Prežil vojnu, skrýval sa v bunkri. Dnes Džeko zaútočí na Slovákov

Edin Džeko
Edin Džeko (Autor: TASR/AP)
Pavol Spál|5. sep 2013 o 17:43

Národný tím čaká kvalifikácia o postup na MS na pôde Bosny a Hercegoviny.

BRATISLAVA. Obaja zažili hrôzy vojny. Keď bol Edin Džeko dieťa, skrýval sa v bunkri, na jeho rodné Sarajevo padali bomby. Vedad Ibiševič pred občianskou vojnou s rodinou utiekol. Najprv do tolerantnejšej Tuzly, potom do Švajčiarska. Ibaže rodina nedostala azyl, tak putovali ďalej. V roku 2000 až do Ameriky.

Útočník Manchester City Džeko i Ibiševič (Stuttgart) sa vypracovali na obávaných strelcov. V kvalifikácii spolu strelili už štrnásť gólov, čo je dvakrát toľko ako všetci naši hráči dohromady.

Tabuľka G-skupiny:

1. Bosna a Hercegovina 6 5 1 0 23:3 16
2. Grécko 6 4 1 1 7:4 13
3. SLOVENSKO 6 2 3 1 7:5 9
4. Litva 6 1 2 3 4:8 5
5. Lotyšsko 6 1 1 4 6:14 4
6. Lichtenštajnsko 6 0 2 4 3:16 2

Technika i bojovnosť

V piatok v kvalifikácii o postup na svetových šampionát zaútočia na Slovákov.

„Sú to hráči svetových kvalít, netrúfam si povedať, kto je z nich nebezpečnejší,“ vravel slovenský obranca Peter Pekarík, ktorý v roku 2009 získal spolu s Džekom v drese Wolfsburgu nemecký titul.

„Aj napriek robustnej postave (meria 190 cm) má vycibrenú techniku. Je skvelý hlavičkár, silný v osobných súbojoch. Ale má i výnimočnú finálnu prihrávku. Vie využiť i malú šancu," opísal Pekarík.

Na ihrisku je Džeko výbušný, ale v civile je pokojný až nenápadný. Vierovyznaním moslim, ktorý dodržiava ramadán.

„Edin je tichšia povaha. V kabíne o ňom nikto nevedel. Bol veľmi priateľský a ústretový," dodal Pekarík, ktorý hovorí na Bosniaka po slovensky.

Po slovensky bude rozumieť

Pred ôsmimi rokmi Džeko zaujal českého trénera Jiřího Plíšeka, ktorý ho priviedol do Teplíc. Vtedy stál tínedžer Železnjičaru Sarajevo okolo päťdesiattisíc eur. V Tepliciach sa spočiatku flákal a Plíšek ho za trest poslal do béčka. Bosniak sa poučil a výrazne zlepšil. V roku 2007 prešiel do Wolfsburgu - vraj za štyri milióny eur.

„Vie slušne po česky a po slovensky všetko rozumie," dodal Pekarík, ktorý býval počas klubových sústredení často s Bosniakom na izbe.

Pred troma rokmi bol Džeko vyhlásený za najlepšieho hráča bundesligy a prestúpil do bohatého Manchester City. Za tridsaťpäť miliónov eur. Vlani i predvlani bol druhým najlepším strelcom City a často zvádzal tvrdé súboje i so stopérom Liverpoolu Martinom Škrtelom. Nevyhli sa ani slovným konfliktom.

„Ja som mu nadával po slovensky a on mne po česky. Hrával v Čechách, tak použil to, čo ho tam naučili. Povedal mi, že som čurák,“ priznal Škrtel, kapitán a šéf slovenskej obrany. Podobné súboje možno čakať i v piatok.

Džeko je s ôsmimi gólmi najlepší strelec bojov o MS v Brazílii vôbec. S 31 gólmi je rekordérom v počte gólov za národný tím.

Tlmočník

Ibiševič vedie s piatimi gólmi tabuľku strelcov bundesligy. Európu očaril už na jeseň pred piatimi rokmi. Počas 17 zápasov v bundeslige dal 18 gólov a pridal sedem asistencií. V podobnej štatistike nebol v Nemecku nikto lepší. Ani legendárny Gerd Müller.

Ibiševič však nie je sebec, je šikovný a inteligentný. A má talent na jazyky. Okrem rodného hovorí plynule po anglicky, nemecky a francúzsky. V Aachene bol oficiálnym tlmočníkom klubu. Tvrdí, že za jeho zvýšenou produktivitou je návšteva psychológa a diéta.

Tréner Safet Sušič disponuje s 23 gólmi najlepšou ofenzívou v kvalifikácii a má aj ďalšie tromfy. Tvorcom hry je Zvjezdan Misimovič, ktorý odohral najviac zápas za reprezentáciu: 74. „Dáva ich hre myšlienku, je známy tým, že vie pripraviť pre spoluhráčov veľa šancí. Zbiera veľa asistencii,“ opísal ho Pekarík, ktorý s ním pôsobil vo Wolfsburgu. Veľmi nebezpečný je stredopoliar Miralem Pjanić z AS Rím.

((piano))

Ťažko nájsť slabiny

Bosniakom patrí momentálne vo svetovom rebríčku FIFA trináste miesto, Slováci sú až na 62. priečke. Naposledy sa súperi stretli v roku 2010, na Pasienkoch v prípravnom zápase prehrali naši 2:3.

„Je to tím, ktorý patrí momentálne medzi desiatku najlepších v Európe. Je cítiť, čo všetko hráči urobili, aby si získali ľudí. Národ ide za nimi. Je ťažké hľadať u nich slabiny, pretože ich mužstvo je v eufórii, dav ich ženie dopredu,“ vravel tréner Slovákov Ján Kozák.

Zápas sa hrá v piatok v Zenici o 20.15, vysiela ho Dajto.

Najbližší program:

piatok 6. septembra:

20.10 Lotyšsko - Litva /Riga/

20.15 Bosna a Hercegovina - SR /Zenica/

20.45 Lichtenštajnsko - Grécko /Vaduz/

utorok 10. septembra:

17.30 Litva - Lichtenštajnsko /Marijampole/

20.15 SR - Bosna a Hercegovina /Žilina/

20.45 Grécko - Lotyšsko /Pireus/

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Prežil vojnu, skrýval sa v bunkri. Dnes Džeko zaútočí na Slovákov