Bude šampionát iba o jednej žene alebo skončí Shiffrinová ako v Pekingu?

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová a jej rivalka Mikaela Shiffrinová.
Slovenská lyžiarka Petra Vlhová a jej rivalka Mikaela Shiffrinová. (Autor: TASR)
Nikola Baďová|4. feb 2023 o 18:00

MS vo Francúzsku sa uskutočnia od 6. do 19. februára.

BRATISLAVA. Vrchol sezóny klope na dvere. Svetoví lyžiari zabojujú o sadu cenných kovov na majstrovstvách sveta v lyžovaní vo francúzskych strediskách Courchevel a Méribel. 

Slovenská reprezentantka Petra Vlhová obhajuje dve strieborné medaily z alpskej kombinácie a slalomu. 

„Petra je kandidátka na dve medaily,“ zhodnotila jej šance česká expertka Eva Kurfürstová. 

Bývalý tréner Livio Magoni má od Slovenky podobné očakávania. „Vyhrať môže v technických disciplínach a priniesť titul majsterky sveta.“

Vo Francúzsku sa šampionát uskutoční po štvrtýkrát v histórii po Chamonix 1937 a 1962 a Val d’Isére 2009. Strediská Courchevel a Méribel hostili aj olympijské hry 1992 v Albertville.

Prelomí Vlhová smolu? 

Vlhová ešte nemá titul majsterky sveta vo svojej najsilnejšej disciplíne, teda v slalome. „Mojou motiváciou je získať úspechy, čo mi stále chýbajú. Budeme sa o to snažiť,“ prezradila pred začiatkom sezóny. 

Zo zlata sa tešila raz - v Aare 2019 v obrovskom slalome. Pred štyrmi rokmi v každej disciplíne vybojovala medailu. Pridala aj striebro v alpskej kombinácii a bronz v slalome. 

V prebiehajúcej sezóne však dominuje Mikaela Shiffrinová, ktorá si už v predstihu zaistila malý krištáľový glóbus za slalom. 

Vlhová vyhrala iba raz vo Flachau. „Veľa hovoríme o tom, čo bolo lepšie vo Flachau, než v iných pretekoch. Ale Petra to vie sama najlepšie. Technicky je pripravená, fyzicky je na tom dobre, a len mentálne je to také raz hore a raz dolu.

Petra Vlhová sa teší po triumfe vo Flachau 2023.
Petra Vlhová sa teší po triumfe vo Flachau 2023. (Autor: TASR)

Ale budeme sa v tíme snažiť spraviť všetko, aby si aj naďalej verila, nevzdávala sa a udržala si energiu počas celej jazdy. Ona je veľmi silná. Verím, že lyžiarsky je na rovnakej úrovni, ako Mikaela Shiffrinová,“ povedal tréner Mauro Pini. 

Slovenka sa až sedemkrát umiestnila tesne pod stupňami víťaziek – trikrát v slalome a štyrikrát v obrovskom slalome. 

„Počas tejto sezóny som si brala domov niekoľko vriec zemiakov. Lepšie je byť piata ako štvrtá,“ zhodnotila po štvrtom mieste v slalome v Špindlerovom Mlyne. 

„Budem jej držať palce, aby na šampionáte z toho nebol Čierny Peter,“ reagovala na nevďačné pozície Kurfürstová. 

Zmenila program

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Bude šampionát iba o jednej žene alebo skončí Shiffrinová ako v Pekingu?