Priznal sa ďalší cyklista, Blijlevens užíval EPO

Jeroen Blijlevens
Jeroen Blijlevens (Autor: TASR/AP)
TASR|25. júl 2013 o 18:32

Bolo to hlúpe rozhodnutie, no podľa môjho názoru také, ktoré som musel urobiť, povedal vo svojom vyhlásení holandský cyklista.

AMSTERDAM. Bývalý holandský cyklista Jeroen Blijlevens sa vo štvrtok priznal k užívaniu zakázaného erytropoetínu (EPO).

Blijlevens hneď po tom skončil na poste športového riaditeľa holandského tímu Belkin, ktorý sa predstavil aj na tohtoročnej Tour de France.

Štyridsaťjedenročný niekdajší cyklista, ktorý ukončil profesionálnu kariéru v roku 2004, sa k priznaniu rozhodol po zverejnení výsledkov vyšetrovania komisie pre boj s dopingom vedenej francúzskym Senátom z Tour de France 1998. Nové testy Blijlevensových vzoriek totiž potvrdili, že užíval zakázané látky. Bývalý špurtér vyhral v rokoch 1995-1998 štyri etapy slávnych pretekov.

"Tento otvorený list je mojou spoveďou, ktorú som mal asi urobiť už oveľa skôr. Je ťažké priznať si chyby. Mnoho ľudí bude sklamaných a ja to rešpektujem. V 90-tych rokoch sa v pelotóne veľa hovorilo o zázračnej látke EPO. V roku 1997 som sa počas Tour prvýkrát rozhodol užívať EPO. Bolo to hlúpe rozhodnutie, no podľa môjho názoru také, ktoré som musel urobiť. Cítil som sa ako na križovatke. Musel som si vybrať. Na jednej strane bolo užívanie EPO a účasť na veľkých pretekoch, na inak by bolo ťažké udržať sa aspoň medzi priemernými profesionálmi. Vybral som si doping a zohnal som si ho sám, v tíme mi ho nik neponúkal," cituje z jeho listu agentúra Sinchua.

Blijlevens začiatkom roka podpísal deklaráciu, v ktorej tvrdil, že nikdy neužíval zakázané látky.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Priznal sa ďalší cyklista, Blijlevens užíval EPO