Pick 6: Prvý zápas sezóny môže byť predzvesťou Super Bowlu

Matthew Stafford, quarterback tímu Los Angeles Rams.
Matthew Stafford, quarterback tímu Los Angeles Rams. (Autor: TASR/AP)
Vladimír Kurek|17. máj 2022 o 16:50

Aké zápasy nás čakajú v tejto sezóne.

„Pick six“ je ultimátny výkon obrany v americkom futbale, kedy obranca nielenže prekazí prihrávku, ale ju rovno zanesie do súperovej endzóny pre šesť bodov.

Aj v sezóne 2022 vám budem prinášať šesť ultimátnych okamihov daného týždňa. Odteraz už vieme, kto s kým a kedy bude hrať v novej sezóne. 

Autora tejto rubriky môžete poznať z podcastu Americký futbal s VLADOM KUREKOM.

Pick 1: Rozpis sezóny je vonku

Áno je to tak, NFL vie urobiť aj zo zverejnenia rozpisu sezóny veľkú vec. Vo štvrtok v noci odštartoval trojhodinový program, v ktorom sme sledovali jednak ako vznikol samotný harmonogram, ale aj čo všetko implikuje. 

Stará pravda totiž hovorí, že nie je dôležité iba to s kým hráte, ale aj kedy hráte.

Či je to prime time alebo nie. Či je to krátky týždeň alebo dlhý. Či je jedno z mužstiev po svojom voľnom týždni alebo po cestovaní cez celý kontinent a podobne. 

Rozpis zápasov sa pripravuje niekoľko mesiacov v najväčšej tajnosti a snaží sa vybalansovať férovosť voči klubom (striedanie doma – vonku alebo cestovanie) so záujmom televízií.

Tým, že zápasy si rozoberajú až štyri televízie, pričom každá má svoj vysielací čas, musia autori rozpisu dbať na to, aby dostatok veľkých zápasov bol vo štvrtok v noci, v nedeľu v noci, v pondelok v noci a medzi tým.

A ešte musíte zobrať do úvahy napríklad turné veľkých kapiel, ktoré sa hrá na tých istých štadiónoch a termínovo môžu kolidovať so zápasom NFL.

Pick 2: Monštruózne prvé kolo 

Často sa hovorí, že prvé kolo ligy je takmer ako Super Bowl. Celé tie mesiace čakania, dúfania, debatovania sa konečne pretavia do reálnych zápasov.

Fanúšikovia a tréneri mesiace čakajú a odrazu je to tu. Výhra, alebo prehra. Jednoducho realita. Na prvé kolo sa teda naozaj čaká ako na Vianoce. Tento rok si „jeho rodičia“ dali záležať a prichystali hneď niekoľko krásnych darčekov.

Úplne prvý zápas sezóny môže byť pokojne predvojom úplne posledného.

Čaká nás Los Angeles Rams proti Buffalu Bills, podľa mnohých Super Bowl, ktorý mal byť, a ktorý rozhodne tento rok môže byť. Víťaz proti najväčšiemu favoritovi AFC? Už teraz sa neviem dočkať. 

K tomu všetkému ešte repríza minuloročného úvodu Bucs proti Cowboys.

Raiders a Chargers si zopakujú zápas posledného kola so šokujúcim záverom a v pondelok v noci si Russell Wilson užije svoj prvý zápas v drese Broncos – kde inde ako na svojom predošlom pôsobisku - Seattle Seahawks.

Ja osobne sa tiež veľmi teším na prvý zápas Giants. Je osviežujúce, že nebude tradične proti Cowboys, naopak bude proti mužstvu, s ktorým hráva len veľmi občasne – proti Tennessee Titans.

Pick 3: Koho chce vidieť liga?

Kým sa pozrieme na ďalšie konkrétne zápasy, ktoré sú zaujímavé a stoja za spomenutie, musím vystúpiť pár metrov hore a pozrieť sa na rozpis ako celok.

Ako som spomínal v prvom bode, liga sa pochopiteľne snaží „nakŕmiť“ televízie najlepšími zápasmi v najlepších časoch. Inak povedané, je zaujímavé sledovať, ktorému mužstvu koľko prime time zápasov majstri rozpisu pridelili.

Je to veľmi jasná indikácia toho, ktoré mužstvá považuje za favoritov liga samotná. 

Je jasné, že od okamihu keď Brady ohlásil návrat, Tampa Bay sa opäť stala žiadanou komoditou. Osobne som nepochyboval, že plný počet prime time zápasov dostanú top favoriti ligy Rams, Packers, Chiefs a Bills.

Vidieť, že podobne liga verí aj Broncos s Russelom Wilsonom a vlastne celej AFC West. Každé jedno z ich mužstiev bude tento rok veľmi zaujímavé. 

Tak isto je vidieť, kto veľa záujmu nevyvoláva.

Lions majú síce svoj tradičný zápas na Deň vďakyvzdania, ale nemajú – ako jediné mužstvo – ani jeden prime time zápas za celú sezónu.

Že iba dva a menej zápasov majú Commanders, Giants, či Jets je pochopiteľné. Ale stojí za povšimnutie, že sem patria aj Seahawks a Browns.

Pri tých druhých môže zohrávať úlohu, že jednoducho mužstvo s kontroverzným kontraktom Deshauna Watsona nechcú tlačiť do popredia. 

Pick 4: International Games

NFL neustále expanduje a tlačí sa ďalej do sveta. Súčasťou toho je už desaťročie aj séria zápasov, ktoré sa hrajú mimo USA. Tento rok sa môžu neamerickí fanúšikovia amerického futbalu tešiť na mimoriadne zaujímavú štvoricu zápasov. 

V Mexiku odohrajú svoj zápas San Francisco 49ers a Arizona Cardinals. Dve mužstvá s ambíciou postúpiť do play off, navyše divízni rivali. V Cardinals sa bude chcieť ukázať Kyler Murray – predpokladám, že už vtedy bude s novou zmluvou.

V 49ers by mal byť štartujúcim QB mladý Trey Lance. Zápas to môže byť skvelý, ale asi veľa z čitateľov týchto riadkov nebude cestovať do Mexika.

Ďalšie štyri zápasy sú však úplne iný príbeh. 

NFL sa prvýkrát v histórii predstaví v Nemecku a bude to veľká sláva. Do Mníchova príde samotný Tom Brady a spolu s "Bukaniermi" bude čeliť Seattlu Seahawks. Síce už bez Wilsona, ale nepochybne s obrovskou fanúšikovskou podporou.

Seahawks aj Tom Brady (bez ohľadu na klub) patri k najpopulárnejším značkám v Európe a záujem o lístky už prejavilo viac ako pol milióna ľudí. 

V tradičnej Mekke európskych zápasov, v Londýne sa odohrá ďalšia trojica výborných duelov. Príde aj spomínaný Wilson, no už zo svojimi Broncos bude hrať proti Jaguars.

Saints sa predstavia v dueli o postup do play off s Vikings no a perličkou nad všetky je zápas Giants proti Packers. Dva ikonické, storočné kluby s obrovskou fanúšikovskou podporou na celom svete.

Navyše, Green Bay putujú za oceán vôbec prvýkrát vo svojej histórii. Ako úplne posledný klub v NFL odohrajú tento typ zápasu, dokonca ako svoj domáci. 

Mám informácie zo slovensko-českých fanklubov Packers a Seahawks, že sa chystajú mohutné výpravy, sám sa tiež budem snažiť vyhrať klikaciu lotériu a získať lístok do Londýna. Ak sa podarí, rozhodne z toho bude špeciálny článok.

Pick 5: Zápasy, na ktoré sa všetci tešíme

Poďme sa v rýchlosti pozrieť na niektoré zápasy, ktoré si pravý fanúšik už teraz krúžkuje do kalendára. Prvé kolo už nechám tak a pozriem sa ďalej.

Vo štvrtom kole dostaneme súboj Tom Brady vs Patrick Mahomes - prvý od ich vzájomného Super Bowlu pred dvoma rokmi. V šiestom kole opäť budeme všetci pozerať Chiefs. Dajú si repete s Bills, čo bol asi najikonickejší zápas poslednej sezóny.

Zápas, ktorý prinútil vedenie ligy zmeniť pravidlá predĺženia a ktorý budí zo sna všetkých generálnych manažérov ligy s jedinou otázkou: Máte aj vy tak dobrého QB?

Navyše, tento zápas nebude budiť zo sna nás Európanov, lebo ako zázrakom sa nehrá hlboko v noci, ale „len“ o pol jedenástej večer. 

Čakajú nás aj významné duely, ktorých leitmotívom bude pomsta. Či chutí najlepšie chladená zistíme v desiatom kole, keď sa Mike McCarthy vráti do Green Bay, teraz už ako tréner Cowboys.

Carson Wentz si dá doslova odvetne turné, keď v septembri a potom v novembri si zahrá proti Eagles, ktorý ho pred rokmi draftovali a medzi tým si odskočí v ôsmom kole do Indianapolisu, teraz už ako súper Matta Ryana.

Prirátajme k tomu aj duel Titants proti Eagles v trinástom kole.

Pochopiteľne ústrednou persónou bude widereceiver A.J. Brown, ktorého Tennessee radšej nahradilo za mladšieho a lacnejšieho Treylona Burksa. Brown im bude veľmi chcieť pripomenúť, akú veľkú chybu urobili. 

Pick 6: Kto to má najťažšie?

Pri tak obrovskej kombinatorike je pochopiteľné, že nie každé mužstvo bude spokojné. Vždy sa nájde niekto, komu rozpis urobí objektívne ťažkú situáciu ešte ťažšou.

Ku klasikám patrí ak mužstvo musí letieť zo západu na východ (proti času) a hrať v obednom čase. Mužstvá tiež neradi vidia, ak majú svoj voľný týždeň príliš skoro (po piatom, šiestom kole) alebo neskoro (po jedenástom kole).

Osobitne ešte vždy platí, že záleží kto koľko nalieta. 

Neviem či je to úplne na sťažovanie, ale Colts majú svoj rozpis doslova natlačený hneď v úvode divíznymi zápasmi. V prvých siedmich zápasoch hrajú päť divíznych a z toho obidva s Titans. So zveličením sa dá povedať, že 23. októbra sa bude vedieť, kto vyhral AFC South. 

Zatiaľ čo 21 mužstiev má jeden alebo menej zápasov vonku v krátkom týždni, Eagles majú až štyri. Mužstvá ako Chiefs a Cardinals majú ťažké sloty zápasov po sebe, špeciálne mužstvo z púšte.

Ich prvé tri zápasy s Chiefs, Raiders a Rams ich veľmi ľahko môžu dostať do situácie, v akej boli pred dvoma rokmi Texans. Z kandidáta na play off, rozpadnuté mužstvo. 

Uvidíme tiež, ako sa bude dariť novým trénerom. Do tejto sezóny ich nastúpi až desať, čo je naozaj vysoké množstvo.

Sú medzi nimi štyria, ktorí dostanú svoju druhú šancu byť head coach - často to však býva aj šanca posledná. Uvidíme ako sa bude dariť štvorici Josh McDaniels (Raiders), Doug Pederson (Jaguars), Lovie Smith (Texans) a Todd Bowles (Buccanners). 

My sa uvidíme priebežne celé leto. Pravdaže v úspornejšom tempe, približne každé dva alebo tri týždne. Teším sa, že príde čas na akúsi letnú futbalovú školu a zaujímavosti aj pre ľudí, ktorí si ešte len zamilujú tento úžasný šport. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Americký futbal»Pick 6: Prvý zápas sezóny môže byť predzvesťou Super Bowlu