01.08.2021 02:00
Deň 9
Sabbatini (striebro)
Koniec

Kamasová: Rory sa utrhol a golfový pán Boh mu dožičil zázrak

Golfista Rory Sabbatini na OH Tokio 2020 / 2021.
Golfista Rory Sabbatini na OH Tokio 2020 / 2021. (Autor: SITA/AP)
Boris Vanya|1. aug 2021 o 12:47

Golfista Rory Sabbatini získal olympijské striebro.

Juhoafrický rodák so slovenským pasom Rory Sabbatini sa v nedeľu postaral o výnimočný golfový príbeh. V poslednom kole zahral neuveriteľných desať úderov pod par a v poradí sa vyšplhal na striebornú priečku.

"Keď sa niečo podobné golfistovi podarí, narobí v štartovom poli šarapatu," reagovala bývalá profesionálna golfistka ZUZANA KAMASOVÁ.

Sledovali ste Sabbatiniho cestu za medailou?

Zobudil ma ráno telefonát, chytila som rýchlo diaľkový ovládač a nestačila som sa diviť. Veľmi sa teším. V sobotu sme ešte na Táľoch debatovali s golfistami, či je reálne, aby Rory ešte zabojoval o medailu.

A na čo ste prišli?

V golfe je možné všetko. Ak sa niekto utrhne, môže sa udiať hotový zázrak. A tentoraz sa utrhol Rory. Famózny výsledok, nemám k tomu čo dodať.

Možno považovať jeho nedeľňajší výkon za unikátny?

Určite. Dosiahol rekord olympiády, čo sa týka počtu úderov v jednom kole, keď ich zahral 61. Je dosť možné, že je to aj jeho najlepší osobný výkon, lebo to je jednoducho uletený výsledok. 

Keď sa niečo podobné golfistovi podarí, narobí v štartovom poli šarapatu. Ostatní hráči z čela priebežného poradia sa tam držali po celý čas a hrali pod iným tlakom. Rory nemal čo stratiť. Sám povedal, že nemal práve najvydarenejšiu sezónu.

Treba ešte dodať, že na olympiáde je 60 hráčov, ale z každej krajiny maximálne dvaja (iba USA reprezentovali až štyria hráči, keďže Američania tvoria väčšina v top 15 svetového rebríčka - pozn.). Hrajú sa štyri kolá bez cutu, čiže bez redukcie turnajového poľa.

Zahral v nedeľu údery, ktoré je málokedy vidieť?

Keď ste sledovali jeho výkon v treťom kole, nehral horšie, ale v nedeľu premenil väčšinu šancí, ak nie všetky, čo sa mu naskytli.

Iba raz za čas sa stane, že sa na vás golfový pán Boh pozrie a povie: tak dobre, dnes ti doprajem, aby si premenil všetky paty (krátke údery na greene - pozn.).

Keď zahral poslednú loptičku, v momente vedel, že sa schová v jamke a mohol nechať priechod svojim emóciám 

Aký je Rory Sabbatini golfista a človek?

Pamätám si ešte z dávnejších čias. Prvé roky bolo vidieť, že golf prežíva veľmi emotívne. Raz bol hore, potom spadol, ako na hojdačke. Je búrlivák.

V Tokiu však kontroloval svoje emócie, aj to hovorí o vyzretosti hráča. Keby som ho mala charakterizovať, tak je predstaviteľ starej školy, hrá veľmi pocitovo.

Bývalá profesionálna golfistka Zuzana Kamasová.
Bývalá profesionálna golfistka Zuzana Kamasová. (Autor: TASR)

V čom môže takýto výsledok pomôcť slovenskému golfu?

Roryho medaila určite upriami pozornosť na golf ako šport. Ľudia zaregistrujú, že je súčasťou olympijského programu, venujú sa mu hráči z rôznych krajín.

Myslím, že v posledných rokoch u nás pribudlo veľa nových hráčov a veľa sa ku golfu aj vrátilo. Prispela k tomu aj pandémia ochorenia Covid-19.

Ľudia pochopili, že je to šport, kde je minimálne riziko nakazenia sa, hrá sa v prírode, aj kontakt s ostatnými hráčmi je obmedzený.

Ihriská aj tréningové plochy sú plné. Dnes už sme na Slovensku v úplne odlišnej situácii ako pred rokmi, keď som profesionálne hrávala. Nemali sme ihriská, ani tréningové plochy.

Dnes ich máme dosť, aj trénerov, takže aj záujem o golf je väčší. Vytráca sa aj mýtus o tom, že golf je športom smotánky, bohatých ľudí. Prichádza čoraz viac mladých, ale aj starších, lebo vek v golfe nehrá takmer žiadnu rolu. 

Kto bol vašim favoritom na víťazstvo v olympijskom turnaji?

Nemala som konkrétny tip. Myslela som, že dobre zahrá Hideki Macujama, lebo mal dobrú sezónu, ale hrať pod tlakom doma je náročné.

O víťazovi Xanderovi Schauffelovi som zhodou okolností sledovala nedávno dokument. Je to hráč, ktorý šiel svojou cestou, nie vždy v súlade s tým, čo si myslela golfová komunita. 

Hráčov na čele poradia delil jeden-dva údery, takto skutočne vyzerá špička a tu rozhoduje aj šťastie.

Letná olympiáda Tokio 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Športy»Golf»Kamasová: Rory sa utrhol a golfový pán Boh mu dožičil zázrak