Prečo by (ne)mal Tarkovič skončiť? (komentár)

Juraj Berzedi|25. jún 2021 o 14:50

Ani po šampionáte si chyby nepriznal.

Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Štefana Tarkovič je momentálne najväčším nepriateľom národa (teda aspoň tej časti, ktorá futbal sleduje a má pocit, že sa v ňom vyzná). Kto si doňho ešte nekopol, nie je „in“.

Kým donedávna bolo na Slovensku päť miliónov virológov, počas majstrovstiev Európy sa objavilo takmer päť miliónov futbalových trénerov.

K ich trénerskej kvalifikácii stačí, keď si cez víkend pozrú dva zápasy anglickej Premier League a už sú pripravení trénovať, hoc aj reprezentáciu.

Ale len z gauča. Odtiaľ sa robia analýzy a rozhodnutia jednoducho. Najmä po zápase, keď už je všetko jasné. Byť však na striedačke je čosi iné.

Tarkovič sa tváril ako neomylný tréner

Toto však nie je obhajoba trénera reprezentácie. 

Tarkovič na majstrovstvách Európy urobil niekoľko zlých rozhodnutí. Jeho problém bol, že si ich ani raz poriadne nepriznal.

Ani na tlačovej konferencii po šampionáte. „Pred zápasmi by som nič nemenil,“ vravel v piatok suverénne.

Možno by si otvorenosťou a kritikou do vlastných radov trochu získal aj bežný ľud. On sa však tváril ako neomylný tréner. Škoda.

Reprezentačný tréner Štefan Tarkovič.
Reprezentačný tréner Štefan Tarkovič. (Autor: TASR)

Proti Poľsku zvolil správnu zostavu i taktiku. Hráčov aj správne namotivoval. A tak to zopakoval aj proti Švédsku. To však jeho náprotivok prečítal.

A zápas vyhral cez prestávku v kabíne. Kým švédsky kouč dokázal zareagovať na priebeh zápasu, Tarkovič nie.

Nechal sa oklamať prvým polčasom. V druhom vymenil unavených hráčov veľmi neskoro. Stále sa držal toho svojho.

Chýba mu despotickejšia povaha

Aj proti Španielom vyrukoval s tým, čo mu stačilo na Poľsko. Nepochopiteľné. Hráči boli bojazliví a nervózni. Bola z toho hanba a potupa.

Ale za vlastné góly Dúbravku a Kucku, chyby Šatku, Hromadu či Hubočana ho len ťažko viniť.

Treba však podotknúť, že niečo podobné by sa za trénera Jána Kozáka či Vladimíra Weissa nestalo. Tarkovičovi chýba prísnejšia a trochu despotickejšia povaha.

To, či by mal v reprezentácii skončiť je otázne, keďže ani svetový tréner by so súčasnými slovenskými futbalistami neurobil lepší výsledok.


Autor

Mal by teda v reprezentácii skončiť? Ani svetový tréner by so súčasnými slovenskými futbalistami neurobil lepší výsledok.

S hráčmi, ktorým chýba sila, kondícia a zápasová prax sa nedá hrať oveľa atraktívnejší futbal. A lepších, bohužiaľ, nemáme.

Tarkovič zvolil pragmatizmus. Áno, mohol byť odvážnejší a od Poliakov a Švédov dostať trojku.

Sú na Slovensku lepší tréneri?

Sú na Slovensku vhodnejší tréneri? Vladimír Weiss len nedávno prišiel do Slovana Bratislava a Ján Kozák je už na trénerskom dôchodku. Obaja už boli v reprezentácii. Hrali s ňou atraktívnejší futbal? Príliš nie.

V úzadí čakajú Adrián Guľa, Martin Ševela či Pavol Staňo. Vyznávajú útočnú filozofiu, ale k nej potrebujú hráčov, akých Slovensko momentálne nemá.

A čo tak zobrať trénera zo zahraničia? Stojí päťkrát viac a to stále bude na lavičke len priemerný cudzinec, ktorých sme už videli aj v bratislavskom Slovane.

Kvalitný tréner zo zahraničia je v slovenských pomeroch nepredstaviteľný. Finančne i vzťahovo. Tarkovič by mal dokončiť kvalifikáciu na majstrovstvá sveta 2022.

Hráčov má stále na svojej strane. Je to odborník, ktorý rozumie futbalu. 

Vie, že bude pod obrovským tlakom, akému zrejme nečelil žiadny reprezentačný tréner. Je na ňom, či ho ustojí a niečo zmení k lepšiemu. 

Hrať atraktívne a k tomu víťaziť nie je jednoduché. Možno nastal čas zamerať sa na prvý bod a k nemu postupne príde aj druhý.

Ak sa mu nepodarí ani jeden, ostane v pamätí len ako tréner s nálepkou alibistického konzervatívca.

Viac o EURO 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Prečo by (ne)mal Tarkovič skončiť? (komentár)