Slovanu chýbala na lavičke autorita. Hráči to vycítili (rozhovor)

Peter Doležaj (vpravo) v drese Trnavy.
Peter Doležaj (vpravo) v drese Trnavy. (Autor: TASR)
Juraj Berzedi|2. aug 2019 o 18:52

Na Slovensku chýba ekonomická sila.

Rozhovor pre denník SME

Je to už pomaly tradícia. Slovenské futbalové tímy končia pravidelne už v predkolách európskych pohárov. Do skupinovej fázy sa v ére samostatnosti dostali len sedemkrát. V tejto sezóne to môže dokázať už len Slovan Bratislava. Prečo je to tak?

"Na Slovensku kluby nespolupracujú," tvrdí bývalý ligový hráč a reprezentant PETER DOLEŽAJ.

Futbalisti Trnavy vypadli v druhom predkole Európskej ligy s ôsmym tímom minulej sezóny bulharskej ligy Lokomotivom Plovdiv, Dunajská Streda zase so štvrtým mužstvom gréckej súťaže Atromitosom Atény. Čím si to vysvetľujete?

Dunajská Streda má minimálnu skúsenosť s európskymi pohármi. Možno len Zsolt Kalmár má skúsenosti z veľkých zápasov. Navyše, predať v poslednej chvíli dvoch stopérov (Tomáš Huk a Ľubomír Šatka - pozn. red.) nie je príliš vhodné.

V Trnave je klub po kúpe nových majiteľov v prestavbe. Skladá sa nové mužstvo. V odvete ukázalo veľký charakter. Niekedy potrebujete v pohároch aj kúsok šťastia. Celkovo slovenským tímom chýbajú skúsenosti, aké majú v Česku Slavia Praha alebo Plzeň, ktorá však tiež nepostúpila cez Olympiakos Pireus.

Je to dlhodobejší problém, že sa slovenské kluby nedostanú v Európe ďaleko. Chýba nám aj ekonomická sila.

Dunajská Streda predala dvoch kľúčových obrancov. Nie je rozumnejšie si aspoň počas pôsobenia v európskych pohároch týchto hráčov nechať a snažiť sa zarobiť účasťou v skupinovej fáze, ako sa to vlani podarilo Trnave?

Je to na polemiku.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Európska liga»Slovanu chýbala na lavičke autorita. Hráči to vycítili (rozhovor)