Vlhovej problém? Lyžiarom pri ňom tuhne krv v žilách, tvrdí česká expertka

Petra Vlhová počas super-G v Garmisch-Partenkirchene.
Petra Vlhová počas super-G v Garmisch-Partenkirchene. (Autor: TASR/AP)
Juraj Berzedi|30. jan 2021 o 13:23

Slovenka skončila v super-G desiata.

BRATISLAVA, GARMISCH-PARTENKIRCHEN. Boli to preteky, v ktorých o jednotlivých pozíciách v elitnej desiatke rozhodovali stotiny sekundy.

Petra Vlhová skončila v sobotňajšom super-G v nemeckom Garmisch-Partenkirchene desiata. S Francúzkou Tiffany Gauthierovou mali totožný čas.

Ak by bola Slovenka len o jedenásť stotín sekundy rýchlejšia, mohla sa posunúť až pred päť pretekárok na piate miesto.

Na tretiu Marie-Michele Gagnonovú z Kanady stratila 34 stotín sekundy.

Suverénne víťazstvo dosiahla Švajčiarka Lara Gutová-Behramiová, za ktorou Vlhová zaostala o 1,27 sekundy.

Stupeň víťazov doplnila druhá Kajsa Vickhoff Lieová z Nórska.

Vlhovej náskok sa zvýšil i znížil

Víkend v nemeckom stredisku úplne vynecháva Švajčiarka Michelle Gisinová, ktorá uprednostnila prípravu na blížiace sa majstrovstvá sveta v Cortine d'Ampezzo.

Gisinová týmto gestom akoby ukázala, že zisk veľkého glóbusu pre ňu nie je absolútna priorita. Pred pretekmi totiž strácala v celkovom hodnotení na Vlhovú len sto bodov.

Po sobotňajšom super-G Slovenka zvýšila náskok o ďalších 26 bodov, ktoré získala za desiatu priečku.

Na druhé miesto v celkovom hodnotení Svetového pohára sa dostala Gisinovej krajanka Gutová-Behramiová, ktorá na prvú Vlhovú aktuálne stráca už len 62 bodov.

A zdá sa, že práve Gutová-Behramiová sa stáva najväčšou Vlhovej súperkou v boji o veľký glóbus.

Po svojej jazde predvádzala víťazné gestá. Akoby tušila, že už ju nik neprekoná. A to aj napriek tomu, že štartovala s číslom deväť a na štarte boli viaceré kvalitné lyžiarky.

Keď ju zabrala kamera, bola uvoľnená a tancovala.

„Má skvelú formu a v dnešných pretekoch ju bude ťažké prekonať,“ predpovedala na Eurosporte spolukomentátorka Eva Kurfürstová.

Moment, kedy tuhne krv v žilách

Talianka Marta Bassinová štartovala s číslom trinásť, ale svoju jazdu nedokončila. A hneď za ňou vyštartovala Petra Vlhová.

„V rýchlostných disciplínach je to silná pretekárka. Momentálne má v nich zrejme lepšiu formu ako v obrovských slalomoch,“ poznamenala Kurfürstová.

Slovenská lyžiarka predviedla solídny výkon, ale pred druhým medzičasom sa nevyhla chybe. Rozbalila sa zo zjazdového postavenia, lyže sa jej od seba vzdialili. Vlhová náročnú situáciu zvládla.

„Pri takýchto záberoch nám - bývalým lyžiarom - tuhne krv v žilách,“ načrtla česká expertka.

Liptovská rodáčka v cieli ukázala neutrálne gesto, ktoré naznačovalo, že je spokojná, ale vo svojej jazde zrejme cítila rezervy.

A po pretekoch ju zrejme trochu mrzelo, že len o trochu rýchlejšia jazda ju mohla posunúť oveľa vyššie.

Na šiestu Češku Ester Ledeckú, ktorá jazdila s obviazanými ústami, keďže mala zašitú peru po nepríjemnom páde v zjazde v Crans Montane, stratila len osem stotín sekundy.

Slovenka potrebuje skončiť šiesta

Pôvodne sa v sobotu v nemeckom stredisku mal ísť zjazd. Pre zlé snehové podmienky sa však nemohol uskutočniť štvrtkový ani piatkový plánovaný meraný tréning.

Podľa pravidiel Medzinárodnej lyžiarskej federácie sa bez tréningu nemôže uskutočniť súťažný zjazd . A preto organizátori zorganizovali ďalšie super-G.

Vlhová je v aktuálnom hodnotení tejto disciplíny trinásta. V tejto sezóne v super-G skončila šiesta vo Val d'Isere, devätnásta v St. Antone a naposledy v Crans Montane vypadla.

Na čele disciplíny je Gutová-Behramiová, ktorá vyhrala posledné tri super-G. A bude veľkou favoritkou aj v nedeľňajších pretekoch.

Ak zvíťazí a získa plný počet sto bodov, Vlhová potrebuje skončiť prinajhoršom šiesta, aby si udržala vedúcu pozíciu v celkovom hodnotení Svetového pohára.

V nedeľu sa preteky v Garmisch-Partenkirchene začínajú o 11.00 (priamy prenos vysiela RTVS Dvojka i Eurosport 1, textový prenos ponúkneme na Sportnete).



Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Vlhovej problém? Lyžiarom pri ňom tuhne krv v žilách, tvrdí česká expertka