Petra sa musí cítiť silná. Nikto okrem nej to nedáva, tvrdí jej tréner

Petra Vlhová.
Petra Vlhová. (Autor: TASR/AP)
Juraj Berzedi|25. feb 2021 o 16:45

Slovenku čakajú troje rýchlostné preteky.

BRATISLAVA, VAL DI FASSA. Žarty bokom, ide do tuhého. Petre Vlhovej vrcholí životná sezóna, v ktorej bojuje o honor najlepšej lyžiarky vo Svetovom pohári.

A možno ju čaká najnáročnejší mesiac v jej kariére. Za 24 dní absolvuje jedenásť pretekov – tri zjazdy, dva super-G, dva obrovské slalomy a štyri slalomy.

Misia veľký glóbus začína už najbližší predĺžený víkend s troma pretekmi v rýchlostných disciplínach v talianskom Val di Fassa, kde pôjde dva zjazdy a jeden super-G.

Na trať v piatkovom zjazde pôjde so štartovým číslom 19.

„Ciele máme vysoké. Kopec však nepoznáme, Peťa tam ešte nikdy neštartovala. Aj preto musíme naplno využiť dva tréningy zjazdu,“ naznačil Matej Gemza, ktorý je asistentom hlavného trénera Livia Magoniho.

Bude to súboj Petry s Larou

Slovenská lyžiarka len uplynulú sobotu zavŕšila svoje vystúpenie na majstrovstvách sveta v Cortine. So ziskom dvoch strieborných medailí s kombinácie a slalomu bola spokojná.

„Aj keď vždy to môže byť lepšie. Naša priorita sa začína až teraz,“ vyhlásila Vlhová.

Len potvrdila, o čom sa celú sezónu niekedy potichu, inokedy hlasno rozpráva. Svetový šampionát bol v tomto roku druhoradý. Hlavným cieľom je veľký glóbus.

A Vlhová má zatiaľ k nemu najbližšie. Momentálne je na čele rebríčka s 989 bodmi. Jej najväčšie súperky sú zo Švajčiarska.

Zľava Petra Vlhová a Lara Gutová-Behramiová.
Zľava Petra Vlhová a Lara Gutová-Behramiová. (Autor: TASR/AP)

Druhá Lara Gutová-Behramiová stráca iba 42 bodov a má skvelú formu, tretia je Michelle Gisinová s 807 bodmi.

„Bude to súboj Petry s Larou. A kto ho zvládne lepšie, získa zaslúžene veľký glóbus,“ myslí si lyžiarsky tréner Rastislav Mažgút.

Cieľom je elitná desiatka

V najbližších troch pretekoch bude mať Gutová-Behramiová výhodu. Na rozdiel od Vlhovej je skôr špecialistkou na rýchlostné disciplíny.

Najmä v super-G je momentálne takmer neprekonateľná. Zvíťazila v ňom v posledných štyroch pretekoch vo Svetovom pohári i na svetovom šampionáte.

V zjazde sú jej výkony kolísavejšie. Okrem druhého miesta v Crans Montane bola dvakrát ôsma, jedenásta a šestnásta. V meraných tréningoch vo Val di Fassa bola tretia a šiesta.

Energie máme dosť. Petra je kondične výborne pripravená. Všetko zvláda. Z medailových výsledkov zo šampionátu musíme načerpať veľa pozitívnej energie.


Matej Gemza

Prvý tréning ovládla Nórka Kajsa Vickhof Lieová, za ktorou Vlhová zaostala o 2,74 stotín sekundy. A obsadila 36. miesto.

V druhom tréningu zvíťazila Američanka Breezy Johnsonová, na ktorú Slovenka stratila 1,96 stotín sekundy. A skončila tridsiata. V súťažných dvoch zjazdoch budú jej ambície určite vyššie.

„Kým v technických disciplínach si dávame za cieľ skončiť na pódiu, v kĺzavých sme radi, keď skončí aj v elitnej desiatke,“ vravel Vlhovej brat Boris.

Už doma bola hlavou v Taliansku

Po šampionáte sa Slovenka v sobotu večer vrátila domov do Liptovského Mikuláša. V nedeľu si oddýchla a ďalšie dva dni trénovala v Jasnej, kde sa budúci víkend uskutoční ďalšie kolo Svetového pohára.

V pondelok si počas tréningu obrovského slalomu spôsobila menší úraz. Po páde na vnútornej lyži si rukami nechtiac narazila do tváre a do zubov.

„Bolo tam trochu krvi. Zuby som mala trochu v inej pozícii, ale našťastie sú celé,“ skonštatovala 25-ročná Liptáčka.

To, že je v poriadku ukázal aj ďalší deň, v ktorom trénovala slalom. Počas dvoch dní si mohla vyskúšať súťažnú zjazdovku, na ktorej sa pôjde budúci víkend v Jasnej.

„Teším sa na to, pretože doma je doma. Ale teraz to ešte neriešim, lebo ma čakajú náročné zjazdy a super-G v Taliansku a momentálne som hlavou tam,“ priznala v utorok.

A ešte v ten deň odcestovala do Val di Fassa, kde v stredu a štvrtok absolvovala tréningy. Ďalšie tri dni ju čakajú preteky a potom opäť návrat na Slovensko.

Vlhová bude bojovať, energie má dosť

V rýchlostných disciplínach nie je taká silná ako v technických, no v tejto sezóne sa už aj v super-G umiestnila na pódiu. Aj teraz má očakávania.  

„Tie mám vždy. Budem sa snažiť o maximálny výkon, aby som získala čo najviac bodov. Uvidíme ako to dopadne. V rýchlostných disciplínach sa cítim celkom fajn,“ vraví Vlhová.

Vlhovej program

V piatok o 11.45 zjazd, v sobotu o 11.00 zjazd a v nedeľu o 11.00 super-G. Preteky budete môcť sledovať na RTVS Dvojka a Eurosporte, textové prenosy nájdete na Sportnete.

V aktuálnej sezóne jazdí všetky disciplíny. Neustále musí striedať kratšie lyže v technických disciplínach za dlhšie v kĺzavých. Nemá toľko času na tréningy ani regeneráciu.

„Je to pozitívne tým, že nikto iný okrem Petry to nedáva. A tak sa musí cítiť silná. Ale je to unavujúce a náročné. Nie až tak čo sa týka fyzických síl, ale skôr psychických, pretože sa musí stále sústrediť,“ tvrdí Gemza.

Už pred sezónou si však stanovili takýto cieľ. Podriadili mu všetko. A aj Vlhová často opakuje, že bude bojovať až do konca.

„Energie máme dosť. Petra je kondične výborne pripravená. Všetko zvláda. Z medailových výsledkov zo šampionátu musíme načerpať veľa pozitívnej energie,“ dodal Gemza.



Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Petra sa musí cítiť silná. Nikto okrem nej to nedáva, tvrdí jej tréner