Rogge tvrdí, že v kauze Martikán neprišlo k manipulácii výsledkov

TASR|21. aug 2004 o 18:32

Atény 21. augusta (TASR) Vedenie slovenskej výpravy na Hrách XXVIII. olympiády v Aténach obdržalo dve odpovede na žiadosť o revíziu výsledkov súťaže C1 ...

Atény 21. augusta (TASR) Vedenie slovenskej výpravy na Hrách XXVIII. olympiády v Aténach obdržalo dve odpovede na žiadosť o revíziu výsledkov súťaže C1 vodných slalomárov, v ktorej Michalovi Martikánovi odobrali zlatú medailu pre údajný nepovolený dotyk bránky.

Predseda MOV Jacques Rogge v liste adresovanom predsedovi SOV Františkovi Chmelárovi uvádza: "Keď sme si pozorne prečítali obsah Vášho listu, nazdávame sa, že ide o technickú záležitosť, ktorá je v kompetencii Medzinárodnej kanoistickej federácie (ICF). Preto Vám odporúčame, aby ste sa s celou svojou žiadosťou obrátili na ICF, požiadali ich, aby Vám poskytli všetky relevantné informácie, ktoré prislúchajú tejto procedúre. MOV zasahuje iba v prípade takých žiadostí, kde sa objaví pochybnosť z manipulácie výsledkov, čo nie je prípad Michala Martikána."

Generálny sekretár ICF José Perurena Lopez podčiarkol, že v súvislosti s technickým postupom penalizácie v prípade športovca Michala Martikána sa počas pretekov ako zvyčajne vypracúvajú dva záznamy. "Bránkoví rozhodcovia pripravujú manuálny záznam, v ktorom uvádzajú penalizácie a potom ich podpisujú. Časomiera Swatch vyhotovuje elektronický dokument, ktorý sa vytlačí ako základ výsledkov. Tieto dva dokumenty sa po pretekoch navzájom porovnajú a chyby v elektronickom dokumente sa opravujú podľa záznamov bránkových rozhodcov. To znamená, že ak sa počas porovnania dokumentov objavia rozdiely, výsledky sa upravujú podľa záznamov bránkových rozhodcov. V spomínanom prípade bránkoví rozhodcovia udelili Michalovi Martikánovi dve trestné sekundy. Rozdiely spomínané vyššie sa opravili podľa spomínanej procedúry a boli potvrdené na mieste hlavným rozhodcom. Rád by som Vás upozornil aj na článok 36.4, časť 2 Pravidiel pretekov vo vodnom slalome: Videozáznamy sa nesmú používať ako dôkazy rozhodnutí rozhodcov."

Vedenie slovenskej výpravy je pripravené podniknúť v celej záležitosti ďalšie kroky na diplomatickom poli, športový arbitrážny súd nevynímajúc. SOV navyše bude s Martikánom zaobchádzať ako s aténskym olympijským víťazom a vyplatí mu teda aj rovnakú prémiu - 2 milióny korún.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Rogge tvrdí, že v kauze Martikán neprišlo k manipulácii výsledkov