Piatoligové derby bolo duelom rozdielnych polčasov

Lavička FK Gemerská Hôrka v Dobšinej.
Lavička FK Gemerská Hôrka v Dobšinej. (Autor: Peter Podolinský)
Peter Podolinský|13. sep 2016 o 00:00

Derby prinieslo víťazstvo hráčom Dobšinej.

DOBŠINÁ. Jesenné piatoligové derby prvú septembrovú nedeľu prinieslo víťazstvo hráčom Dobšinej.Úvod však tomu nenasvedčoval.

Piatoligové derby medzi domácou Dobšinou a Gemerskou Hôrkou sa síce začalo gólom hostí, no tí svoj náskok poistiť nedokázali. Hneď v úvode druhého polčasu Dobšinčania vyrovnali a následne sa dostali do vedenia.

Gemerská Hôrka síce mohla vyrovnať na 2:2, no nestalo sa. Naopak, domáci pridali ešte dva góly a rozhodli zápas vo svoj prospech.

Výsledok bol pre hostí krutý

Zápas sa začal pre Dobšinčanov nepríjemne. Už v tretej minúte inkasovali gól.

„Začali sme veľmi zle. No vyplývalo to z toho, že máme malý počet hráčov. Veľa ich odišlo za prácou, alebo sú chorí či nemohli nastúpiť pre ďalšie dôvody. Ďalšia vec, že hráči z útoku museli hrať v obrane. Záložníci museli hrať v útoku. Bol to také špecifický zápas. Nevedeli sme, kto, kde a čo má hrať, čo robiť, predsa len hrali na inom poste. No neospravedlňuje to, lebo taký hráč ako Ján Gelda nemôže urobiť takú chybu a stratiť loptu pri čiare, z čoho sme potom dostali gól,“ načrtol situáciu v tíme MFK Dobšiná pred derby tréner Július Strelka.

„Po góle sme na štvrťhodinu prebrali hru, mali sme tam aj dve-tri šance. Polčas bol viac-menej vyrovnaný, no hostia mali viac šancí, lebo hrozili brejkmi od Bodnára a Szkokana, na čo som svojich zverencov upozorňoval. Spolu s D. Gerem a s podporou V. Vávru, ktorí im sklepávali lopty, tvorili títo  hráči hru Gemerskej Hôrky. V polčase boli hostia o ten gól lepší.“

Po prestávke však prišla zmena.

„Chlapcom som povedal, že treba hrať rýchlejšie, kombinačnejšie, dostupovať k hráčom. Urobili sme jednu zmenu, keď Gotthardt išiel na hrot útoku a L. Greško išiel na ľavú obranu namiesto neho, lebo Gotthardt bol na tomto poste nevyužitý. Nemal tam hráča. Chceli sme posilniť útok, čo sa nám podarilo. Dobre bolo to, že sme dali rýchly gól už v 47. min. na 1:1. Potom síce z čistej šance F. Fabián nedal, no po zlom vyrazení brankára premenil na 2:1. Potom sme zasa trochu prestali hrať a hostia prevzali iniciatívu, ale tretím gólom Barnáka sme to už upokojili. Zdalo sa mi, že hostia to už trochu začali vzdávať. Už to bol taký živelný futbal. Štvrtý gól A. Galla, to bola najkrajšia akcia zápasu, keď stopér vyviezol loptu na súperovu polovicu, narazil si s Gotthardtom a úspešne zakončil. Tak si predstavujem, že by mal vyzerať futbal.“

Jedenáste derby skončilo víťazstvom Dobšinej. Ako ho ako celok hodnotí tréner?

„Divákov sme čakali viac, možnože to bola chyba komunikácie. Pre hostí je výsledok 4:1, vzhľadom na priebeh zápasu, krutý. Možno sme boli lepší o ten gól. Chcem byť objektívny,  hostia si v prvom polčase zaslúžili viesť, v druhom sme my drinou a chcením o ten gól, možno dva boli lepší, ale nie o tri. Aj keď ešte Gotthardt s Mačejovským mohli zvýšiť na 5:1. Derby sa začalo gólom hostí, no nakoniec skončilo pre nás happyendom.“

Zlom po nevyužitej tutovke

Hráči Gemerskej Hôrky začali derby rýchlym gólom.

„Prvý polčas sme hrali svoju hru, aj keď tých prvých desať minút sme sa ešte len hľadali. No i tak sme dali gól. Potom nás to nejako uspalo. Nevedeli sme sa tlačiť dopredu, chýbala nám finálna prihrávka na to, aby sme svoje vedenie zvýšili. Nedokázali sme jednoducho streliť gól. Jednogólový náskok nám asi cez polčas stúpol do hlavy a tým pádom to celé odišlo,“ rozhovoril sa so sklamaním v hlase hrajúci tréner FK Gemerská Hôrka Vladislav Vávra.

Zlom v druhom polčas však podľa neho nepriniesli góly domácich.

„Nemyslím si, že zlomovým bol vyrovnávajúci či druhý gól súpera. Myslím si, že zlom u nás nastal, keď Szkokan nepremenil šancu, keď išiel sám na brankára za stavu 2:1. Mohlo byť 2:2 a bol by to iný zápas. My sa na takýchto šanciach  musíme poučiť a prehodnotiť celú filozofiu nášho futbalu. Či sa budeme tlačiť do takýchto pozícií, alebo budeme sa viac snažiť brániť a ísť len do brejkov. Takto sa futbal hrať nedá, ako sme to ukázali v druhom polčase. Jednoducho sme nedokázali podržať loptu, spracovanie nám nešlo, kombinačne sme vyhoreli. Nešlo to.“

Mohol za obrat po prestávke aj fakt, že to bolo derby?

„Neviem, či chlapci to majú  takto zafixované. Ja už som pár derby zápasov odohral, pre mňa je zápas ako zápas. Diváci ne-hrajú rolu a ak sa niekto dokáže vytočiť sám na svojom zlom výkone a prenesie to na celé mužstvo, to nie je  v poriadku. Pokazí to harmóniu v mužstve. Prehrali sme si to sami, psychicky sme to nezvládli, takticky už vôbec nie, hlavne v druhom polčase. Mali sme podržať loptu a nechať domácich behať. My sme sa mali baviť futbalom a nie hrrr dopredu. To sa nedá,“ uzavrel Vávra.

Krutá prehra, áno aj nie

Prehra 1:4 bolo pre hráčov Gemerskej Hôrky vzhľadom na priebeh zápasu krutá. V čom vidí jej príčiny prezident FK Gemerská Hôrka Jaroslav Švehla?

„Po celkom vydarenom začiatku sa nám podarilo ujať sa vedenia na horúcej pôde, ale videli sme, ako sa dá futbal odfláknuť, keď hráči nedisciplinovane pobehujú po hracej ploche. Každý z nich hral svoj minizápas vo svojej hlave alebo ja neviem. Proste po dobrom začiatku katastrofálny koniec, ktorý nikto nepredpokladal. Na rovinu povedané, z mojej strany sme tam išli po tri body, ktoré som myslel, že odvezieme domov po ťažkých štyroch kolách, v ktorých chalani predviedli priam nečakané výkony. Za to som ich aj vyzdvihoval, ale toto, čo sa udialo v Dobšinej, bola dezorientácia a zmätok, ku ktorému došlo hlavne nedodržaním herných činností a nejakou nervozitou, ktorú sme už hodili za hlavu a ide sa ďalej v začatej práci.“

Ako býva zvykom, podobné prehry majú dohru aj mimo ihriska. Inak to nebolo ani teraz.

„Áno, malo to aj nejakú dohru mimo ihriska, pretože sa to tak jednoducho nemohlo nechať. Hlavne tie nervózne vystúpenia a vyjadrenia samotných hráčov, ktorí podľa mňa majú oveľa na viac, ako predviedli. Ale ako som im pred súťažou povedal, päť zápasov je kvázi prípravných, pretože sa v lete netrénovalo, nehralo a vôbec  žiadna príprava nebola. Je to veľmi nádejné mužstvo, len musíme prísť na ten správny recept, ako ho namiešať,“ uzavrel Švehla.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Piatoligové derby bolo duelom rozdielnych polčasov