Medzinárodný paralympijský výbor podmienečne zrušil suspendáciu Ruska

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. (Autor: TASR/AP)
TASR|8. feb 2019 o 15:28

Dištanc vyprší v polovici marca.

MOSKVA. Medzinárodný paralympijský výbor (MPV) v piatok podmienečne zrušil suspendáciu Ruského paralympijského výboru (PKR) po viac než dvoch rokoch.

Rusi splnili 69 zo 70 požiadaviek, ktoré sa od nich vyžadovali pred návratom na medzinárodnú scénu.

MPV upustil od bodu, v ktorom malo Rusko uznať závery správy vyšetrovateľa Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) Richarda McLarena.

Paralympionici z tejto krajiny chýbali pre dopingový škandál na paralympijských hrách 2016 v Riu de Janeiro a na zimných paralympijských hrách 2018 v Pjongčangu smeli súťažiť len pod neutrálnou vlajkou.

"Ruskí paralympionici budú naďalej medzi najčastejšie testovanými v našom hnutí. Ruská antidopingová agentúra (RUSADA) sa pod dohľadom WADA zmenila od základov. Vzhľadom na to by pokračovanie suspendácie len pre neuznanie McLarenovej správy nebolo férové. Musíme sa pohnúť dopredu," vyhlásil prezident MPV Andrew Parsons pre agentúru DPA.

Dištanc PKR sa oficiálne skončí 15. marca, pokiaľ budú dodržané viaceré kritériá, ktoré sa týkajú aj spôsobilosti RUSADA. Tá musí do 30. júna vykonať opakované kontroly podozrivých vzoriek z moskovského laboratória.

Zdravotne znevýhodnení športovci z Ruska sa zúčastnia na niektorých podujatiach vrátane PH 2020 a ZPH 2022, iba ak splnia špecifický testovací program.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Medzinárodný paralympijský výbor podmienečne zrušil suspendáciu Ruska