Raonič je objavom. Smiali sa mu, on narástol

Novak Djokovič sa stal víťazom turnaja ATP Masters 1000 v Paríži, keď vo  finále si poradil s nasadenou sedmičkou Kanaďanom Milošom Raoničom (vľavo) 6:2 a 6:3.
Novak Djokovič sa stal víťazom turnaja ATP Masters 1000 v Paríži, keď vo finále si poradil s nasadenou sedmičkou Kanaďanom Milošom Raoničom (vľavo) 6:2 a 6:3. (Autor: TASR/AP)
Andrej Kuzmány|5. nov 2014 o 20:14

Kolos s detskou tvárou. Raonič je objavom svetového tenisu.

Miloš Raonič

  • Narodil sa 27. 12. 1990 v Čiernej Hore, do Kanady prišiel ako trojročný.
  • Vysoký je 196 centimetrov.
  • Profesionálom sa stal v roku 2008 a vyhral 6 turnajov.
  • V rebríčku ATP je na 8. mieste, najvyššie bol 6.
  • Počas kariéry odohral 251 zápasov, vyhral ich 168.

BRATISLAVA. Keď ho Kanada v roku 2007 prvýkrát nominovala do tímu, musel na centrálnom dvorci v Calgary tancovať. Pred tritisíc ľuďmi.

„Vybral som si pieseň YMCA. Myslel som, že okrem tých štyroch písmen tam nie sú žiadne slová,“ spomínal. „Pustili mi ju trikrát. Na konci som bol taký unavený, že som to celé poplietol.“

Mal vtedy iba šestnásť rokov. Nikto ho nepoznal, v rebríčku bol na 1518. mieste. Dnes patrí medzi najlepších tenistov na svete. A prvýkrát sa kvalifikoval na záverečný Turnaj majstrov do Londýna.

Miloš Raonič pritom nemal predpoklady byť špičkovým tenistom. Keď chcel ako osemročný vstúpiť do jedného z tenisových klubov v Ontariu, odmietli ho. „Bol veľmi mladý a chudý,“ vysvetľoval pre Toronto Star tréner Casey Curtis.

Proti stroju

Nevzdal sa. Na kurt chodieval s otcom. A trénoval proti nahrávaciemu stroju. Vždy ráno pred úsvitom a večer po zotmení. Vtedy boli poplatky najnižšie.

Curtis nakoniec ambiciózneho chlapca prijal. „Raz môže byť svetovou jednotkou,“ hovoril svojmu kolegovi Adamovi Seigelovi.

Raonič mal už ako dieťa silnú ruku. Dokázal loptičku odpáliť veľkou rýchlosťou. „Určite bol dobrý. Len som nevedel ako veľmi. Casey predpovedal budúcnosť aj iným hráčom. Mne však nikdy nič nepovedal. Toto bolo jediný raz,“ spomínal Seigel. Curtis trénoval Raoniča desať rokov.

Ako šestnásťročný nastúpil do Kanadského národného tréningového centra v Montreale. Aj v juniorskom veku bol útly, ostatní sa z neho smiali. Najmä Daniel Nestor, jeden z najlepších hráčov sveta vo štvorhre.

„Zrazu začal rýchlo rásť. Neskutočne

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Raonič je objavom. Smiali sa mu, on narástol