Pľuščenko prehral ruský šampionát s nadaným mladíkom

Z olympijských hier má jednu zlatú a dve strieborné medaily. Štart na hrách v Soči sa Jevgenijovi Pľuščenkovi vzďaľuje.
Z olympijských hier má jednu zlatú a dve strieborné medaily. Štart na hrách v Soči sa Jevgenijovi Pľuščenkovi vzďaľuje. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|26. dec 2013 o 18:49

Maxim Kovtun ešte nie je skutočný šampión, vravel ruský krasokorčuliarsky kráľ po nečakanej prehre.

MOSKVA, BRATISLAVA. Len jedno miesto v olympijskej súťaži mužov má Rusko a bližšie k jeho získaniu má 18­ročný Maxim Kovtun. Nie ikona ruského krasokorčuľovania Jevgenij Pľuščenko.

Kovtun nečakane zdolal slávnejšieho súpera na ruskom šampionáte. Vyhral o šesť bodov, čo je výrazný rozdiel.

Nový ruský majster Kovtun nemá štart v Soči automaticky zaistený. O nominácii má rozhodnúť komisia ruského korčuliarskeho zväzu. Po prehre však bývalý svetový šampión i olympijský víťaz odmietol, že do Soči pôjde.

„Myslím si, že dám prednosť súťaži tímov a u jednotlivcov prepustím miesto niekomu mladšiemu a perspektívnejšiemu,“ citovala ho agentúra R-Sport.

Bude bojovať

Neskôr svoje slová miernil, že prijme rozhodnutie, ktoré nominačná komisia urobí. Na olympiádu sa bude ďalej pripravovať.

„Neukázal som svoje umenie. Bol som dosť nervózny. Kovtun je skvelý športovec, no nie šampión. Na to musí víťaziť a fanúšikovia ho musia milovať. Moja éra sa niekedy skončí, ale budem ďalej bojovať. Toto nie je najväčšia prehra v kariére,“ povedal Pľuš〜čenko pre Sovietsky sport.

Vo februári musel na vážnu operáciu chrbtice. Po nej sa učil odznova sedieť, chodiť i korčuľovať. Trénoval a skákal s veľkými bolesťami. Prvé preteky od operácie – Volvo Cup v Rige vyhral a bol plný optimizmu.

„Je v skvelej forme. Štvorité skoky skáče ako v najlepších časoch. Nie je na tom horšie ako pred olympiádou vo Vancouvri,“ tvrdil vtedy tréner Alexej Mišin.

Tréner: Stratil istotu

Po prehre svojho zverenca vravel: „Nechápem, ale zrazu akoby stratil istotu. Ak by zopakoval výkon z Rigy, vôbec by sme sa nebavili o tom, kto má ísť na olympiádu.“

Pľuščenko takmer isto nebude štartovať na januárových majstrovstvách Európy. Naopak Kovtun by tu mal potvrdiť svoju formu v silnej konkurencii. Či dostane prednosť talent, alebo legenda, rozhodne sa až v januári.

I tak vyhral športovca roka

Pľuščenko je v Rusku fenomén. Celonárodné hlasovanie ho určilo osobnosťou roka v ruskom športe.

MOSKVA. Krasokorčuliar Jevgenij Pľuščenko sa stal ruskou Športovou osobnosťou roka 2013 na základe celonárodného hlasovania. Informovala agentúra Sinchua.

Pľuščenko v prestížnej ankete zdolal žrdkárku Jelenu Isinbajevovú a hokejovú hviezdu zo zámorskej NHL Alexandra Ovečkina. Tridsaťjedenročný rodák z regiónu Chabarovsk vyhral túto anketu druhý raz v rade.

Pľuščenko získal olympijské zlato v roku 2006 a striebro v 2002 a 2010, pričom je trojnásobným majstrom sveta, sedemnásobným európskym šampiónom a desaťnásobným majstrom Ruska.

(tasr)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Pľuščenko prehral ruský šampionát s nadaným mladíkom