Povedali, že je veľký egoista. Čo možno neviete o našich tréneroch

Jozef Adamec je na Slovensku futbalovou legendou. V ankete Futbalista storočia skončil druhý - hneď za Jánom Popluhárom.
Jozef Adamec je na Slovensku futbalovou legendou. V ankete Futbalista storočia skončil druhý - hneď za Jánom Popluhárom. (Autor: TASR)
Sportnet|6. aug 2015 o 07:26

Sú významnou súčasťou v životoch športových tímov či jednotlivcov. Tréneri im pomáhajú napredovať, posúvať sa v kariére. Vyberáme tri známe mená z prostredia slovenského športu.

BRATISLAVA. V predchádzajúcom článku venovanom úspechom či kontroverzným príbehom trénerov figurovali mená, ktoré rezonujú predovšetkým v zahraničí.

Aj na Slovensku dominovali alebo neustále dominujú tréneri, ktorí za sebou zanechali nespočetné množstvo športových úspechov. Predstavujeme vám niektorých z nich.

1.Temperament na trávniku i na trénerskej lavičke

Na vynikajúcu ľavačku či ohnivosť legendy trnavského futbalu Jozefa Adamca si spomenie nejeden priaznivec najpopulárnejšieho športu na svete.

Rodák z Vrbového, bývalý profesionálny útočník, tréner jedenástich ligových klubov a národnej reprezentácie, utkvel v pamäti aj ako držiteľ striebornej medaily z majstrovstiev sveta v Chile z roku 1962.

Posledným medzištátnym zápasom, ktorý Adamec odohral, bol v roku 1973 duel proti Škótsku. Symbolicky sa s reprezentáciou rozlúčil počas stretnutia proti Švédom v roku 1974.

Jeho bohatú trénerskú kariéru sprevádzajú i úspechy s päťnásobným majstrom Česko-Slovenska - FC Spartakom Trnava. Asistentom trénera sa stal v období, keď trnavský klub bojoval o udržanie v lige.

V rokoch 1999 až 2001 viedol i reprezentačné mužstvo Slovenska. V máji 2008 nahradil na trnavskej lavičke držiteľa zlatej medaily z Olympijských hier z Moskvy z roku 1980 Jozefa Mazuru.

trening_sen2_res.jpg

V rokoch 1999 až 2001 viedol Adamec aj reprezentáciu Slovenska. FOTO - TASR.

Vedeli ste, že...

  • Jozef Adamec bol sedemkrát zaradený medzi desať najlepších futbalistov ČSSR.
  • V ankete futbalista storočia skončil na druhom mieste (hneď za Jánom Popluhárom).
  • Bol hráčom, ktorý počas svojej kariéry nastrieľal množstvo gólov. Hovorí sa, že ako ľavá spojka dal v roku 1968 reprezentácii Brazílie prvýkrát v histórií tri góly v jednom zápase. Pamätný hetrik (góly pravačkou, ľavačkou i hlavou) z časti prekrýva napríklad prvenstvo Poliaka Ernesta Wilimowského - na MS v Mexiku skóroval proti Brazílii štyrikrát.

  • Adamec si nikdy nezahral v elitnej západoeurópskej lige. Na margo jeho hráčskej povahy - anglický športový novinár Eric Batty vyhlásil: "Adamec je výborný hráč. Uplatnil by sa i v Anglicku. Je to však veľký egoista a trochu namyslený na to, čo vie."
  • Hráči, priatelia a fanúšikovia poznajú Adamca pod familiárnou prezývkou Hatrlo.
  • Celkový počet nastrieľaných gólov za jeho kariéru sa rovná číslu stosedemdesiat.

adamec_res.jpg

Na archívnej snímke z 29. septembra 1968 Jozef Adamec hlavičkuje v zápase Spartaka Trnava s Duklou Praha. FOTO - archív TASR.

  • Adamcov hráčsky rituál pred zápasom spočíval v prežehnaní sa a namočení kopačiek. "V kabíne som sa prežehnal a kopačky si namočil pod sprchu. Koža pekne zmäkla a noha v nich lepšie sedela," prezradil pred pár rokmi pre šport.sk.
  • Adamcove kontroverzné chvíle sa odvíjajú jednoznačne od jeho výbušnej povahy. Po návrate z nevydarených MS v Mexiku uštedril po provokatívnej otázke facku českému novinárovi Staněkovi. Druhá putovala protihráčovi z Teplíc počas ligového zápasu.
2.Najlepšia trénerka v Eurolige

Prednedávnom získala s tímom USK Praha už piaty titul v Eurolige. Žilinčanka Natália Hejková začala profesionálnu kariéru basketbalistky v Ružomberku. Neskôr pôsobila v Slávii VŠ Praha, kde vedie i úspešnú kariéru trénerky.

Na trénerský chodníček sa vydala naplno a s odhodlaním - ovocím boli viaceré majstrovské či európske tituly. S basketbalovým mužstvom SCP Ružomberok získala desať titulov slovenského šampióna.

S tromi rôznymi národnými tímami vybojovala sedemnásť primátov majstra krajiny. Jedným z pamätných úspechov trénerskej legendy bola v poradí jedenásta účasť vo Final Four Európskej ligy FIBA.

Súťaž Hejková vyhrala päťkrát - dvakrát s Ružomberkom a dvakrát so Spartakom Moskovská oblasť. A v apríli 2015 priviedla k triumfu aj pražský tím ZVVZ USK.

Podľa portálu eurobasket.com je najlepšou trénerkou v Eurolige basketbalistiek 2014/2015.

Rozhovor s Natáliou Hejkovou po piatom triumfe v Eurolige.

Vedeli ste, že...

  • Úspešná trénerka sa pôvodne chcela zamerať na bytovú architektúru, neskôr ju dokonca lákala práca advokátky.
  • Ako jediná trénerka v histórií má na konte päť víťazstiev v záverečných turnajoch Euroligy.
  • Prvýkrát sa v realizačnom tíme reprezentácie Slovenska ocitla v roku 1997 - ako asistentka trénera Vasiľka. Po viac ako desiatich rokoch opäť viedla národný tím - na Majstrovstvách Európy v roku 2011 v Poľsku.

04_02_2015_basketbal_kosice_praha_032219_r1002_res.jpg

V Eurolige niet úspešnejšej trénerky ako je Natália Hejková. FOTO - TASR.

  • Je držiteľkou ocenenia Krištáľové krídlo - kategória Šport (z roku 1999).
  • Na otázku portálu čas.sk, aký ma recept na výhru, odpovedala: "Aké je v tom kúzlo? Pánbožko ma má rád. Je pravda, že uprednostňujem práve zlato, lebo na striebro mám alergiu. Nemôžem z neho nosiť šperky."

  • Hejková mala počas trénerskej kariéry takpovediac predĺženú ruku v niektorej hráčke na palubovke (napr. v Ružomberku to bola Iveta Bieliková). Tvrdí však, že okrem kľúčových hráčok dôležitú rolu zohrávajú basketbalistky pod košom a na krídle - tvoria tzv. kostru tímu.
3.Druhý otec svetovej tenisovej jednotky

Keď najväčší tenisový portál na Slovensku TenisovýSvet.sk prvýkrát usporiadal anketu o najlepšieho tenistu roka, priaznivci tenisu hlasovali i v kategórií Tréner roka 2014.

Hlasovanie s prehľadom vyhral bývalý daviscupový reprezentant Marián Vajda - bývalý hlavný tréner srbskej jednotky Novaka Djokoviča (s 57,7 percentami porazil Mateja Liptáka).

Marián Vajda rozpráva po prebratí ocenenia Tréner roka.

Marián Vajda, rodák z Považskej Bystrice, sa venoval tenisu aj na profesionálnej úrovni. Svoje najlepšie umiestnenie dosiahol v roku 1987 - vtedy sa ocitol na 34. pozícii v rámci rebríčka ATP.

Neskôr viedol fedcupovú a desať rokov aj daviscupovú reprezentáciu.

Djokoviča sa ujal v roku 2006, kedy svetová jednotka dosahovala viac-menej priemerné výsledky. Srba priviedol k šiestim grandslamovým titulom a na pozíciu šampióna s 13 845 bodmi v ATP.

20121114_tenis29016350_res.jpg

Pred troma rokmi si Vajda (vpravo) zahral spolu s Novákom Djokovičom aj na exhibícii v Bratislave. FOTO - TASR.

Vedeli ste, že...

  • V novembri 2013 nastali zmeny v tíme Novaka Djokoviča. Na pozíciu hlavného trénera nastúpil Boris Becker. Marián Vajda pre potreby tráviť viac času s rodinou prenechal väčšiu časť koučovania šesťnásobnému grandslamovému šampiónovi Beckerovi.
  • Obe Mariánove dcéry sa venujú tenisu. Mladšia Natália dosiahla prednedávnom kariérne maximum - 667. priečku v rebríčku WTA.

Novak Djokovič je známy zmyslom pre humor. A Vajda sa k nemu rád pridá.

  • Za vytvorenie tohto impozantného dua vďačia dcére Natálii. Bola pri ich zoznámení a trvala na navštívení Paríža, kde sa mal Marián stretnúť s mladým Srbom. Počiatočná spolupráca Mariána Vajdu a Djokoviča následne začala dohodou o trojmesačnej skúšobnej lehote.
  • Marián Vajda spomína na začiatky spolupráce pre knihu Djoker. "Mal zlý servis, ktorý mnohokrát až príliš ľahko strácal. Zdal sa mi primálo agresívny. Taký surový, nevycibrený, nedozretý," vraví a dodáva: "Páčil sa mi však od začiatku. Páčilo sa mi hlavne jeho srdce tenistu. Mal som pocit, že raz bude silný, ako býval Lendl."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Povedali, že je veľký egoista. Čo možno neviete o našich tréneroch