Rok 2002: K zlatu z Göteborgu stačilo málo. Nechať koňa bežať

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Autor: Archív SME )
Juraj Berzedi|21. dec 2017 o 17:20

Ak slávny Stanleyho pohár oslavuje jedno mesto, triumf na šampionáte celá krajina, povedal Peter Bondra.

(Autor: SME/Igor Kovar)

BRATISLAVA. Bol to jeden z najpamätnejších okamihov slovenského športu.

Žigmund Pálffy potiahol puk cez stredné pásmo, pri útoku dvoch proti dvom brániacim Rusom ho za modrou čiarou posunul Petrovi Bondrovi, ktorý z ľavého kruhu polovysokou strelou zamieril k žrdi brankára Maxima Sokolova.

V tom momente celé Slovensko vykríklo: Góóóól! Najslávnejší gól v histórii slovenského hokeja padol vo finále majstrovstiev sveta 2002 v Göteborgu. Do konca zápasu zostávalo presne sto sekúnd. Slováci napokon zvíťazili 4:3 a stali sa svetovými šampiónmi.

Udalosti roku 2002: fotogaléria

21.12.2017

Pomsta za nevydarenú olympiádu

Na šampionát prichádzali slovenskí hokejisti s cieľom napraviť si pošramotenú povesť zo zimných olympijských hier v Salt Lake City 2002. Na olympiáde sa Slováci nedostali do hlavného turnaja a celkovo skončili na 13. mieste.

Možno aj preto sa viacerí slovenskí hokejisti zo zámoria rozhodli pricestovať na majstrovstvá sveta, aby ukázali, že Slovensko patrí medzi širšiu svetovú špičku.

Tréner Ján Filc mal v Göteborgu k dispozícii jedenástich hráčov z NHL na čele s hviezdnym Petrom Bondrom, Miroslavom Šatanom a Žigmundom Pálffym.

Káder bol vyvážený na každom poste. Nechýbali strelci, tvoriví hráči ani bojovníci. Dôležitým kľúčom k úspechu bol brankár Ján Lašák.

Tréner Filc bol výborným mentorom a psychológom. Do rozbehnutého mužstva príliš nezasahoval. „Nechaj koňa bežať,“ hovoril vtedy kapitán Miroslav Šatan.

Pamätný gól sekundu pred koncom

Po víťazstvách v základnej skupine nad Poľskom 7:0 a Ukrajinou 5:4 prehrali Slováci s Fínskom 1:3, čo bola jediná porážka na celom turnaji.

V osemfinálovej skupine slovenskí hokejisti ukázali svoju silu, keď zdolali domáce Švédsko 2:1, Rakúsko 6:3 a nepríjemných Rusov 6:4.

Vo štvrťfinále Slováci otočili s favorizovanou Kanadou nepriaznivý stav z 0:2 na 3:2, a to najmä pamätným gólom Bondru na 1,2 sekundy pred koncom druhej tretiny.

Aj v semifinále so Švédskom zverenci Jána Filca prehrávali už o dva góly, ale zápas napokon doviedli až do samostatných nájazdoch. V nich bránke čaroval Ján Lašák a postup do finále spečatil gólom Richard Lintner.

„Pre väčšinu z nás to bol najvýznamnejší úspech v reprezentácii i v kariére. V tomto tíme sa spojili viaceré okolnosti. Boli v ňom fantastickí hráči a mali sme aj potrebné športové šťastie,“ reagoval Lintner.

Titul patrí celému národu

Slováci sa druhýkrát v priebehu troch rokov dostali do finále majstrovstiev sveta. V Petrohrade 2000 ešte nestačili na Čechov, ktorým podľahli 3:5. Možno posilnení aj touto skúsenosťou už ďalšie finále zvládli a zdolali Rusko 4:3.

„Je to okamih, ktorý budem mať pred očami do konca života. O takom góle som sníval už ako malý chlapec. Že príde raz veľký zápas a ja ho rozhodnem,“ vravel strelec víťazného gólu Peter Bondra.

„Ak slávny Stanleyho pohár oslavuje jedno mesto, triumf na šampionáte celá krajina. Titul patrí celému národu, všetkým doma,“ dodal.

Mužstvo pod vedením kapitána Miroslava Šatana pobláznilo slovenský národ. Ľudia oslavovali v krčmách i na uliciach. Na Námestí SNP v Bratislave vítalo zlatých hokejistov asi 50-tisíc priaznivcov.

„Návrat domov bol neuveriteľný. Oslavy boli úžasné a nezabudnuteľné. Bol to jeden z najsilnejších okamihov v mojom živote,“ vyhlásil Ľubomír Višňovský.

Slovenskí hokejoví majstri sveta 2002

Brankári: Ján Lašák, Rastislav Staňa, Miroslav Šimonovič.

Obrancovia: Radoslav Hecl, Jerguš Bača, Martin Štrbák, Peter Smrek, Dušan Milo, Ľubomír Višňovský, Richard Lintner, Ladislav Čierny.

Útočníci: Peter Bondra, Jozef Stümpel, Vladimír Országh, Miroslav Šatan, Rastislav Pavlikovský, Radovan Somík,Ľuboš Bartečko, Žigmund Pálffy, Michal Handzuš, Ladislav Nagy, Miroslav Hlinka, Peter Pucher, Róbert Petrovický, Róbert Tomík, Marek Uram.

Tréner a asistenti: Ján Filc, Ernest Bokroš, Vladimír Šťastný

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Rok 2002: K zlatu z Göteborgu stačilo málo. Nechať koňa bežať