Pamätáte si na Skuhravého a hetrik proti Kostarike? Má 25 rokov

Tomáš Skuhravý.
Tomáš Skuhravý. (Autor: internet)
Pavol Spál, SITA|23. jún 2015 o 15:10

Československo zdolalo v osemfinále MS 1990 Kostariku 4:1, výrazný podiel na tomto triumfe mal dnes 49-ročný Skuhravý.

BARI, BRATISLAVA. Bomber, či Bombero. Táto prezývka patrí k Tomášovi Skuhravému. Futbalistovi s bujnou hrivou, z ktorého hlavy lietala lopta delovou rýchlosťou a písalo sa o ňom: „Tú hlavu by mal svätiť pápež."

Dnes ubehlo 25 rokov od chvíle, keď Skuhravého preslávil hetrik v osemfinále majstrovstiev sveta 1990 proti Kostarike. Československo vtedy vyhralo 4:1. Rodák z Českého Brodu sa presadil v 12., 63. a 82. min duelu. Na prvé dva góly mu prihral Ľubomír Moravčík, na tretí Jozef Chovanec.

O zvyšné góly sa postarali Kostaričan Rónald González a Luboš Kubík - po nádhernej strele z priameho kopu. .

Skuhravý sa stal s piatimi gólmi druhým najlepším kanonierom turnaja.

Vtedy, o tretej hodine ráno - po pamätnom zápase, potajomky podpísal zmluvu s FC Janov, kam prestúpil zo Sparty Praha.

„Bolo to krásne, zmenil sa mi svet. Zrazu som mohol hrať taliansku ligu proti hviezdam - Maradonovi, van Bastenovi, Gullitovi," spínal pre české médiá.

Pre Skuhravého bolo Taliansko rajom a stala sa z neho modla. Ako prvý športovec sa objavil v prestížnej relácii Gen, ktorá predstavovala elitu českého národa.

Iba bývalého prezidenta Václava Havla poznali v tom čase vo svete viac ako Skuhravého. Kvôli nemu sa chodilo v Janove na futbal.

Žil ako kráľ

Ako kráľ si žil v Celle Ligure, asi 30 kilometrov od Janova. Mal prenajaté poschodie v prepychovej vile na skalnatom útese. Pripomínalo to zámok s palmami a pomarančmi , ktoré si mohol trhať na záhrade.

Pod strmou záhradou mu špliechalo more. Na pláži bol v papučiach za dve minúty.

„Vozil sa v športiaku a na reprezentačné zrazy jazdil dvestopäťdesiatkilometrovou rýchlosťou. Keď prišiel, bol taký roztrasený, že jeho prvá cesta viedla k barovému

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Pamätáte si na Skuhravého a hetrik proti Kostarike? Má 25 rokov