia vypracovať na dvojnásobného nemeckého šampióna a finalistu Ligy majstrov.

Kým viaceré kluby v Anglicku či Španielsku majú obrovské dlhy, v Nemecku je povinnosťou klubov hospodáriť bez straty. Inak im hrozí odpočet bodov či dokonca odobratie licencie.

„Bundesliga je vzorom finančného zdravia a dobrého riadenia,“ povedal pre ESPN športový ekonóm Simon Chadwick z University of Coventry.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»MS vo futbale»Rozkaz znel: nemecké akadémie musia vychovať reprezentantov