Pľuščenko bol obľúbencom Rusov, brzdili ho bolesti aj rozhodcovia

Na rozkorčuľovaní spadol a chytil sa za chrbát. Jevgenij Pľuščenko (31) odstúpil z olympijskej súťaže až v poslednej chvíli.
Na rozkorčuľovaní spadol a chytil sa za chrbát. Jevgenij Pľuščenko (31) odstúpil z olympijskej súťaže až v poslednej chvíli. (Autor: SITA/AP)
Peter Fukatsch|14. feb 2014 o 21:51

Legendárny krasokorčuliar odchádza z ľadu bez víťazstva. Vrchol dosiahol bezpochyby v Turíne 2006.

BRATISLAVA, SOČI. Krasokorčuliarsky virtuóz prežil vlani jeden z najťažších rokov. Vo februári podstúpil operáciu chrbtice, dvanástu v poradí, prakticky sa znova učil chodiť.

Po dlhej pauze prehral na domácom šampionáte s Maximom Kovtunom (18). Na majstrovstvá Európy nešiel.

Na olympiádu však dostal zlatý z Turína 2006 a dvakrát strieborný zo Salt Lake City 2002 a Vancouvru 2010 prednosť. Predtým musel formu ukázať pred komisiou, ktorá rozhodovala o nominácii. Nie všetci v Rusku s rozhodnutím súhlasili.

Priamo v Soči sa Pľuščenko zachoval minimálne sporne. Najprv tvrdil, že mu stačí súťaž družstiev - tam získali Rusi zlato. Potom sebecky chcel aj do individuálnej súťaže.

Dvanásť operácií

Vraj už dávnejšie mal bolesti. Ak by vzdal účasť skôr, mohol štartovať náhradník.

„Viem, že ráno po voľných jazdách v tímovej súťaži mala federácia oznámiť zmenu, ale v tom čase bol v poriadku. Neurobili sme nič nefér. Toto je jeden prípad za 20 rokov, keď nebol úspešný,“ tvrdil jeho tréner Aleksej Mišin.

Pľuščenko už viackrát odišiel zo súťažného ľadu, ale vždy sa vrátil. Teraz vraj končí definitívne.

„Takto som kariéru nechcel ukončiť, fanúšikov je mi ľúto. Vek by mi umožňoval pokračovať, ale 12 operácií je veľa. Plánujem však exhibície,“ povedal Pľuščenko.

plu_r3939_res.jpeg

Politický rozmer

Vo Vancouvri ho o prvenstvo obrali rozhodcovia. Uprednostnili poetické poňatie Američana Evana Lysaceka bez štvoritého skoku pred vyzretou jazdou Rusa, ktorý predviedol kombináciu štvoritého a trojitého tulupa v krátkom programe i voľnej jazde.

Petrohradčana to rozčúlilo: „To nebolo krasokorčuľovanie, ale tancovanie. Lysacek vrátil tento šport o 25 rokov dozadu.

Vancouverské rozhodnutie malo priam politický rozmer. Prezident Putin hovoril o striebre v cene zlata.

Vtedajší šéf MOV Jacques Rogge oponoval: „Pľuščenko by si mal viac vážiť súperov.“

Z Pľuščenka sa časom stal vládny i ľudový obľúbenec, stelesnenie dokonalého Rusa. Vlani ho doma vyhlásili za športovú osobnosť roka, hoci takmer nesúťažil.

plu2_res.jpg

Vrchol v Turíne

Rusov vrchol bol bezpochyby v Turíne 2006. Na ľad vkročil trikrát. Po dvoch súťažných jazdách najviac nadchol v exhibícii.

Pri záverečnom poďakovaní sa obecenstvu krasokorčuliarski šampióni naznačili Pľuščenkovi, aby vyšiel o krok dopredu! Majstri si vybrali svojho majstra.

Turín bol vrcholom i začiatkom kariéry revuálneho jazdca. Premeny športovca na celebritu.

Pľuščenko vyrastal v železničnom vagóne na cestách po Sibíri. Jeho otec montoval koľajnice. Ako jedenásťročný sa dostal do Petrohradu k trénerovi Mišinovi.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Pľuščenko bol obľúbencom Rusov, brzdili ho bolesti aj rozhodcovia