Rozhodca, delegát i lekár. So športom precestoval Jozef Kmec kus sveta

Jubilant Jozef Kmec mal k futbalu blízko už od detstva.
Jubilant Jozef Kmec mal k futbalu blízko už od detstva. (Autor: archív J. Kmeca)
Rudolf Rondzik|31. jan 2020 o 00:00

Zažil Maka, Weissa či Stocha. Milovník futbalu oslávil šesťdesiatku.

KOŠICE. Priaznivci futbalu meno Kmec poznajú dobre.

Muž s piatimi odpískanými penaltami v zápase bratislavského Interu so Spartou, z toho štyri proti vtedy všemožným „rudým” na jeseň 1975, legendárny medzinárodný rozhodca Jozef najstarší (zomrel 24. 1. 1998) bol výraznou osobnosťou zelených trávnikov.

Nie div, že i jeho starší syn, taktiež Jozef, sa po aktívnej mládežníckej kariére futbalistu vydal s píšťalkou po stopách svojho otca.

Vo štvrtok 30. januára oslávil okrúhlu šesťdesiatku.

Mnohí striehli na jeho chybu

„Vždy som si otca veľmi vážil, ako deťom nám odovzdával tie najcennejšie rady do života. Vedel, ako máme radi šport a ja najmä futbal. Z jeho iniciatívy som sa po prijatí na medicínu rozhodol udržať kontakt s futbalom popri náročnom štúdiu práve v role arbitra. A veru neľutujem," vraví jubilant.

Zároveň však priznáva, že začiatky boli naozaj ťažké.

„Bol som rozhodcovské ucho, veď s píšťalkou som začínal v osemnástich rokoch. Navyše, každý vás porovnáva s úspešným otcom. Mnohí striehli na chybu, aby si mohli uľaviť, veď on je tam iba preto, že ho drží rodič. Lenže, ak máte svoj vysnívaný cieľ a poctivo pracujete na jeho dosiahnutí, príde čas, keď vám uveria. A uverili, veď dvadsať rokov účinkovania na slovenských trávnikoch je iba potvrdením povedaného,” poohliadol sa oslávenec za kariérou rozhodcu.

Logickým pokračovaním nastúpenej cesty Jozefa Kmeca bolo a vlastne ešte stále je i účinkovanie v zbore delegátov.

„Myslím si, že mladým chlapcom mám stále čo dať, lebo túto aktivitu beriem viac ako pomoc v ich vývoji. Jasne, popritom ako delegáti máme milión povinností, ale pre mňa je najdôležitejšia práve tá práca s nimi. Najlepšie je, keď ich môžem hodnotiť v superlatívoch,” usmial sa energicky pôsobiaci šesťdesiatnik.

Bol aj pri úspechoch vodného póla

Kmec svoje profesionálne schopnosti uplatnil a ešte stále je k dispozícii športovým kolektívom. Nie iba klubovým, i reprezentačným. Lekársku prax zužitkoval medzi vodnými pólistami ČH Hornets Košice.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Rozhodca, delegát i lekár. So športom precestoval Jozef Kmec kus sveta