Polícia prehľadala dom prezidenta Brazílskeho olympijského výboru

(Autor: TASR/AP)
SITA|5. sep 2017 o 15:53

Federálna polícia sa mala objaviť aj pred pred sídlom Brazílskeho olympijského výboru.

RIO DE JANEIRO. Federálna polícia v Riu de Janeiro prehľadala dom prezidenta Brazílskeho olympijského výboru Carlosa Nuzmana a vydala príkaz, aby svedčil vo vyšetrovaní korupcie v súvislosti s pridelením práva usporiadať olympijské hry 2016 Riu de Janeiro.

Polícia uviedla, že príkazy na zadržanie boli vydané pre Carlosa Nuzmana a jeho spolupracovníka Arthura Cesara de Menezesa Soareas Filha.

Fotograf agentúry AP videl, ako Nuzman opúšťal svoj dom v spoločnosti právnika. Spravodajský portál G1 informoval, že polícia sa objavila aj pred sídlom Brazílskeho olympijského výboru v Riu.

(Autor: TASR/AP)

Mazzillo: Nuzman nespáchal žiadne nezrovnalosti

Nuzmanov právnik Sergio Mazzillo povedal novinárom pred domom šéfa Brazílskeho olympijského výboru, že jeho klient bude spolupracovať, hoci nekonal protiprávne a je nevinný.

"Môžem potvrdiť, že Nuzman nespáchal žiadne nezrovnalosti. Žiaľ, vytvorilo to mediálne predstavenie."

V policajnom stanovisku sa uvádza, že úrady vyšetrujú medzinárodnú korupčnú schému zahŕňajúcu kúpu hlasov pri voľbe dejiska olympijských hier 2016. Celkovo bolo vydaných 11 trestných príkazov na zadržanie ľudí v Brazílii a Francúzsku. Akciu nazvala polícia "Operácia neférovej hry".

Sedemdesiatpäťročný Nuzman bol členom Medzinárodného olympijského výboru (MOV) 12 rokov a jednou z prominentných osôb, ktoré sa zaslúžili o pridelenie hier Riu.

Je čestný člen MOV a člen komisie OH 2020 v Tokiu, ktorá radí organizátorom pri spustení podujatia.

Korupcia pri voľbe dejiska olympijských hier

Francúzske a brazílske orgány dva roky vyšetrujú korupciu vrátane úplatkárstva pri voľbe dejiska olympijských hier 2016 v Riu de Janeiro.

Vyšetrovanie nekalej činnosti bývalého prezidenta Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF) Lamina Diacka priviedlo francúzske úrady k dôkazom o platbách uhradených v Brazílii tri dni predtým, ako Riu de Janeiro udelili právo hostiteľa olympijských a paralympijských hier 2016.

Senegalčana Diacka zadržali v novembri 2015 vo Francúzsku pre obvinenia z prijímania úplatkov za krytie nepriaznivých dopingových testov v atletike. Minulý rok sa vzdal čestného členstva v MOV.

Jeho syna Papu Mussatu IAAF na doživotie vylúčila z diania v odvetví.

Spoločnosť Matlock Capital Group napojená na vplyvného brazílskeho podnikateľa Arthura Césara de Menezesa Soaresa Filha údajne 29. septembra 2009 previedla 1,5 milióna amerických dolárov (1,42 milióna eur) na účet firmy Diackovho syna Papu Mussatu Pamodzi Consulting.

Krátko nato Rio na zasadnutí Medzinárodného olympijského výboru (MOV) v dánskej Kodani zdolalo trojicu súperov Madrid, Tokio a Chicago. Lamine Diack bol v tom čase členom MOV s právom hlasovať vo voľbách dejísk.

Francúzski vyšetrovatelia odhalili pochybné prepojenie medzi ním a úspešnou kandidatúrou Tokia na usporiadanie OH 2020. Japonci možnosť korupcie odmietli.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Polícia prehľadala dom prezidenta Brazílskeho olympijského výboru