Bude to aj vojna slov. Petra môže iba prehrať, odkázala jej rivalka

Marián Szűcs|4. mar 2021 o 23:50

Slovensku čakajú cez víkend preteky v Jasnej.

JASNÁ. Petru Vlhovú čaká boj o všetko. Dokopy osemkrát. Toľko pretekov jej ešte ostáva do konca sezóny.

Útočí na veľký krištáľový glóbus, jednu z najcennejších lyžiarskych trofejí. Získa ho celková víťazka Svetového pohára.

Reálne oň súperia už iba dve lyžiarky – okrem Vlhovej ešte Lara Gutová-Behramiová. Na čele priebežného poradia je momentálne Švajčiarka, pred Slovenkou má náskok 187 bodov.

Vlhová viedla Svetový pohár takmer celú sezónu. O prvú pozíciu prišla pred týždňom. Chce sa na ňu vrátiť, na to si však už nesmie dovoliť žiadne zaváhanie.

Musí zabrať aj v disciplíne, v ktorej sa jej v posledných mesiacoch vôbec nedarí – v obrovskom slalome.

Šancu bude mať už v sobotu, keď sa pôjde obrovský slalom na jej domácom kopci v Jasnej (prvé kolo o 9.30, druhé kolo 12.30). V nedeľu je v rovnakých časoch na programe slalom.

Kľúčové bojisko? Obrovský slalom

Vlhová vie, že zlý výsledok v sobotňajších pretekoch môže jej cestu za veľkým glóbusom výrazne skomplikovať či dokonca úplne zmariť.

Naznačujú to aj hrubé prepočty.

Do konca sezóny sa pôjde ešte osem individuálnych pretekov. Pre Vlhovú hovorí fakt, že až štyri z nich sú slalomy, v ktorých je najsilnejšia.

Naopak, Gutová-Behramiová slalomy vôbec nejazdí. Takže všetky body, ktoré Slovenka získa, budú automaticky mínusom pre Švajčiarku.

Pre Gutovú-Behramiovú zase hovorí to, že sa pôjde ešte po jednom zjazde a super-G, v ktorých je zase oveľa silnejšia ona. A predovšetkým – má náskok 187 bodov.

Ak obe lyžiarky svoje pozície potvrdia, ich výhody sa približne vynulujú.

V tom prípade rozhodne posledné bojisko – a tým budú dvoje preteky v obrovskom slalome. Prvé už v sobotu v Jasnej. Kto v nich získa výhodu, môže si ju poniesť až do konca. K veľkému glóbusu.

Nik iný ju nemusí zaujímať

Vlhovej problém je, že obrovské slalomy jej v poslednom čase vôbec nejdú. A veľa optimizmu v jej slovách nebolo ani v stredu po prvom tréningu v Jasnej.

„Ani na tréningoch sa necítim dobre. V obráku sa trošku trápim,“ hovorila.

Najlepšie výsledky v tejto disciplíne dosiahla hneď v úvode sezóny – dvakrát skončila tretia. Potom klesala nižšie. Naposledy skončila vo Svetovom pohári i na majstrovstvách sveta dvanásta.

Naopak, Gutová-Behramiová sa v obrovskom slalome postupne zlepšovala. Vo Svetovom pohári bola naposledy druhá a na šampionáte získala zlato.

Myslím, že moje víťazstvo vo Svetovom pohári nie je veľmi reálne. Nemôžem vyhrať. Iba Petra môže prehrať.


Lara Gutová-Behramiová

Pre Vlhovú môže byť kľúčové, či rozbehnutú Švajčiarku v sobotu zastaví. Teda zdolá. Čím výraznejšie, tým lepšie. Iné súperky ju zaujímať nemusia.

„Musím útočiť, aby som sa vrátila na prvé miesto. Budem sa snažiť podať svoj výkon, mať z toho dobrý pocit, dať zo seba maximum. A neriešiť, či budem prvá, druhá, či sa posuniem v rebríčku alebo stratím body,“ vraví Vlhová.

Gutová-Behramiová: Petra môže iba prehrať

Rozhodovať bude aj to, kto sa lepšie vyrovná s tlakom. Alebo kto ho šikovnejšie dokáže presunúť na druhú stranu.

Gutová-Behramiová prežíva mimoriadne úspešné obdobie. Víťazí, darí sa jej, no otázky o glóbuse zľahčuje a odbíja.

„Body sa budú počítať až na konci, ale myslím, že moje víťazstvo vo Svetovom pohári nie je veľmi reálne. Nemôžem vyhrať. Iba Petra môže prehrať,“ hovorila pre švajčiarske médiá po nedávnych majstrovstvách sveta.

Pritom vedela, že vo Svetovom pohári nasledujú preteky v rýchlostných disciplínach vo Val di Fassa a je celkom pravdepodobné, že sa posunie na čelo priebežného poradia. A to sa aj stalo.

Obratne však presunula tlak na plecia Vlhovej. Ani to nebolo zložité, veď Slovenka dlhodobo opakuje, že veľký glóbus je v tejto sezóne jej hlavný cieľ.

Faktor, ktorý nemôžu ovplyvniť

V prospech Švajčiarky hovorí forma. Za posledné dva mesiace vyhrala osem pretekov. Vlhová iba jedny – ešte začiatkom januára slalom v Záhrebe.

A je tu ešte niečo.

„Existuje faktor, ktorý Gutová-Behramiová ani Vlhová nemôžu ovplyvniť, ale ktorý v skutočnosti pomáha Švajčiarke – konkurencia,“ píše švajčiarsky portál watson.ch.

Lara Gutová-Behramiová.
Lara Gutová-Behramiová. (Autor: TASR/AP)

Web pripomína, že Gutovej-Behramiovej ubudla v rýchlostných disciplínach jedna z najsilnejších súperiek Sofia Goggiová. Talianka sa zranila a v závere sezóny sa už na svahoch neobjaví.

Naopak, Vlhová má vo svojej najsilnejšej disciplíne čoraz silnejšiu vyzývateľku.

„V slalome stratila prevahu nad Katharinou Liensbergerovou. Rakúšanka sa stala majsterkou sveta a Vlhovej môže ukradnúť rozhodujúce body,“ predpovedá watson.ch.

V hre je 200 bodov

To všetko sú však len dohady. Vlhová už veľakrát ukázala, ako sa dokáže popasovať s ťažkými situáciami. A teraz sa navyše bude jazdiť na jej snehu.

Ak oba preteky v Jasnej zvládne, môže jej strata na Gutovú-Behramiovú klesnúť aj výrazne pod sto bodov (v ideálnom prípade ju môže aj predstihnúť).

„Ak budem riešiť, že chcem byť prvá, že chcem získať dvesto bodov, tak ich nezískam, lebo sa na to zameriam a to bude zlé. Dám do toho maximum a potom budeme rozoberať, ako to je, či som prvá alebo druhá, či ešte mám šancu,“ reagovala Vlhová. 


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Bude to aj vojna slov. Petra môže iba prehrať, odkázala jej rivalka