Pred MS vo futbale: Montolivo sa zranil (sumár nominácii)

Riccardo Montolivo si zlomil holenú kosť.
Riccardo Montolivo si zlomil holenú kosť. (Autor: SITA/AP)
TASR|1. jún 2014 o 07:07

Už 12. júna sa v Brazílii začnú futbalové majstrovstvá sveta. Mužstvá finišujú s prípravou.

BRATISLAVA. Taliansky futbalový stredopoliar Riccardo Montolivo si zlomil v sobotňajšom prípravnom stretnutí s Írskom ľavú holennú kosť a prišiel o účasť na majstrovstvách sveta v Brazílii. Na štadióne anglického Fulhamu Craven Cottage fauloval kľúčového muža ofenzívy AC Miláno v 9. min súboja obranca Readingu Alex Pearce.

Montolivo okamžite po zákroku vedel, že jeho zranenie bude vážnejšie. Z ihriska ho vyniesli na nosidlách, z ktorých spoluhráčom i realizačnému tímu avizoval zlomeninu. Následne ho previezli na röntgenové vyšetrenia do nemocnice.

„Montolivo má zlomenú holennú kosť. Ešte som nevidel röntgenové snímky, aby som vyhodnotil, do akej miery je to vážne a či je potrebné vykonať aj chirurgický zákrok,“ povedal lekár talianskej reprezentácie Enrico Castellacci.

Montoliva nahradil na trávniku Alberto Aquilani, ale ani on sa na ihrisku dlho neohrial. V 38. min sa zrazil s hlavou so Stephenom Wardom a musel striedať.

Chorvátsko majú potiahnuť Modrič a Mandžukič

Stredopoliar Realu Madrid Luka Modrič a útočník Bayernu Mníchov Mario Mandžukič sa dostali podľa očakávania do záverečnej 23-člennej nominácie Chorvátska na majstrovstvá sveta vo futbale. Mandžukič však vynechá 12. júna otvárací duel šampionátu proti domácej Brazílii v Sao Paule pre vylúčenie z baráže proti Islandu. Ďalšími súpermi Chorvátov v A-skupine budú Mexiko a Kamerun.

Do záverečnej nominácie sa zo širšieho kádra nedostali Duje Čop (Dinamo Záhreb), Igor Bubnjič (Udinese Calcio/Tal.), Niko Kranjčar (Queens Park Rangers/Angl.), Ivan Perišič (VfL Wolfsburg/Nem.), Milan Badelj (Hamburg/Nem.) a Mario Pašalič (Hajduk Split). Dvadsaťdeväťročný Kranjčar chýba pre zranenie stehenného svalu, jeho miesto získal dvadsaťročný Mateo Kovačič z Interu Miláno.

Zranil sa aj Montes

Mexický futbalový stredopoliar Luis Montes prišiel o účasť na svetovom šampionáte v Brazílii. Dvadsaťšesťročný futbalista nedohral sobotňajší prípravný duel Mexika s Ekvádorom pre podozrenie na zlomeninu holennej kosti. Neskoršie vyšetrenia diagnózu potvrdili a podľa Fox Soccer je jeho účasť na svetovom šampionáte vylúčená.

Montes otvoril v 33. min skóre súboja s Ekvádorom, ale o pár minút neskôr sa zrazil s kolenom Segunda Castilla. Po strete sa ostal zvíjať na trávniku a lekári mu len s námahou odstránili chránič na nohe.

Zranenie hráča Clubu Léon je citeľnou stratou pre Mexiko, ktoré čaká prvý zápas na svetovom šampionáte 13. júna proti Kamerunu. Informácie zverejnil web Fox Soccer.

Ghana príde s hviezdami

V konečnej nominácii ghanskej futbalovej reprezentácie na MS v Brazílii sa nachádzajú aj hviezdy Michael Essien, Sulley Muntari, Kevin-Prince Boateng či Asamoah Gyan.

Zo širšej 26-člennej nominácie trénera Kwesiho Appiaha na poslednú chvíľu vypadli obrancovia Jerry Akaminko a Jeffrey Schlupp, ako aj útočník David Accam. Akaminka pripravilo o účasť na šampionáte zranenie v sobotňajšom prípravnom medzištátnom stretnutí proti Holandsku. Informoval o tom portál allsports.com.

Ghana pred štyrmi rokmi na majstrovstvách sveta v JAR skončila až vo štvrťfinále, a to smoliarsky v rozstrele z 11 m proti Uruguajčanom. Bola najúspešnejšou krajinou z hostiteľského kontinentu. Teraz sa v základnej G-skupine stretne postupne s USA, Nemeckom a Portugalskom.

Kostarika neprekvapila

Brankár Keylor Navas z Levante a útočníci Bryan Ruiz z Eindhovenu a Joel Campbell z Olympiakosu Pireus sú najznámejšími menami v konečnej nominácii Kostariky pre majstrovstvá sveta vo futbale v Brazílii. Z pôvodného širšieho zoznamu 30 hráčov vypadla okrem zraneného Álvara Saboría aj šestica Esteban Alvarado, Kendall Waston, Hansell Araúz, Carlos Hernández, Ariel Rodríguez a Jairo Arrieta.

Tréner Jorge Luis Pinto nepripravil žiadne prekvapenie a dal šancu hráčom, ktorí sa zaslúžili o postup z kvalifikácie. Už pri tvorbe širšieho kádra avizoval, že je šťastný, že môže dať šancu osvedčeným futbalistom a zachovať kontinuitu v tíme.

Pre zlomeninu nohy chýba v mužstve obranca Bryan Oviedo z Evertonu, ktorý sa od januárového zranenia ešte nezotavil. Kostarika bude hrať na šampionáte v skupine s Anglickom, Talianskom a Uruguajom. Stredoamerický tím čaká štvrtá účasť na svetovom šampionáte. Zopakovanie osemfinále z roku 1990, v ktorom hrali proti Česko-Slovensku, bude vzhľadom na náročnú skupinu pravdepodobne utópiou.

Uruguaj potiahne trio Forlán, Suárez a Cavani

Tréner uruguajskej futbalovej reprezentácie Óscar Tabárez oznámil konečnú nomináciu na majstrovstvá sveta do Brazílie. Z pôvodného širšieho 25-členného menoslovu hráčov vypadla dvojica Alejandro Silva a Sebastián Eguren.

Vo výbere 67-ročného kormidelníka, ktorý juhoamerickú krajinu doviedol na posledných MS 2010 do semifinále, figuruje kompletná os mužstva zo spomenutého šampionátu v JAR. Nechýba brankár tureckého Galatasaray Istanbul Fernando Muslera, stopéri Diego Lugano a Diego Godín, dispečer stredu poľa Diego Pérez a zabijacké útočné trio Diego Forlán, Luis Suárez a Edinson Cavani. V nominácii sa nachádzajú výlučne legionári zo zahraničných klubov.

Uruguajčania sú úradujúcimi šampiónmi Južnej Ameriky. V mimoriadne atraktívnej základnej D-skupine postupne narazia na hráčov Kostariky, Anglicka a Talianska.

Nomináciu už má aj Queiroz

Tréner iránskej futbalovej reprezentácie Carlos Queiroz v nedeľu oznámil menoslov 23 hráčov, ktorí sa zúčastnia na MS v Brazílii.

Z pôvodnej širšej 30-člennej nominácie sa v Južnej Amerike nepredstavia brankári Sosha Makani a Alireza Beiranvand, stredopoliar Mohammad Reza Khalatbari, útočníci Mehdi Sharifi, Sardar Azmoun a Reza Norouzi.

Obranca Mohammad Reza Khanzadeh by sa ešte mohol dostať do mužstva v prípade, že včas neuzdraví iný zadák Hashem Beikzadeh. Informoval o tom portál persianfootball.com.

Vo výbere sa nachádza viacero známych mien - kapitán mužstva Javad Nekounam, Andranik Teymourian či Ashkan Dejagah. Irán bude hrať na šampionáte v základnej F-skupine postupne proti Nigérii, Argentíne a Bosne a Hercegovine.

Príde aj Yaya Touré

V 23-člennom užšom kádri Pobrežia Slonoviny na finálový turnaj MS vo futbale nechýbajú najväčšie hviezdy - stredopoliar Yaya Toure z Manchestru City či útočník Didier Drogba pôsobiaci v Galatasarayi Istanbul.

Africký zástupca sa na šampionáte stretne v C-skupine s Kolumbiou, Japonskom a Gréckom.

Prípravné zápasy pred MS

Kolumbia - Senegal 2:2 (2:0)

Góly: 12. Gutierrez, 45. Bacca - 47. Konate, 52. N'Doye, ČK: 69. Seck (Senegal)

Panama - Srbsko 1:1 (0:1)

Góly: 60. Gomez - 25. Ivanovič, ČK: 85. Rodriguez (Panama)

Nórsko - Rusko 1:1 (0:1)

Góly: 77. Konradsen - 3. Šatov

Chorvátsko - Mali 2:1 (1:0)

Góly: 15. a 64. Perišič - 79. K. Traoré

Alžírsko - Arménsko 3:1 (3:0) - hralo sa vo švajčiarskom Sione

Góly: 13. Belkalem, 22. Ghilas, 41. Slimani - 47. Sarkisov

Rumunsko - Albánsko 1:0 (0:0) - hralo sa vo švajčiarskom Yverdon les Bains

Gól: 82. Rat

Holandsko - Ghana 1:0 (1:0)

Gól: 5. Van Persie

Portugalsko - Grécko 0:0

Taliansko - Írsko 0:0 - hralo sa v Londýne

Mexiko - Ekvádor 3:1 (1:0)

Góly: 33. Montes, 69. Fabián, 76. Banguera (vlastný) - 80. E. Valencia

Fínsko - Estónsko 2:0 (0:0)

Góly: 49. Heremaj, 88. Moren

Lotyšsko - Litva 1:0 (1:0)

Gól: 6. Bulvitis

Konečné nominácie na majstrovstvá sveta

Chorvátsko

Brankári: Stipe Pletikosa (FK Rostov/Rus.), Danijel Subašič (AS Monaco/Fr.), Oliver Zelenika (NK Lokomotiva)

Obrancovia: Darijo Srna (Šachtar Doneck/Ukr.), Dejan Lovren (FC Southampton/Angl.), Vedran Čorluka (Lokomotiv Moskva/Rus.), Gordon Schildenfeld, Danijel Pranjič (obaja Panathinaikos Artény/Gréc.), Domagoj Vida (Dynamo Kyjev/Ukr.), Šime Vrsaljko (FC Janov/Tal.)

Stredopoliari: Luka Modrič (Real Madrid/Šp.), Ivan Rakitič (FC Sevilla/Šp.), Ognjen Vukojevič (Dynamo Kyjev/Ukr.), Mateo Kovačič (Inter Miláno/Tal.), Marcelo Brozovič (Dinamo Záhreb), Ivan Močinič (HNK Rijeka), Sammir (Getafe/Šp.)

Útočníci: Mario Mandžukič (Bayern Mníchov/Nem.), Ivica Olič (VfL Wolfsburg/Nem.), Eduardo Alves da Silva (Šachtar Doneck/Ukr.), Nikica Jelavič (Hull City/Angl.), Ante Rebič (ACF Fiorentina/Tal.)

Taliansko

brankári: Gianluigi Buffon (Juventus Turín), Mattia Perin (FC Janov), Salvatore Sirigu (Paríž St. Germain),

obrancovia: Ignazio Abate (AC Miláno), Andrea Barzagli (Juventus), Leonardo Bonucci (Juventus), Giorgio Chiellini (Juventus), Matteo Darmian (FC Turín), Mattia De Sciglio (AC Miláno), Gabriel Paletta (Parma),

stredopoliari: Alberto Aquilani (Fiorentina), Antonio Candreva (Lazio Rím), Daniele De Rossi (AS Rím), Claudio Marchisio (Juventus), Thiago Motta (Paríž St. Germain), Marco Parolo (Parma), Andrea Pirlo (Juventus), Marco Verratti (Pariž St. Germain),

útočníci: Mario Balotelli (AC Miláno), Antonio Cassano (Parma), Alessio Cerci (Turín), Ciro Immobile (Turín), Lorenzo Insigne (Neapol).

Ghana

Brankári: Fatau Dauda (Orlando Pirates/JAR), Adam Kwarasey (Strömsgodset/Nór.), Steven Adams (Aduana Stars)

Obrancovia: Samuel Inkoom (Platanias/Gréc.), Daniel Opare (Standard Liége/Belg.), Harrison Afful (Espérance/Tun.), John Boye (Rennes/Fr.), Jonathan Mensah (Évian/Fr.), Rashid Sumaila (Mamelodi Sundowns/JAR)

Stredopoliari: Michael Essien, Sulley Muntari (obaja AC Miláno/Tal.), Mohammed Rabiu (Kubaň Krasnodar/Rus.), Kwadwo Asamoah (Juventus Turín/Tal.), Emmanuel Agyemang-Badu (Udinese Calcio/Tal.), Afriyie Acquah (FC Parma/Tal.), Christian Atsu (Vitesse Arnhem/Hol.), Albert Adomah (Middlesbrough/Angl.), André Ayew (Olympique Marseille/Fr.), Wakaso Mubarak (Rubin Kazaň/Rus.), Kevin-Prince Boateng (Schalke 04/Nem.)

Útočníci: Asamoah Gyan (Al-Ain/SAE), Majeed Waris (Valenciennes/Fr.), Jordan Ayew (Sochaux/Fr.)

Kostarika

Brankári: Keylor Navas (Levante/Šp.), Patrick Pemberton (Alajuelense) Daniel Cambronero (Herediano)

Obrancovia: Johnny Acosta (Alajuelense), Giancarlo González, Waylon Francis (obaja Columbus Crew/USA), Michael Umaňa (Saprissa), Óscar Duarte (Club Bruggy/Belg.), Heiner Mora (Saprissa), Júnior Díaz (Mainz 05/Nem.), Cristian Gamboa (Rosenborg Trondheim/Nór.), Roy Miller (New York Red Bulls/USA)

Stredopoliari: Celso Borges (AIK Štokholm/Švéd.), Christian Bolaňos (FC Kodaň/Dán.), Esteban Granados, José Miguel Cubero (obaja Herediano), Michael Barrantes (Alesund/Nór.), Yeltsin Tejeda (Saprissa), Diego Calvo (Valerenga Oslo/Nór.)

Útočníci: Bryan Ruiz (PSV Eindhoven/Hol.), Joel Campbell (Olympiakos Pireus/Gréc.), Randall Brenes (Cartaginés), Marco Ureňa (FC Kubaň Krasnodar/Rus.)

Uruguaj

Brankári: Fernando Muslera (Galatasaray Istanbul/Tur.), Martín Silva (Vasco da Gama/Braz.), Rodrigo Muňoz (Libertad/Par.)

Obrancovia: Maximiliano Pereira (Benfica Lisabon/Portug.), Diego Lugano (West Bromwich Albion/Angl.), Diego Godín, José María Giménez (obaja Atlético Madrid/Šp.), Sebastián Coates (Nacional/Urug.), Martín Cáceres (Juventus Turín/Tal.), Jorge Fucile (FC Porto/Portug.)

Stredopoliari: Álvaro González (Lazio Rím/Tal.), Álvaro Pereira (FC Sao Paulo/Braz.), Walter Gargano (FC Parma/Tal.), Egidio Arévalo Ríos (Morelia/Mex.), Diego Pérez (Bologna/Tal.), Cristian Rodríguez (Atlético Madrid/Šp.), Gastón Ramírez (FC Southampton/Angl.), Nicolás Lodeiro (Botafogo/Braz.)

Útočníci: Luis Suárez (FC Liverpool/Angl.), Edinson Cavani (Paríž St. Germain/Fr.), Abel Hernández (Palermo/Tal.), Diego Forlán (Cerezo Osaka/Jap.), Christian Stuani (Espanyol Barcelona/Šp.)

Irán

Brankári: Daniel Davari (Eintracht Braunschweig/Nem.), Alireza Haghighi (Sporting Covilha/Portug.), Rahman Ahmadi (Sepahan)

Obrancovia: Khosro Heydari, Amir Hossein Sadeghi, Hashem Beikzadeh (všetci Esteghlal), Hossein Mahini, Jalal Hosseini, Mehrdad Pouladi (všetci Persepolis), Steven Beitashour (Vancouver Whitecaps/Kan.), Pejman Montazeri (Umm-Salal/Katar), Ahmad Alenemeh (Naft Teherán), Ehsan Hajsafi (Sepahan)

Stredopoliari: Javad Nekounam (SC Kuwait/Kuvajt), Andranik Teymourian (Esteghlal), Reza Haghighi (Persepolis), Ghasem Haddadifar (Zob Ahan), Bakhtiar Rahmani (Foolad), Ashkan Dejagah (FC Fulham/Angl.), Masoud Shojaei (UD Las Palmas/Šp.), Alireza Jahanbakhsh (NEC Nijmegen/Hol.)

Útočníci: Reza Ghoochannejhad (Charlton Athletic/Angl.), Karim Ansarifard (Tractor Sazi Tabriz)

Mexiko

Brankári: Jesús de Jesús Corona (Cruz Azul), Guillermo Ochoa (AC Ajaccio/Fr.), Alfredo Talavera (Toluca)

Obrancovia: Paul Aguilar, Miguel Layún, Francisco Rodríguez (všetci Club América), Rafael Márquez (León), Héctor Moreno (Espanyol Barcelona/Šp.), Andrés Guardado (Bayer Leverkusen/Nem.), Diego Reyes (FC Porto/Portug.), Carlos Salcido (Tigres UANL)

Stredopoliari: Carlos Peňa, José Juan Vázquez (obaja León), Javier Aquino (Villarreal/Šp.), Héctor Herrera (FC Porto/Portug.), Isaác Brizuela, Miguel Ángel Ponce (obaja Toluca), Marco Fabián (Cruz Azul)

Útočníci: Oribe Peralta (Santos Laguna), Javier Hernández (Manchester United/Angl.), Raúl Jiménez (Club América), Giovani dos Santos (Villarreal/Šp.), Alan Pulido (Tigres UANL)

Pobrežie Slonoviny

brankári: Boubacar Barry (Lokeren), Sylvain Gbohouo (Sewe Sport), Sayouba Mande (Stabaek)

obrancovia: Jean-Daniel Akpa Akpro (Toulouse), Serge Aurier (Toulouse), Souleyman Bamba (Trabzonspor), Arthur Boka (VfB Stuttgart), Viera Diarrassouba (Caykur Rizespor), Constant Djakpa (Eintracht Frankfurt), Kolo Toure (FC Liverpool), Didier Zokora (Trabzonspor)

stredopoliari: Geoffroy Serey Die (Bazilej), Ismael Diomande (St. Etienne), Max Gradel (St. Etienne), Cheick Tiote (Newcastle United), Yaya Toure (Manchester City), Didier Ya Konan (Hannover 96)

útočníci: Mathis Bolly (Fortuna Düsseldorf), Wilfried Bony (Swansea City), Didier Drogba (Galatasaray Istanbul), Gervinho (AS Rím), Salomon Kalou (OSC Lille), Giovanni Sio (Bazilej)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»MS vo futbale»Pred MS vo futbale: Montolivo sa zranil (sumár nominácii)