Za hlavu sa chytal aj Tarkovič. Gólu Slovenska zabránil Slovák

Tréner Štefan Tarkovič v zápase Rakúsko - Slovensko v príprave na EURO 2020.
Tréner Štefan Tarkovič v zápase Rakúsko - Slovensko v príprave na EURO 2020. (Autor: TASR)
Juraj Berzedi|6. jún 2021 o 19:45

Škriniar bol ako skala, Ďuriš mohol byť hrdinom.

VIEDEŇ. Marek Hamšík pred zápasom sedel v civile na striedačke a hľadel do telefónu. Keď vyšli z tunela náhradníci, zobral ich so sebou na tribúnu.

Pri najznámejšom slovenskom futbalistovi spozorneli aj rakúski fanúšikovia. Keďže mal Hamšík v poslednom období ťažkosti s lýtkovým svalom, tréneri mu dali voľno.

Ako jedinému. Inak slovenskí futbalisti boli kompletní. A na generálku pred EURO proti Rakúsku nastúpili v najsilnejšej zostave.

Už v tretej minúte však zažili šok. Útočník Ivan Schranz si ľahol na trávnik a ukázal na zadný stehenný sval. Musel striedať. Osem dní pred začiatkom šampionátu je to pre hráča pohroma.

Tá výsledková sa napokon nekonala. Vo svižnom zápase s množstvom gólových šancí Slováci na štadióne Ernsta Hapela vo Viedni remizovali s Rakúskom 0:0.

Ivan Schranz sa zranil v zápase Rakúsko - Slovensko v príprave na EURO 2020.
Ivan Schranz sa zranil v zápase Rakúsko - Slovensko v príprave na EURO 2020. (Autor: TASR)

Škriniar bol ako skala 

Na päťdesiattisícovom štadióne bolo tritisíc domácich priaznivcov. Pred zápasom mávali rakúskymi vlajkami a spolupracovali aj s hlásateľom pri predstavovaní základnej zostavy.

V nej nechýbala ani najväčšia rakúska hviezda a kapitán David Alaba, ktorý prednedávnom prestúpil z Bayernu Mníchov do Realu Madrid. Alaba bol tvorcom väčšiny rakúskych útokov.

Slováci nastúpili v základnej zostave, ktorá sa približuje k tej, ktorá dostane šancu aj v prvom zápase na EURO proti Poľsku (14. júna).

Brankár Martin Dúbravka predviedol famózny výkon a viackrát Slovákov podržal. Šéfom obrany bol Milan Škriniar. Bol ako skala. Zblokoval množstvo rakúskych striel.

Vedľa neho nastúpil Ľubomír Šatka a na krajoch Peter Pekarík a Tomáš Hubočan. V tomto zložení môžu Slováci nastúpiť aj proti Poľsku. Do úvahy ešte prichádza Dávid Hancko.

Mak zaujal prudkým volejom 

Na poste defenzívneho stredopoliara hral tradične Juraj Kucka a vedľa neho nastúpil Jakub Hromada. Futbalista Slavie Praha aj v druhom zápase za reprezentáciu podal kvalitný výkon.

Pred nimi hral Ondrej Duda, ktorý pútal výraznými blonďavými vlasmi. Aj solídnym výkonom. Na krídlach nastúpili Lukáš Haraslín a Róbert Mak.

Ten mal najväčšiu šancu Slovákov v prvom polčase. Na pravom krídle sa uvoľnil Michal Ďuriš, ktorý nahradil zraneného Schranza, nacentroval na zadnú žrď a Mak volejom ľavačkou natiahol brankára Daniela Bachmanna.

Ostatným akciám Slovenska v prvom polčase chýbala finálna prihrávka. Zaujal ešte Kucka, keď si pätičkou spracoval ťažkú prihrávku od Dudu a z päťdesiatich metrov chcel prekvapiť domáceho brankára. Lopta však išla vedľa.

Prvý polčas boli Rakúšania nebezpečnejší, v strede poľa si dokázali vymieňať rýchlo loptu a hrozili najmä po centrovaných loptách.

Ďuriš mohol byť hrdinom 

Po zmene strán si Dúbravka postrážil strelu striedajúceho Laimera a svoju extratriedu ukázal pri strele Marcela Sabitzera, ktorú vytiahol na žrď.

Aktívni boli aj Slováci. V strede poľa dominoval Kucka. Pri najkrajšej akcii zápasu udržal ťažkú loptu pre Maka, ktorý preniesol ťažisko hry na pravú stranu, kde Haraslín prenikol cez troch protihráčov.

Jeho strela sa od brankára odrazila k Dudovi, ktorý mohol skórovať do opustenej bránky. Jeho strelu však nešťastne zastavil na zemi ležiaci Haraslín. Za hlavu sa chytal aj tréner Tarkovič.

Michal Duriš v zápase Rakúsko - Slovensko v príprave na EURO 2020.
Michal Duriš v zápase Rakúsko - Slovensko v príprave na EURO 2020. (Autor: TASR)

Po hodine hry nastúpili Patrik Hrošovský, Ján Greguš a Vladimír Weiss

Najväčší aplauz domácich fanúšikov si vyslúžil striedajúci Marko Arnautovič. Po príchode na ihrisko sa dostal do štyroch dobrých príležitostí. Najskôr trafil žrď, potom jeho volej skončil vedľa, tretiu šancu mu zblokoval slovenský obranca a štvrtú brankár Dúbravka. 

Slovenským hrdinom sa mohol stať Ďuriš, ktorý vypichol loptu rakúskym obrancom, ale pri samostatnom úniku dlho váhal a napokon trafil rakúskeho brankára. Mal šancu aj na reparát, ale zvnútra šestnástky zakončil rovno do stredu bránky.

Slováci začínajú proti Poľsku 

Zápas sa skončil bezgólovou remízou. Rovnako ako  pred piatimi rokmi, keď sa hralo na rovnakom štadióne a debut v reprezentácii zažil Stanislav Lobotka.

Bol to piaty vzájomný zápas oboch tímov, pričom všetky boli prípravné. Bilancia je vyrovnaná. Oba tímy majú po jednom víťazstve a tri súboje sa skončili nerozhodne.

Slováci v príprave predtým remizovali s Bulharskom 1:1. Rakúšania prehrali s Anglickom 0:1.

Na EURO postúpili z druhého miesta, keď pred nimi v skupine G skončili Poliaci. Na záverečnom turnaji si zahrajú proti Severnému Macedónsku, Holandsku a Ukrajine.

Slováci odštartujú EURO zápasom proti Poľsku (14. júna) v Petrohrade. Potom nasledujú zápasy so Švédskom (18. júna) v Petrohrade a so Španielskom (23. júna) v Sevilly. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Za hlavu sa chytal aj Tarkovič. Gólu Slovenska zabránil Slovák