Holanďanka ukončila kariéru. Z olympiád má tri zlaté medaily

Holandská plavkyňa Ranomi Kromowidjojová.
Holandská plavkyňa Ranomi Kromowidjojová. (Autor: TASR/AP)
TASR|27. jan 2022 o 14:05

V Londýne 2012 vyhrala oba individuálne krauly.

AMSTERDAM. Holandská plavkyňa Ranomi Kromowidjojová oznámila vo veku 31 rokov koniec svojej úspešnej šestnásťročnej kariéry.

Počas nej získala trojnásobná olympijská šampiónka aj tri tituly majsterky sveta v dlhom bazéne, respektíve štrnásť zlatých medailí z MS v krátkom bazéne.

"Po šestnástich rokoch na top úrovni moja profesionálna kariéra dospela ku koncu. Plávanie vždy bude mojou vášňou, ale už nie na profesionálnej úrovni," napísala Kromowidjojová na sociálnej sieti.

Prvé olympijské zlato si vybojovala na OH 2008 v Pekingu v štafete na 4x100 m voľný spôsob s Inge Dekkerovou, Femke Heemskerkovou a Marleen Veldhuisovou.

O štyri roky neskôr v Londýne vyhrala oba individuálne krauly, šprint na 50 m aj kráľovskú stovku. Na MS v 50-metrovom bazéne získala zlato v štafete na 4x100 m v.sp. v Ríme a Šanghaji, respektíve na 50 m v.sp. v Barcelone a k nim pridala aj osem strieborných a šesť bronzových medailí.

V krátkom bazéne na MS okrem štrnástich titulov nazbierala ďalších 9 strieborných a päť bronzových medailí. Na konte má aj 6 titulov majsterky Európy v dlhom, resp. 18 v krátkom bazéne. Informovala o tom agentúra AP.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Vodné športy»Holanďanka ukončila kariéru. Z olympiád má tri zlaté medaily