Pavol Derfényi: Interliga je prínos

Pavol Derfényi. Teší ho, že ženská interliga slávi už 15. výročie.
Pavol Derfényi. Teší ho, že ženská interliga slávi už 15. výročie. (Autor: archív)
Róbert Andrejov|7. sep 2016 o 00:00

S tvorcom spoločnej hádzanárskej súťaže sme sa pozhovárali aj o obnovení HIL.

PREŠOV/MICHALOVCE. Už je to takmer pätnásť rokov, čo uzrela svetlo sveta nadnárodná súťaž hádzanárok zložená zo slovenských a českých tímov (v premiérovej sezóne bol jej účastník aj slávny rakúsky celok Hypo Niederösterreich, ktorý sa stal aj jej víťazom). Jubilejný 15. ročník WHIL odštartoval počas uplynulého víkendu súbojmi úvodného kola. Aj keď v posledných rokoch mala v počte účastníkov prevahu česká strana, čo sa týka prvenstiev, v počte prvenstiev majú stále jasne navrch slovenské družstvá, ktoré ovládli až deväť doterajších ročníkov (sedem titulov získali Michalovce, dva Šaľa). Pri príležitosti menšieho jubilea interligy sme oslovili jej zakladateľa Pavla Derfényiho, ktorý v čase jej vzniku stál na čele Slovenského zväzu hádzanej.

Touto sezónou sa začína už pätnásty ročník spoločnej česko–slovenskej súťaže v hádzanej žien WHIL. Ste považovaný za jej tvorcu, ako si spomínate na okamihy vzniku?

„V roku 2000 sa rozbehla spoločná česko–slovenská mužská súťaž HIL. Na Slovensku sme chceli aj spoločnú ženskú súťaž, ale oficiálny postoj českej strany bol vlažný, ba až zamietavý, hoci z Moravy sme dostávali pozitívne signály. Po tom, čo sa na čelo hádzanárskeho zväzu v Česku dostal Jaroslav Chvalný, došlo k dohode tamojších účastníkov najvyššej súťaže a spoločný projekt dostal zelenú. Prvý zápas novej súťaže sa na moju veľkú radosť hral 28. augusta 2002 symbolicky práve na Zemplíne, v meste, kde som vtedy žil a pôsobil – z dôvodu, že pražská Slavia požiadala Michalovce o predohrávku. Pre domáce hádzanárky bolo úvodné víťazstvo nad súperom, ktorý mal vtedy európsky formát, prvým krokom k súčasným veľkým úspechom a dominancii vo WHIL.“

Aké hodnotíte pôsobenie slovenských klubov počas 15-ročnej histórie WHIL?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Pavol Derfényi: Interliga je prínos