Gombita prerušil púť do Ríma, aby si odbehol maratón

Nezastavili ho ani pľuzgiere na nohách. Farár P. Gombita (vľavo) dobieha do cieľa na košickom maratóne.
Nezastavili ho ani pľuzgiere na nohách. Farár P. Gombita (vľavo) dobieha do cieľa na košickom maratóne. (Autor: Judita Čermáková)
Patrik Fotta|4. okt 2016 o 00:00

Do Ríma by mal odhodlaný farár doraziť okolo 10. novembra.

KOŠICE. Na košickú maratónsku trať v nedeľu vybehol aj farár Peter Gombita, ktorý nedávno upútal pozornosť tým, že sa rozhodol na vlastných nohách prejsť z Košíc do talianskeho Ríma.

Svoju odvážnu púť, ktorú absolvuje aby upozornil na problém chudoby vo svete, sa rozhodol na chvíľu prerušiť a v metropole východu si zabehol najstarší maratón v Európe.

Vzhľadom na to, že v nohách už má za posledných pár dní 460 kilometrov zvolil na MMM pokojnejšie tempo a vychutnával si tradične výbornú atmosféru.

Pred štartom maratónu ho boleli nohy no napriek tomu sa rozhodol, že košickú trať zdolá.

„Každý deň na mojej púti pribúdajú pľuzgiere, ktoré sa liečia za pochodu. Je to rovnaké ako s autom, kde sa objaví nejaký problém tak ho treba opraviť a vyriešiť a tak je to aj s telom. Aj preto som išiel pokojným tempom, zastavil som sa pri každej občerstvovacej stanici a užíval som si ľudí. Je to úplne iné, keď človek nebeží na čas,“ povedal farár Gombita.

Podmienky na trati boli miestami neúprosné a bežci sa museli vyrovnať s nie práve ideálnym počasím.

„Keď zafúkal slabší vietor, tak to veľmi pomohlo. Čo sa týka teploty, najlepšia pre maratón je okolo tých 16 až 17 stupňov, akonáhle je viac, už je horúco a neprospieva to rozohriatemu telu,“ uviedol Gombita.

Ešte ho čaká vyše 1000 km

Púť košického farára do Talianska pokračuje už zajtra, kedy sa opäť ponorí do svojich myšlienok pri zdolávaní ďalších kilometrov.

„Človek pri tom úplne vypne a vníma prírodu okolo seba a nadobudne iný pohľad na život. Často sa stáva, že keď je človek unavený robí chyby a je jedno či ide o politika, kňaza alebo akékoľvek iné povolanie pri preťažení vznikajú chyby,“ povedal Gombita, ktorý veľkú pohostinnosť pocítil najmä v Maďarsku, kde ho ľudia zastavovali a dokonca mu aj kúpili večeru.

Do Ríma by mal odhodlaný farár doraziť okolo 10. novembra.

„Ešte mi chýba vyše 1000 kilometrov, ale radšej príliš dopredu neplánujem, pretože psychika robí svoje a zbytočne by som sám seba strašil. Ideme vlastne dvaja, spolu so mnou je jeden šofér, ktorý vezie všetky veci a ešte máme aj psíka, takže v podstate sme traja.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Gombita prerušil púť do Ríma, aby si odbehol maratón