Podmienky pre bežkárov sa výrazne zhoršili, vraví športový riaditeľ

Alena Procházková štartovala doteraz na dvoch zimných olympiádach.
Alena Procházková štartovala doteraz na dvoch zimných olympiádach. (Autor: TASR)
Ondrej Gajdoš|17. okt 2013 o 18:46

Na ľadovci Dachstein sa na olympijskú sezónu pripravujú Procházková, Kotschová, Bajčičák a Mlynár.

BRATISLAVA. Aj keď slovenské bežecké lyžovanie vo svetovom meradle z roka na rok ustupuje z pozícií, zásluhou dvojice Alena Procházková - Martin Bajčičák stále dáva o sebe vedieť v pretekoch Svetového pohára. Na zimnú olympiádu 2014 si v minulej sezóne vybehali body aj Peter Mlynár s Danielou Kotschovou.

Bežkári z mladšej generácie majú na začiatku novej sezóny motiváciu, aby zabojovali aj o zvyšné dve miesta do Soči, ktoré dáva k dispozícii Medzinárodná lyžiarska federácia.

Podmienky sa zhoršili

„Je to výzva pre Andreja Segeča, Barboru Klementovú, Evu Segečovú, prípadne môže vyskočiť aj niekto ďalší z pretekárov do 23 rokov,“ hľadal kandidátov Michal Malák, športový riaditeľ bežeckého úseku Slovenskej lyžiarskej asociácie.

Vo Vancouvri 2010 ešte sám bežal na olympijských tratiach, teraz odovzdáva svoje skúsenosti na funkcionárskej stoličke. Môže porovnávať.

„Kedysi sme mali v stredisku štátnej športovej reprezentácie k dispozícii lekára, maséra, rehabilitáciu. Dnes tam chlapci a dievčatá nemajú nič,“ vravel Malák.

„Podmienky v bežeckom lyžovaní sa výrazne zhoršili. Keby nám nevypomáhali rezortné strediská, kde máme zaradených najlepších pretekárov, tak by sme nedokázali zabezpečiť prípravu na adekvátnej úrovni.“

Z balíka na prípravu platí aj opravu auta

Športový riaditeľ poukázal na podmienky slovenskej jednotky Aleny Procházkovej. V tomto kalendárnom roku jej z bežeckého úseku SLA pridelili 45-tisíc eur. „Za normálnych okolností by to Alene mohlo na prípravu stačiť,“ vysvetľoval Malák.

„Lenže v tejto sume je zarátaný aj plat trénera a ďalších členov realizačného tímu, náklady na sústredenie, výjazdy na Svetový pohár plus výdavky na opravy a poistenie vozidla, ktorým jazdia na preteky.“

Procházková sa teraz s Kotschovou, Bajčičákom a Mlynárom pripravuje na ľadovci Dachstein v Rakúsku.

Svetový pohár v bežeckom lyžovaní sa začne 29. novembra vo fínskom Kuusame.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Podmienky pre bežkárov sa výrazne zhoršili, vraví športový riaditeľ