Som Petra, vyhrala som veľký glóbus a už aj olympijské zlato. Toto je môj príbeh

Som Petra a vyhrala som veľký glóbus. Vlhová vydáva autobiografiu.
Som Petra a vyhrala som veľký glóbus. Vlhová vydáva autobiografiu. (Autor: TASR/AP)
Petit Press|20. okt 2021 o 07:00 (aktualizované 9. feb 2022 o 13:38)

Prečítajte si pasáže z knihy.

BRATISLAVA. Aká bola jej cesta na vrchol? Čo všetko musela podstúpiť a obetovať, kým sa dostala až sem? Čo predchádzalo jej strhujúcej jazde v druhom kole slalomu v Pekingu, vďaka ktorej získala zlatú olympijskú medailu? 

V súčasnosti najúspešnejšia slovenská športovkyňa Petra Vlhová vydala v závere minulého roka oficiálnu autobiografiu. Jej názov je – Petra. 

„Mám dojem, že ľudí zaujíma, aký život žijem a aká som v skutočnosti. Chcela som, aby fanúšikovia videli, že som obyčajná baba s veľkými snami,“ vysvetľovala Vlhová. 

Kniha vyšla vo vydavateľstve Petit Press, pod ktoré patrí denník SME, športový portál Sportnet i regionálne týždenníky MY. Zakúpiť si ju môžete v našom e-shope alebo u knižných predajcov. 

Vlhová nemala žiadnu brzdu

Na knihe Vlhová spolupracovala s novinárom Sportnetu Jurajom Berzedim, ktorý posledných osem rokov mapuje jej lyžiarsku kariéru.

Obálka knihy Petra.
Obálka knihy Petra. (Zdroj: Petit Press)

Dva mesiace spolu viedli intenzívne a detailné rozhovory. Najskôr u Vlhovej doma v Liptovskom Mikuláši a následne telefonicky a mailom.

„Počúvať životný príbeh Petry Vlhovej bolo úžasné. Viackrát som mal na tele husiu kožu. To, že sa pri niektorých témach až natoľko otvorí, som absolútne nečakal,“ opisuje Berzedi.

Najlepšia lyžiarka na svete otvorila svoju trinástu komnatu a dovolí ľuďom nahliadnuť do jej súkromného života.

„Zamýšľala som sa nad tým, či v knihe budem úprimná. Napokon som nemala žiadnu brzdu a povedala som veci, o ktorých som ešte nikdy nehovorila,“ naznačila 26-ročná Vlhová.

Mrazivý koniec trénera Magoniho

Hovorí, ako sa zo skromného dievčaťa z Liptova nadovšetko milujúceho lyžovanie stala športová hviezda svetového formátu.

Vlhová rozpráva o detstve, dospievaní, prvých úspechoch i sklamaniach. Prezradila, že víťaznú DNA mala už vo svojich lyžiarskych začiatkoch a priznala tiež, že v mladosti jej nechýbali diskotéky, ale skôr láska.

Odhaľuje zákulisie lyžiarskeho sveta, opisuje vzťah s najväčšou rivalkou Mikaelou Shiffrinovou.

Až mrazivo úprimne a otvorene rozpovedala aj strastiplný príbeh spolupráce s bývalým trénerom Liviom Magonim i jeho nečakaný a bolestivý koniec.

„Bolo to napínavé a nečakané. Počúval som s otvorenými ústami a čakal, kedy príde rozuzlenie. Keď sa mi už zdalo, že prichádza, Petra znova prekvapila čímsi ďalším,“ načrtol spoluautor knihy Berzedi.

O Vlhovej rozprávajú aj najbližší

Slovenská lyžiarka približuje život ženy v mužskom svete, opisuje, ako vníma slávu a popularitu a čo pociťuje, keď pri nej ľudia plačú.

Unikátnosť publikácie umocňujú kapitoly s jej najbližšími, bývalými trénermi i členmi tímu.

„Som rada, že v knihe rozprávajú aj iní ľudia. Keby mala byť celá kniha len o mne, taká klasická autobiografia, nemala by som na ňu toľko času a najmä by nebola taká, ako je teraz. Dali sme do toho maximum, aby sa ľuďom páčila,“ uviedla Vlhová.

Súčasťou knihy je aj výnimočná 40-stranová príloha fotografií z jej súkromného i profesionálneho života.

„Sú tam fotografie z rodinného albumu Vlhovcov i z Petrinho telefónu. Väčšinu obrázkov čitatelia uvidia prvýkrát,“ tvrdí Berzedi.

Som Petra, dievča zo Slovenska

V minulej sezóne dosiahla slovenská lyžiarka životný úspech, keď získala veľký glóbus za celkové prvenstvo vo Svetovom pohári.

Obálka knihy Petra.
Obálka knihy Petra. (Zdroj: Petit Press)

„Keď sa teraz pozriem na veľký glóbus, zjaví sa mi všetko, čo som preň musela obetovať. Spomeniem si na radosť, bolesť i plač. Trofej je sama osebe veľká a ťažká. Je nádherná, ale pre mňa má omnoho hlbší význam.

Je to ocenenie za celú sezónu, za všetky momenty, ktoré budem mať v pamäti do konca života. Momenty, o ktoré som sa doteraz s nikým nepodelila.

Som Petra, dievča zo Slovenska, ktoré vyhralo veľký glóbus. A toto je môj príbeh,” hovorí Vlhová v úvode knihy. A pokračuje tak, ako lyžuje – priamo, naplno a bez zábran.

Vyberáme z knihy Petra

O Magonim

Prvé tri roky s trénerom Liviom Magonim boli úžasné. Ukázal mi nový svet. Ukázal mi, ako fungujú najlepší. Postupne sa to však začalo kaziť a posledná sezóna s ním bola masaker.

Keby som s ním pokračovala ďalej, vydržím ešte maximálne dva roky a skončím. Buď vyhorím, zničí mi telo, alebo mi znechutí lyžovanie.

Livio ma bral ako stroj. Nie ako ženu, ktorá má aj city, ktorá má svoje dni a ktorá niekedy nevládze. Nikdy nebol spokojný. Ubližoval mne i ľuďom v tíme. Bolo to až chorobné.

Keď som sa mu zdôverila, vrátilo sa mi to ako bumerang. Nikdy som s ním nemala bližší vzťah. Odmietal to. Pre Livia som nikdy nebola dosť dobrá.

O Shiffrinovej

Dlhšie obdobie som bola za Mikaelou Shiffrinovou stále druhá, nedokázala som ju predbehnúť. Bola som z toho nervózna, až som si raz povedala, že kašlem na ňu, pôjdem si vlastné preteky, sústredím sa len na seba.

A zrazu sa to zlomilo. Dokázala som ju porážať v slalome, obrovskom slalome i v paralelnom slalome aj viackrát za sebou. Znervóznela.

Je zrodená pre víťazstvo, a keď je druhá či tretia, je zle. Do istej miery to chápem, aj u mňa je to také. Viem však uznať, keď je súperka lepšia. Nie som si istá, či to dokáže aj ona.

O popularite

Dlho som nechápala, prečo známi ľudia sedia na hokeji vo VIP boxoch. Nemám vôbec problém sadnúť si medzi fanúšikov. Chcela by som ísť do publika, ale nemôžem. Namiesto sledovania hokeja by som sa celý zápas fotila.

Chýba mi väčšia sloboda. Ísť len tak po ulici bez toho, aby ma zastavil čo i len jeden človek. Ísť na koncert, do kina a robiť bežné veci ako normálny človek. Tak sa cítim v zahraničí na dovolenke. Mám svoj pokoj, nič nemusím riešiť, nikto ma nepozná. Je to paráda.

Vždy som sa smiala, keď známi ľudia chodili zamaskovaní v kapucni a okuliaroch. Teraz tak často chodím von aj ja. Okuliare, čiapka a rúško, ale aj tak ma ľudia spoznávajú. Mám špecifický hlas a keď začnem rozprávať, všetko je jasné.

O nečakanom článku

Mala som tlačovú konferenciu na Bratislavskom hrade, po nej som prespala u priateľa v Trenčíne. Ráno som si na mobile čítala správy a zrazu som zbadala titulok: „Petra sa už nezlepší, nemá to v DNA.“ Klikla som na článok.

Najskôr som nechápala, čo to znamená. Otvorila som si ho v origináli. Bol v taliančine. Rozhovor s Liviom Magonim pre denník Corriere della Sera. Dala som si ho preložiť a celý si ho prečítala. Psychicky som sa zrútila. Asi tri hodiny som revala, nedokázala som to zastaviť.

Volala som bratovi, že s Liviom končím. Do telefónu som poriadne nadávala. V tom momente som ho nenávidela, pokazil mi všetku radosť z veľkého glóbusu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Som Petra, vyhrala som veľký glóbus a už aj olympijské zlato. Toto je môj príbeh