Sagan: S víťazstvami je to jednoduché. Stačí ich len pozbierať

Peter Sagan.
Peter Sagan. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|7. máj 2021 o 17:05

Slovenský cyklista si pred pretekmi verí.

BRATISLAVA, TURÍN. Medzi profesionálmi jazdí už dvanástu sezónu a v sobotu sa po druhý raz postaví na štart Giro d’Italia. Peter Sagan tvrdí, že aj po toľkých rokoch má stále rovnaký hlad po víťazstvách.

„Ak vidím príležitosť zvíťaziť, nenechám si ju ujsť,“ vravel na online tlačovej konferencii pred štartom talianskej Grand Tour.

„Môj bývalý tréner mi hovoril: Peniaze ležia na zemi, stačí sa po ne len zohnúť a vziať si ich. S víťazstvami je to rovnaké,“ dodal so smiechom. 

V kariére má 17 víťazstiev na najväčších etapových pretekoch (Tour, Giro a Vuelta). V historickom poradí je na 23. priečke. V najbližších týždňoch môže toto číslo zvýšiť. 

Giro sa teraz koná v tradičnom májom termíne. Lenže len približne pol roka po predchádzajúcom ročníku. 

"Mám pocit, akoby sme len pred mesiacom skončili a sme tu znova," hovoril s úsmevom trojnásobný majster sveta, keď prišiel medzi akreditovaných novinárov po štvrtkovom predstavovaní tímov.

Štart od nuly bol náročný

Pred rokom štartoval na Gire po prvý raz. Preteky sa konali bez fanúšikov. Giro sa muselo pre pandémiu posunúť z mája na október a Sagan bol pred štartom stále bez víťazstva v sezóne.

Priznal, že vtedy predsa len bol pod tlakom. Veľmi chcel vyhrať aspoň jednu etapu. Podarilo sa mu to po celodennom úniku v 10. etape.

„Tento rok je to iné. Sezóna začala viac-menej bez obmedzení aj situácia s covidom sa zlepšuje,“ hovoril Sagan.

Sám vo februári ochorenie prekonal. Dlho bolo neisté, v akej forme sa na preteky vráti. Prišiel o veľkú časť prípravy. 

"Začať od nuly nebolo jednoduché. Úplne som sa zotavil až po mesiaci a pol. Prišiel som o tri týždne prípravy, ktoré som musel stráviť v izolácii.

V proficyklistike je to tak, že keď ste tri týždne bez bicykla, stratíte takmer všetko, čo ste dovtedy natrénovali," vysvetľoval pre cyclingnews.com.

Pred Girom je vo forme. V sezóne vybojoval už dve víťazstvá.

Druhé získal len pred pár dňami na pretekoch Okolo Romandie, hoci tam nemal takú ostrú konkurenciu v etapách. Už vo Švajčiarsku vravel, že dôležité budú výsledky na Gire a nie na pretekoch, ktoré sú len prípravou.

Etapové úspechy budú jeho hlavným cieľom. Sagan bude mať osem až deväť príležitostí zabojovať o víťazstvo.

„Bude dôležité, aby som vyhral niektorú etapu. Ak sa mi to podarí, budem úspešný aj v bodovacej súťaži. Dôležitý bude prvý týždeň. Už po ňom bude jasné ako na tom som," vysvetľoval žilinský rodák. 

Hneď v prvých etapách bude mať najviac príležitostí na víťazstvo. 

Návrat Groenewegena víta

Na Gire bude v dojazdoch súperiť aj s Dylanom Groenewegenom.

Holandský šprintér vlani zavinil pád súpera Fabia Jakobsena, ktorý narazil do bariér vo vysokej rýchlosti a takmer prišiel o život.

Za nebezpečný manéver a ohrozenie života súpera dostal 9-mesačný dištanc. Trest mu vypršal len vo štvrtok. V sobotu už bude jazdiť na Gire. 

„Bola to nešťastná nehoda. Chybu môže urobiť každý, ja nechcem nikoho súdiť. Ale som rád, že sa Groenewegen vracia do pelotónu,“ hodnotil Sagan.

Medzi šprintérmi bude celkom sľubná konkurencia. Okrem Groenewegena bude slovenský cyklista súperiť aj s Calebom Ewanom, Timom Merlierom, Eliom Vivianim, či Giacomom Nizzolom.

Sagan je jedným z dvoch lídrov Bora-Hansgrohe na pretekoch. Druhým je Emanuel Buchmann, ktorý bude bojovať o výsledok v celkovom poradí. Slovenský pretekár priznal, že nemá problém pomôcť mu, ak to bude treba.

„Na veľkých pretekoch som štartoval v tíme s lídrami ako boli Ivan Basso, Vincenzo Nibali či Alberto Contador a v dôležitých momentoch som sa im snažil pomôcť.

Uvidíme ako na tom budeme po jedenástej etape so šotolinovými cestami. Nášho lídra musíme podporovať a chrániť,“ vravel 31-ročný cyklista. 

Giro štartuje sobotňajšou časovkou na necelých deväť kilometrov. V nedeľu cyklisti absolvujú rovinatú etapu 173 km dlhú do Novary. O víťazovi v nej by mal rozhodnúť hromadný špurt, v ktorom by nemal Sagan chýbať. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Giro d'Italia»Sagan: S víťazstvami je to jednoduché. Stačí ich len pozbierať