Úspech Trnavy? Esom bol famózny Laptop kouč nezaťažený prostredím

El Maestro sčasti pripomína slávneho trénera Josého Mourinha v jeho najslávnejšej ére.
El Maestro sčasti pripomína slávneho trénera Josého Mourinha v jeho najslávnejšej ére. (Autor: SME - Jozef Jakubčo)
Pavol Spál|5. máj 2018 o 18:55

Vybrali sme jedenásť dôvodov, prečo Trnava získala titul.

TRNAVA. Pred sezónou s nimi nikto nerátal. Futbalisti Trnavy sa však na jeseň dostali na čelo ligy a už na prvú priečku nikoho nepustili. Po 45 rokoch senzačne získali titul. Čomu zaň vďačia?

1. Tréner El Maestro

Pôvodom je Srb. Keď mal deväť rokov, s rodinou ušiel pred vojnou do Londýna. „Cítim sa ako Brit. Možno je to tým, že som tam žil najdlhšie a strávil som tam najdôležitejšiu časť života - dospievanie,“ tvrdil Nestor El Maestro vlani pre web Spartaka Trnava.

Za domov považuje Viedeň, kde žije s rodinou. Pôvodne sa volal Nestor Jevtič. Na El Maestra sa dal oficiálne premenovať. Už jeho meno ho na úspechy predurčuje.

„Chcel som sa volať výnimočnejšie. Niekoľkokrát som to oľutoval, pretože ľudia sa ma na to neustále pýtajú. Je to zvláštne, bláznivé,“ priznáva El Maestro.

Pozrite si najlepšie momentky zo zápasu Spartaku Trnava s Dunajskou Stredou: fotogaléria

20.5.2018

Okrem srbčiny hovorí aj po anglicky, nemecky, španielsky. A už sa naučil aj po slovensky. „Komunikuje s nami po slovensky aj po anglicky. Niekedy to aj skombinuje. Rozpráva svojou vlastnou rečou, ale všetci jej rozumejú. Je to taká elmaestročina,“ smeje sa Boris Godál, jeden z lídrov trnavského klubu.

El Maestro už v osemnástich pracoval ako analytik v anglickom West Ham United. Ako 24-ročný sa v službách Schalke stal najmladším asistentom trénera v histórii nemeckej bundesligy, v sezóne 2006/2007 skončil s klubom v bundeslige na druhom mieste.

Nestor toho o Trnave dosť vedel, pretože sme s Austriou Viedeň hrali predkolo Európskej ligy. A neskôr sa mi cez jedného manažéra donieslo, že by ho práca v Trnave zaujímala.


Pavel Hoftych, športový riaditeľ Trnavy

Neskôr pôsobil v realizačnom tíme Hannoveru a Hamburgu. Viedol také esá svetového futbalu, akými sú dnes Mesut Özil či Ivan Rakitič.

„Spôsob, akým súpera rozoberá, je zrozumiteľný a perfektný. Hráči jeho analýzy hltajú. Je to pre mňa rovnaký typ ako Julian Nagelsmann alebo Thomas Tuchel. Má obrovskú budúcnosť, raz ho uvidíme v bundeslige,“ myslí si športový riaditeľ klubu Pavel Hoftych.

El Maestro a jemu podobní tréneri sú v Nemecku zaradení do kategórie "laptop kouč", čo je hanlivé označenie pre trénera, ktorý ako hráč nič nedokázal.

Trnavský stredopoliar Ján Vlasko však zostal v úžase. Prečo?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Úspech Trnavy? Esom bol famózny Laptop kouč nezaťažený prostredím