30.07.2021 02:00
Deň 7
Grigar (striebro)
Koniec

V Tokiu otestujú 30-tisíc vzoriek slín denne. Športovci vraj nie sú riziko

(Autor: TASR)
SITA|30. júl 2021 o 18:05

Úcastníci olympiády za testy platiť nemusia.

TOKIO. V snahe obmedziť šírenie ochorenia COVID-19 v japonskom Tokiu zdravotníci odoberajú denne do malých plastových fľaštičiek asi 30-tisíc vzoriek slín od účastníkov olympijských hier.

Táto procedúra je z pohľadu organizátorov kľúčová pre pokračovanie Hier XXXII. olympiády v čase pandémie koronavírusu.

Keďže OH trvajú viac ako dva týždne, celkovo takto otestujú približne pol milióna vzoriek športovcov, trénerov či funkcionárov a novinárov.

Tie ukladajú do skúmaviek a každej priradia konkrétny čiarový kód. Všetky prejdú podrobným testovaním a ak sa vyskytne pochybný výsledok, danú osobu otestujú ešte raz.

Testy sa vykonávajú v zariadení Fever Clinic, ktoré sa taktiež stará o izolované osoby v tzv. olympijskej bubline. Akonáhle identifikujú pozitívny prípad, otestujú aj blízke kontakty.

Uvedené testy pre športovcov, funkcionárov, zástupcov médií a ďalšie osoby súvisiace s OH sú bezplatné, aj keď odborníci odhadujú ich cenu na zhruba 10-tisíc jenov (necelých 77 eur). Obyvatelia Japonska však za ne musia platiť.

Takanori Tešima, profesor na univerzite v Hokkaidó, ktorý pomohol vyvinúť testy používané v Japonsku, však upozorňuje, že riziko nákazy nepredstavujú športovci a osoby, ktoré sa zúčastňujú na OH, ale skôr široká verejnosť. Spomenul predovšetkým preplnené ulice Tokia.

Hromadné testovanie na OH dokonca spôsobilo, že niektoré národné tímy nemali dostatok testovacích súprav, alebo im vôbec nedorazili. Organizátori preto musia za pochodu riešiť aj tento problém.

V doterajšom priebehu podujatia testovali pozitívne na koronavírus 23 športovcov a celkovo 225 účastníkov OH.

Letná olympiáda Tokio 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»V Tokiu otestujú 30-tisíc vzoriek slín denne. Športovci vraj nie sú riziko