Pálffy na čele kanadského bodovania NHL

SITA|16. okt 2003 o 10:48

NEW YORK 16. októbra (SITA) - V stredajších zápasoch kanadsko-americkej NHL dali opäť o sebe vedieť slovenskí hokejisti, ktorí zaznamenali spolu deväť bodov za tri góly a šesť asistencií. Hráči Los Angeles úspešne zvládli premiérový domáci súboj a porazil

i najlepší tím po základnej časti minulej sezóny Ottawu 4:3. Kings tak vyhrali jubilejný 10. otvárací zápas sezóny na vlastnom ľade za sebou, čo je najdlhšia séria v celej NHL. Dlho to síce vyzeralo, že hostia nevyjdú bodovo naprázdno, keď po dvoch góloch Alfredssona a presnom zásahu slovenského obrancu Zdena Cháru s asistenciou Mariána Hossu viedli už 3:1, ale v závere druhej tretiny znížil v presilovke po prihrávke kapitána domácich Žigmunda Pálffyho center Derek Armstrong a v 48. minúte pri ďalšej početnej výhode Kings vyrovnal skóre svojím prvým gólom v sezóne Jozef Stümpel. Pálffy prihral Ľubomírovi Višňovskému, jeho tvrdú strelu stačil český brankár Senators Martin Prusek iba vyraziť a slovenský stredný útočník dorazil puk do bránky. Sedem minút pred koncom strhol víťazstvo na stranu Los Angeles ruský talent Alexander Frolov, ktorý po narážačke s Ericom Belangerom prekonal Pruseka z ľavej strany. Na tomto góle, ktorý ako jediný padol pri hre piatich na piatich, sa asistenciou podieľal opäť aj Višňovský. Prvou hviezdou zápasu sa stal Pálffy, ktorý zaznamenal v stretnutí 3 asistencie a so siedmimi bodmi je na čele kanadského bodovania celej NHL. Kapitán Ottawy Daniel Alfredsson svojím prvým gólom v zápase dosiahol 492. bod kariéry v drese Senators a prekonal tak klubový rekord Alexeja Jašina, ktorý si v rokoch 1993 - 2001 pripísal do štatistík 491 bodov. Zaujímavosťou je, že pre oba tímy to bol jediný vzájomný zápas v základnej časti sezóny. Domáci tréner Andy Murray opäť nedal šancu zasiahnuť do hry obrancovi Martinovi Štrbákovi.

Florida našla premožiteľa až vo svojom štvrtom zápase sezóny. O jej prvú prehru sa postaral mladý tím z Phoenixu, ktorý zvíťazil aj vo svojom treťom vystúpení, čo je najlepší štart do sezóny od presťahovania sa klubu z Winnipegu do Arizony. Výborný výkon opäť podal brankár hostí Sean Burke, ktorý zaznamenal 29 zásahov a prekonal ho iba Mike Van Ryn pri power-play domácich. Opora Coyotes inkasovala v doterajších troch stretnutiach iba 2 góly a zaznamenala 97,85-percentnú úspešnosť zásahov. "Aj keď sme hrali veľmi dobre, naším najlepším hráčom bol opäť Sean," nešetril slovami chvály strelec prvého gólu hostí Shane Doan. Ten sa v polovici zápasu pred domácou bránkou zmocnil puku po streleTylora Nasha a bekhendom prehodil ležiaceho brankára Panthers Roberta Luonga. O víťazný gól sa postaral slovenský obranca Radoslav Suchý, ktorý strelou od modrej čiary do ľavého horného rohu otvoril svoj tohtoročný strelecký účet. "Bol to veľmi dôležitý gól. Strela síce nebola príliš tvrdá, ale skvele umiestnená," vyjadril sa pochvalne na adresu dvadsaťsedemročného Popradčana spoluhráč Daymond Langkow. Ďalší slovenský hráči, Branislav Mezei v drese domácich a Ladislav Nagy spolu s Brankom Radivojevičom v drese hostí, sa v zápase nepresadili.

Dallas po prehre v Buffale prekvapujúco prehral aj doma s Bostonom, ktorý si zaknihoval prvé víťazstvo v sezóne. Domáci mali miestami až drvivú prevahu, ale všetkých 27 streleckých pokusov zneškodnil brankár Bruins Andrew Raycroft, ktorý tak dosiahol svoj prvý shutout kariéry. Až štyri strely Stars skončili na konštrukcii bránky hostí, z toho dvakrát to postihlo centra Jasona Arnotta. O oba góly hostí sa postaral center Brian Rolston, ktorý najprv šikovne tečoval strelu P.J. Axelssona a štyri sekundy pred záverečnou sirénou spečatil osud zápasu strelou do prázdnej bránky. "Vytvorili sme si dostatok gólových príležitostí, ktoré sme bohužiaľ nepremenili. Niekedy sa to stáva. Raycroftovi sa podarilo zopár excelentných zákrokov a niekoľkokrát sme trafili žŕdku. Bolo to miestami dosť frustrujúce," povedal na margo zápasu tréner Stars Dave Tippet.


Los Angeles - Ottawa 4:3 (0:1, 2:2, 2:0)

Hráči Los Angeles úspešne zvládli premiérový domáci súboj a porazili najlepší tím po základnej časti minulej sezóny Ottawu 4:3. Kings tak vyhrali jubilejný 10. otvárací zápas sezóny na vlastnom ľade za sebou, čo je najdlhšia séria v celej NHL. Dlho to síce vyzeralo, že hostia nevyjdú bodovo naprázdno, keď po dvoch góloch Alfredssona a presnom zásahu slovenského obrancu Zdena Cháru s asistenciou Mariána Hossu viedli už 3:1, ale v závere druhej tretiny znížil v presilovke po prihrávke kapitána domácich Žigmunda Pálffyho center Derek Armstrong a v 48. minúte pri ďalšej početnej výhode Kings vyrovnal skóre svojím prvým gólom v sezóne Jozef Stümpel. Pálffy prihral Ľubomírovi Višňovskému, jeho tvrdú strelu stačil český brankár Senators Martin Prusek iba vyraziť a slovenský stredný útočník dorazil puk do bránky. Sedem minút pred koncom strhol víťazstvo na stranu Los Angeles ruský talent Alexander Frolov, ktorý po narážačke s Ericom Belangerom prekonal Pruseka z ľavej strany. Na tomto góle, ktorý ako jediný padol pri hre piatich na piatich, sa asistenciou podieľal opäť aj Višňovský. Prvou hviezdou zápasu sa stal Pálffy, ktorý zaznamenal v stretnutí 3 asistencie a so siedmimi bodmi je na čele kanadského bodovania celej NHL. Kapitán Ottawy Daniel Alfredsson svojím prvým gólom v zápase dosiahol 492. bod kariéry v drese Senators a prekonal tak klubový rekord Alexeja Jašina, ktorý si v rokoch 1993 - 2001 pripísal do štatistík 491 bodov. Zaujímavosťou je, že pre oba tímy to bol jediný vzájomný zápas v základnej časti sezóny. Domáci tréner Andy Murray opäť nedal šancu zasiahnuť do hry obrancovi Martinovi Štrbákovi.

Góly: 22. L. Robitaille (PÁLFFY, Modrý), 39. Armstrong (PÁLFFY, Modrý), 48. STÜMPEL (VIŠŇOVSKÝ, PÁLFFY), 53. Frolov (Belanger, VIŠŇOVSKÝ) - 5. Alfredsson, 34. Alfredsson (Bonk, Redden), 36. CHÁRA (Bonk, Marián HOSSA). Vylúčení: 7:9 na 2 min, presilovky: 3:3, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 27:16. Brankári: Čechmánek - Prusek. Diváci: 18 180.


Florida - Phoenix 1:2 (0:0, 0:1, 1:1)

Florida našla premožiteľa až vo svojom štvrtom zápase sezóny. O jej prvú prehru sa postaral mladý tím z Phoenixu, ktorý zvíťazil aj vo svojom treťom vystúpení, čo je najlepší štart do sezóny od presunu klubu z Winnipegu do Arizony. Výborný výkon opäť podal brankár hostí Sean Burke, ktorý zaznamenal 29 zásahov a prekonal ho iba Mike Van Ryn pri power-play domácich. Opora Coyotes inkasovala v doterajších troch stretnutiach iba 2 góly a zaznamenala 97,85-percentnú úspešnosť zásahov. "Aj keď sme hrali veľmi dobre, naším najlepším hráčom bol opäť Sean," nešetril slovami chvály strelec prvého gólu hostí Shane Doan. Ten sa v polovici zápasu pred domácou bránkou zmocnil puku po streleTylora Nasha a bekhendom prehodil ležiaceho brankára Panthers Roberta Luonga. O víťazný gól sa postaral slovenský obranca Radoslav Suchý, ktorý strelou od modrej čiary do ľavého horného rohu otvoril svoj tohtoročný strelecký účet. "Bol to veľmi dôležitý gól. Strela síce nebola príliš tvrdá, ale skvele umiestnená," vyjadril sa pochvalne na adresu dvadsaťsedemročného Popradčana spoluhráč Daymond Langkow. Ďalší slovenský hráči, Branislav Mezei v drese domácich a Ladislav Nagy spolu s Brankom Radivojevičom v drese hostí, sa v zápase nepresadili.

Góly: 57. Van Ryn (Bouwmeester, V. Kozlov) - 28. Doan (T. Nash), 44. SUCHÝ (M. Johnson, Langkow). Vylúčení: 6:4 na 2 min, navyše: Ritchie - Gratton na 5 min, presilovky a oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 30:36. Brankári: Luongo - Burke. Diváci: 10 069.


Dallas - Boston 0:2 (0:1, 0:0, 0:1)

Dallas po prehre v Buffale prekvapujúco prehral aj doma s Bostonom, ktorý si zaknihoval prvé víťazstvo v sezóne. Domáci mali miestami až drvivú prevahu, ale všetkých 27 streleckých pokusov zneškodnil brankár Bruins Andrew Raycroft, ktorý tak dosiahol svoj prvý shutout kariéry. Až štyri strely Stars skončili na konštrukcii bránky hostí, z toho dvakrát to postihlo centra Jasona Arnotta. O oba góly hostí sa postaral center Brian Rolston, ktorý najprv šikovne tečoval strelu P.J. Axelssona a štyri sekundy pred záverečnou sirénou spečatil osud zápasu strelou do prázdnej bránky. "Vytvorili sme si dostatok gólových príležitostí, ktoré sme bohužiaľ nepremenili. Niekedy sa to stáva. Raycroftovi sa podarilo zopár excelentných zákrokov a niekoľkokrát sme trafili žŕdku. Bolo to miestami dosť frustrujúce," povedal na margo zápasu tréner Stars Dave Tippet.

Góly: 18. Rolston (Axelsson, Bergeron), 60. Rolston (J.Thornton). Vylúčení: 4:6 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 27:13. Brankári: Turco - Raycroft. Diváci: 18 289.


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Pálffy na čele kanadského bodovania NHL