Pred ôsmimi rokmi začínali tenisti od nuly

Prokop Slováček|2. jan 2008 o 00:00

Rok 2000 bol tenisovo štýlový. Tenisti k trom nulám pridali aj tú svoju. Od 1. januára sa začala nová éra zostavovania mužského tenisového rebríčka. Všetko čo platilo dovtedy, bolo zabudnuté. Rok 2000 začínali všetci hráči od nuly.

BRATISLAVA. Tenis už zažil viacero revolúcií. Prechod z drevených rakiet na rakety z umelých materiálov, inváziu farebného oblečenia do dovtedy bieleho športu či nedávno zavedené jastrabie oko.

Ďalšou veľkou novinkou, ktorá zmenila situáciu v tenise, bola inovácia v zostavovaní mužského tenisového rebríčka. Rok 2000 začal každý z hráčov od absolútnej nuly.

Na spôsob formuly 1

„Novinku sme vymysleli s jedným jasným cieľom. Chceme rebríčkové hodnotenie čo najviac sprehľadniť. Aby mu každý ľahko porozumel,“ reagoval vtedy šéf Asociácie tenisových profesionálov Mark Miles.

Dovtedy sa poradie hráčov zostavovalo na základe najlepších 14-tich výsledkov za posledných 52 týždňov. Zmeny na pozícii jednotky neboli časté. Do nového rebríčka začali hráči získavať body až na základe úspechov na turnajoch v roku 2000. Podobný systém, ako má aj formula jeden. Na začiatku roka sú všetci na rovnakej štartovacej pozícii, po posledných pretekoch je známy majster sveta.

„Podľa nás ani veľký fanúšik tenisu nevedel presne pochopiť niektoré zmeny na jednotlivých miestach. Napríklad prečo Agassi v predošlej sezóne po porážke vo finále Wimbledonu vystriedal na čele rebríčka Samprasa, s ktorým v Londýne prehral,“ vysvetlil Miles.

Ani 52-týždňový systém nebol úplne pochovaný. Ostal ako základ pre organizátorov turnajov, podľa ktorého nasadzujú hráčov na jednotlivé turnaje.

Kto je jednotkou?

Novinka vždy rozpúta diskusiu, ktorá produkuje spokoj­ných i nespokojných. Hráči, ktorí sa vďaka starému bodovaniu držali vpredu, prišli o svoje postavenie a nový systém kritizovali.

Na druhej strane mali niektorí hráči novú motiváciu veľmi rýchlo sa vidieť na po­predných miestach v rebríčku. Ak sa im v úvode roka darilo.

To bol aj prípad Francúza Santora. Ten sa stal vďaka víťazstvu na turnaji v katarskej Dohe historicky prvým hráčom, ktorý viedol inovovaný rebríček. Ale určite ani on sám sa preto za svetovú jednotku nepovažoval.

Happy end na záver

Za rok 2000 sa ňou stal až Brazílčan Kuerten, ktorý v závere roka zvíťazil na turnaji majstrov v Lisabone. A bol to koniec roka s happy endom ako vo filme. Kuerten síce viedol počas celého roka nový rebríček až 16 týždňov, najviac zo všetkých hráčov, ale aj tak potreboval turnaj majstrov vyhrať, aby sa stal koncoročnou jednotkou. ­

V Lisabone zvíťazil v semifinále nad Samprasom a vo finále nad Agassim.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Pred ôsmimi rokmi začínali tenisti od nuly