Príbehy tých, ktorí v Soči okrem súperov porážajú aj svoj vek

Ole Einar Björndalen za svoju kariéru nazbieral najviac olympijských medailí v histórii.
Ole Einar Björndalen za svoju kariéru nazbieral najviac olympijských medailí v histórii. (Autor: TASR/AP)
Peter Fukatsch|21. feb 2014 o 22:23

Ich súperi zo začiatku kariéry sú už na dôchodku, no oni ešte stále vyhrávajú. Teemu Selänne, Ole Einar Björndalen, Noriaki Kasai, Armin Zöggeler a Albert Demčenko.

Na olympiáde v Soči je hneď niekoľko tridsať- a viac, dokonca štyridsať- a viacročných veteránov, ktorí sa stali hviezdami už len pre svoj vek.

Napríklad Winston Watts, jamajský bobista, má už 46 rokov a hoci zatiaľ nedosiahol na medailu, je to už jeho štvrtá olympiáda.

No ešte obdivuhodnejší sú športovci, ktorí sa vo vysokom športovom veku ani zďaleka neprišli len zúčastniť, ale prišli víťaziť. Dokonca je možné, že o niektorých z nich budeme môcť písať ešte aj počas budúcej olympiády.

Stále mladí

Jaromír Jágr mal pred týždňom 42 rokov, no vidno to možno len na jeho tvári. Jeho hra bola podľa viacerých hlasov najlepšia z celého českého tímu.

Fínsky hokejista Teemu Selänne má 43 a je kapitánom tímu. Japonský skokan Noriaki Kasai pridal k olympijskej medaile spred dvadsiatich rokov ďalšie dve v Soči.

A najobdivovanejším a najúspešnejším je nórsky biatlonista Ole Einar Björndalen, ktorý za svoju dlhú kariéru nazbieral najviac olympijských kovov v histórii.

Americký lyžiar Bode Miller, ktorý mal vlani v októbri 36 rokov, je doterajšími výsledkami v Soči možno sklamaný, no čo by dali napríklad naši mladíci za jeho bronz zo super-G, zvlášť, keď má v zbierke už päť ďalších olympijských medailí.

Severské tajomstvo

Pavel Malovič, športový lekár a zástupca prednostu kliniky telovýchovného lekárstva, sa na nedávnom kongrese v Madride zhováral s nórskym kolegom Thorom Einarom Andersonom.

Témou bola regenerácia a rehabilitácia vrcholových športovcov. Škandinávec hovoril,

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Príbehy tých, ktorí v Soči okrem súperov porážajú aj svoj vek