Vlhová má na Sestriere rozpačité spomienky. Radosť prekazili neférové preteky

Petra Vlhová počas paralelného obrovského slalomu v Sestriere.
Petra Vlhová počas paralelného obrovského slalomu v Sestriere. (Autor: TASR/AP)
Nikola Baďová|8. dec 2022 o 11:10

Vlhová sa pripravovala v spoločnosti bývalého asistenta trénera.

BRATISLAVA. Svetový pohár alpských lyžiarok pokračuje v Sestriere. Talianske stredisko bolo súčasťou zimných olympijských hier v Turíne 2006.  

Naposledy sa tu elitné pretekárky predstavili v sezóne 2019/2020. Petra Vlhová vtedy vyhrala obrovský slalom s totožným časom ako domáca reprezentantka Federica Brignoneová. 

Dramatickú súťaž podčiarkla tretím miesto Mikalea Shiffrinová s odstupom jednej stotiny sekundy. 

Slovenka mala výbornú formu. Vyhrala slalomy v Záhrebe a vo Flachau. Dosiahla víťazný hetrik a prežívala úspešné obdobie v kariére. 

Po víťazstve prišli neregulárne preteky

Na prvenstvo v obrovskom slalome však nedokázala nadviazať.

O deň neskôr skončila v paralelnom obrovskom slalome už v šestnásťfinále. Zaváhali aj iné favoritky. Shiffrinová s Holdenerovou vypadli v osemfinále. 

Vlhová sa v cieľovej rovinke sťažovala na problémy s materiálom i na zdravotné ťažkosti. „Nebol to môj deň,“ priznala sa pre RTVS. 

Petra Vlhová v Sestriere 2022

Sobota 10. december:

Obrovský slalom - 1. kolo o 10:30, 2. kolo o 13:30

Nedeľa 11. december:

Slalom - 1. kolo o 10:30, 2. kolo o 13:30

Preteky vyvolali vlnu diskusií. Od osemfinále sa šlo iba na jednu jazdu. Kto sa na štarte postavil do modrej dráhy, mohol už pomaly oslavovať. V porovnaní s červenou dráhou bola rýchlejšia.

„V paralelných pretekoch je vždy jedna dráha výhodnejšia. V Sestriere to bola modrá dráha, najmä v posledných šiestich bránkach. Bolo to neregulárne a Petra bola frustrovaná," naznačila pre RTVS Veronika Velez-Zuzulová.

Výsledky v Sestriere mnohých pobúrili. Až 17 z 20 jázd sa skončilo triumfom lyžiarky na modrej trati. Pretekárky i tréneri hovorili o podvode. Po veľkej kritike Medzinárodná lyžiarska federácia musela urobiť zmeny.

Petra Vlhová sa odvtedy na štart paralelného obrovského slalomu nepostavila. „Zhodnotili sme, že je to nebezpečná disciplína, čo sa týka zranení a nie je pre náš tím až taká obľúbená. Nemáme k nej vrelý vzťah,“ priznal asistent trénera Matej Gemza. 

Na trati môžu získať i stratiť

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Vlhová má na Sestriere rozpačité spomienky. Radosť prekazili neférové preteky