Pondelok, 14. júna, 2021Meniny má Vasil

Rozčarovaný Martikán necítil ťuk, zvedavý na video - rešpektuje verdikt

TASR|18. aug 2004 o 14:36

Helliniko 18. augusta (TASR) - "Polhodinový" olympijský víťaz z Atén Michal Martikán nemohol ukryť po rozhodnutí jury, ktorá mu pripočítala dve trestné ...

Helliniko 18. augusta (TASR) - "Polhodinový" olympijský víťaz z Atén Michal Martikán nemohol ukryť po rozhodnutí jury, ktorá mu pripočítala dve trestné sekundy, sklamanie zo zámeny cenného kovu. Napokon strieborný medailista si nebol vedomý, že by na ľavej žŕdke siedmej bránky prišlo k nejakému kontaktu.

"Ja som skutočne nič necítil a neviem o žiadnom dotyku. Ak je to tak, ako tvrdia rozhodcovia musel to byť veľmi jemný dotyk. Videl som videozáznam a tá tyčka sa trochu pohla, ale stále som si nie vedomý kontaktu. Či sa tyčka dostala do pohybu už pred mojím prejazdom bránkou, ťažko povedať," vyhlásil víťaz z Atlanty a strieborný zo Sydney, ktorý sa o zarmucujúcej zmene poradia dozvedel pri podpise dopingového protokolu.

Lekár slovenskej výpravy Roman Fano mu podal telefón, z ktorého sa ozval otcov hlas: "Michal, pripočítali ti dve trestné sekundy a dostaneš striebro, pre mňa si však aj tak zvíťazil." Martikánov otec a tréner Jozef už mimo slúchadla doplnil: "V mojich očiach spravil naozaj jednu fantastickú jazdu a aj keď je to moje najväčšie športové sklamanie v živote, treba si uvedomiť, že strieborná olympijská medaila je obrovský úspech."

K rozhodnutiu arbitrov bol však otec, sklamaný rovnako ako syn, už skúpy na slovo. "Nebudem to hodnotiť, v každom prípade by sa však malo začať uvažovať o tom, aby sa do rozhodovacieho procesu začali brať do úvahy aj videozáznamy. Veď v dnešnej dobe, keď už máme na pretekoch kamery z každého uhla, je to spoľahlivý zdroj."

Vznik chyby, ktorá bohužiaľ predčasne odpálila radosť slovenskej časti sedemtícícového publika a Martikána nechala šantiť v priestore cieľa s červenou šiltovkou "Olympic Champion", opísal vedúci tímu vodných slalomárov Róbert Orokocký. "Obaja rozhodcovia zhodne signalizovali, že tam bol dotyk. Ak by to bolo len presvedčenie jedného, mali by sme šancu s protestom uspieť. Problém vznikol u telefonickej spojky, ktorá asi namiesto dvojky stratila nulu. Už v neoficiálnych výsledkoch však Michalove dve trestné sekundy figurovali."

Súvisiace články