Slafkovský jednotka draftu asi nebude, myslí si Cehlárik

Peter Cehlárik na ZOH 2022 v Pekingu.
Peter Cehlárik na ZOH 2022 v Pekingu. (Autor: TASR/AP)
Stanislav Benčat|29. máj 2022 o 09:00

Všetci sme boli proti vojne, je hrozné, čo sa deje, vraví hokejista.

Na MS 2021 v hokeji v Rige vyhlásili PETRA CEHLÁRIKA za najlepšieho útočníka turnaja. V Pekingu na zimných olympijských hrách patril k lídrom slovenského mužstva, ktoré získalo bronz.

Z osobných dôvodov vynechal šampionát vo Fínsku, no počas turnaja ohlásil zmenu klubu. Ruský Omsk strieda za švajčiarsky Zug.

S akými očakávaniami pôjdete do Zugu?

Mojou ambíciou do ďalších rokov je vyhrať titul. Zug ako elitný tím tamojšej ligy je na to vhodné mužstvo. Po odchode z Ruska som hľadal klub s dobrým zázemím, čo sa mi podarilo. Vo Švajčiarsku som sa bol aj osobne pozrieť. Ich prístup, filozofia a celkové nastavenie sa mi veľmi páčili. Klub hrá posledné roky neustále o špicu, posledné dva ročníky bol majster. Láka ma byť líder a hrať vo víťazom tíme.

Stretli ste sa aj s vedením Zugu. Ako na vás zapôsobili?

Špičková organizácia, na všetkých postoch. Rozprával som sa aj s trénerom Danom Tangnesom, ktorého poznám z pôsobenia vo Švédsku. V tom čase bol trénerom Linköpingu. Svoj príchod do Zugu som konzultoval aj s Čechom Janom Kovářom, ktorý v klube pôsobí. Vravel mi samé pozitíva. Malo by mi to sedieť.

Čo vám vravel Kovář?

Priblížil mi, ako to tam chodí, ako fungujú, aké je mesto. Pri pohľade na súpisku mi bol najbližší, nielen preto, že je Čech, ale trochu sa aj poznáme. Pred štyrmi rokmi sme spolu krátko hrávali v Providence na farme Bostonu. V Zugu je kapitán, jeho slovo zavážilo.

Po odchode množstva zahraničných hráčov z KHL sa práve švajčiarska liga stáva azda najlepšou v Európe. V spojení s vysokou úrovňou života, boli aj toto hlavné dôvody, prečo ste sa rozhodli odísť do Švajčiarska?

Je to tak. Švajčiarsko je autom dostupná krajina. Cesta na zápasy bude tiež bezproblémová, najďalej to máme myslím do Ženevy, čo sú tri hodiny. Žiadne extrémy ako v Rusku. Mám aj viac času tráviť s rodinou.

Celkovo životná úroveň vo Švajčiarsku a zázemie v Zugu ma uchvátili. Tunajšie tréningové centrum je niečo úžasné. Je výrazne modernejšie a vyspelejšie, ako bolo aj v Bostone. Vlastná kuchyňa, výživové produkty, priestory na regeneráciu tu sú na špičkovej úrovni. Pôsobenie vo Švajčiarsku mi reálne môže o niekoľko rokov predĺžiť kariéru.

Aj toto svedčí o výraznej premene švajčiarskej ligy. Nie je to tak dávno, kedy do nej chodili hráči skôr dohrať kariéru, dnes je elitnou súťažou sveta...

Presne tak. Niektorí ľudia ju možno stále mali zaškatuľkovanú, ako menej kvalitnú, ale tie časy sú dávno preč. Skvelé podmienky, možnosti a najmä kvalita. Navyše, keď sa bavíme o veku, Zug má vekový priemer kádra 26,8 roka. Je to teda druhé najmladšie mužstvo ligy. Nakorčuľujem sa tu veľa.

Máte za sebou ročné pôsobenie v KHL, v tíme Omsku. Ako ho hodnotíte aj s prihliadnutím na mimo športové udalosti, ktoré sa spájajú s Ruskom...

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Slafkovský jednotka draftu asi nebude, myslí si Cehlárik