Hámora zasypala v Himalájach lavína. Musel sa spod nej vykopať

Peter Hámor na vrchole Dhaulágiri, osemtisícovky, ktorou skompletizoval korunu Himalájí.
Peter Hámor na vrchole Dhaulágiri, osemtisícovky, ktorou skompletizoval korunu Himalájí. (Autor: ARCHÍV P. H.)
Miloslav Šebela|11. máj 2021 o 10:20

Slovenský horolezec aj jeho kolegovia sú v poriadku.

BRATISLAVA. Slovenský horolezec v Himalájach bojuje s nepriaznivými podmienkami. Spoločne s rumunskými horolezcami Horiom Colibasanum a Mariusom Ganem sa pokúša o prvovýstup na siedmu najvyššiu horu sveta Dhaulágirí (8167 m). 

V noci z nedele na pondelok ich stan vo výške 6800 metrov zasypala lavína. 

„Máme nové správy z expedície, bohužiaľ, nie také, aké sme čakali. Stan našej trojice zasypala lavína. Stan museli rozrezať nožom, aby sa mohli dostať von,“ uvádza sa na facebookovej stránke Petra Hámora. 

Pod Dhaulágirí už zasypalo aj Slovákov

 „Ako prví sa z neho vyslobodili Peter s Horiom. Marius vyšiel neskôr, pretože nemohol vo vnútri zasypaného stanu nájsť svoje topánky. Následne si vykopali malú jaskyňu, kde prebivakovali noc. Dnes bezpečne zostúpili do prvého tábora.“ 

Dhaulágirí je známa častými lavínami, pretože tu niekedy denne napadne aj meter snehu. 

V roku 2007 zasiahlo viacero lavín slovenského horolezca Jozefa Kopolda. „Unikli sme doslova o chlp. Môj partner, s ktorým som liezol, navyše ešte aj omrzol a napadlo toľko snehu, že sme neboli schopní dostať sa do bezpečia do Káthmandu. Vtedy sme zalarmovali vrtuľník, ktorý po nás prišiel,“ opísal Kopold záchrannú akciu pre Nový čas. 

Pred piatimi rokmi na Dhaulágirí pod lavínou zahynuli slovenskí horolezci - Ján Matlák a Vladimír Švancár.

Blíži sa monzún

Hámor sa pokúša s rumunskými horolezcami o novú výstupovú trasu na Dhaulágirí. Na vrchol ich vedie zatiaľ pätnásť. Teraz chcú na vrchol vystúpiť severozápadným hrebeňom. O tento zámer sa pokúša niekoľko rokov. Zakaždým mu to nevyšlo pre rôzne okolnosti. 

„O tom, či sa znovu pokúsia o výstup, sa rozhodnú podľa predpovede počasia na najbližšie dni a tiež podľa aktuálnych poveternostných podmienok,“ uvádza sa na Hámorovej stránke. 

Zo Slovákov sa podarilo vystúpiť na Dhaulágirí len Zoltánovi Demjánovi (1988) a práve Hámorovi s Michalom Sabovčíkom (2017). 

Horolezcom však ostáva málo času. V máji sa v Himalájach zmení počasie pod vplyvom letného monzúnu. Ak sa chcú pokúsiť o výstup ostáva im ešte niekoľko dní času.  

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Hámora zasypala v Himalájach lavína. Musel sa spod nej vykopať