23.06.2021 | Skupina F
23.06.2021 | Sk. F
2 - 2
(0:1)

Štadión v Mníchove nebude ako dúha, ale Neuer môže mať dúhovú pásku

Allianz Arena v Mníchove.
Allianz Arena v Mníchove. (Autor: TASR/AP)
Titanilla Bőd|22. jún 2021 o 14:30

Mníchovský štadión nebude vysvietený v dúhových farbách.

MNÍCHOV, BUDAPEŠŤ. Deň pred prvým zápasom futbalového EURO v Budapešti prijal maďarský parlament kontroverzný zákon. Udomácnil sa preň názov „zákon proti pedofílii“, no v skutočnosti sa v ňom rozostierajú hranice medzi pedofíliou a homosexualitou.

Politici vládneho Fideszu odvolávajúc sa na bezpečnosť detí zakázali „homosexuálnu propagandu“ pre maloletých, čo by v praxi napríklad znamenalo, že niektoré epizódy populárnych Priateľov by bolo možné odvysielať iba v nočných hodinách.

Zákon mnohí porovnávajú s nariadeniami platnými v Rusku, kde sú práva komunity LGBTI značne obmedzované.

Bez dúhového osvetlenia

Proti rozhodnutiu maďarskej vlády sa ozvali mnohí umelci, novinári, ale i bežní ľudia a vyvolalo ohlas celej Európe.

Na internete vznikla petícia, aby bola mníchovská Allianz Arena vysvietená počas zápasu Nemecko – Maďarsko dúhovými farbami na znak podpory a solidarity s LGBTI komunitou.

Do utorka dopoludnia ju podpísalo 165-tisíc ľudí. Nápad si osvojilo aj vedenie mesta Mníchov. Starosta Dieter Reiter podal oficiálnu žiadosť, ktorú však UEFA zamietla.

Európska futbalová únia argumentovala tým, že „je politicky a nábožensky neutrálnou organizáciou. Keďže je táto požiadavka namierená proti konkrétnemu rozhodnutiu maďarského parlamentu, musíme ju odmietnuť“.

Pritom myšlienku podporovali aj nemeckí reprezentanti. Leon Goretzka na pondelňajšej tlačovej besede povedal, že ide o „skvelý nápad“.

Starosta Mníchova Reiter neskôr vyhlásil, že v dúhových farbách bude osvetlená veterná turbína v blízkosti štadióna. 

Homofóbia je problém

UEFA pred niekoľkými dňami skúmala aj kapitánsku pásku nemeckého brankára Manuela Neuera, ktorá má tiež farby dúhy.

Tú napokon vyhodnotila ako symbol rozmanitosti a nepovažuje ho za zakázaný politický symbol. Neuer mal kapitánsku pásku v dúhových farbách už v prvých dvoch stretnutiach nemeckej reprezentácie na znak solidarity s LGBTI komunitou počas mesiaca Pride.

Homofóbia je rozšíreným problémom vo futbale. Podľa prieskumu realizovanom v Škótsku v roku 2016, 82% ľudí, ktorí boli svedkami prejavov proti LGBTI komunite na športovom podujatí, ich zažilo práve na futbalovom zápase.

Medzi najčastejšie urážlivé chorály patria poznámky na sexuálnu orientáciu nejakého hráča.

Aj pred zápasom Maďarsko – Portugalsko bolo počuť od časti fanúšikov, ako nadávali Cristianovi Ronaldovi do homosexuálov.

Nie je to bezpečné miesto

„Do dnešného dňa nepoznáme takých stále aktívnych hráčov, ktorí sa hlásia otvorene k inej sexuálnej orientácii. Stane sa to až po skončení ich kariéry,“ uviedol Kai Bölle, člen riaditeľského zboru nemeckej strešnej organizácie pre LGBTI asociácie pre Deutsche Welle.

„Nikto nechce riskovať. To evokuje, že to nie je bezpečné miesto. Hoci je tam podpora, nemôžete vedieť, či je to naozaj tak. Preto je dôležité, aby všetci hráči, reprezentanti či zväzy zaujali stanovisko,“ pokračoval.

Vo februári nemecký futbalový časopis 11Freunde inicioval kampaň „Môžeš sa na nás spoľahnúť“ na podporu sexuálnych menšín, na ktorej sa zúčastnilo 800 futbalistov a futbalistiek.

Gulácsi podporil dúhové rodiny

Pred niekoľkými týždňami podporil brankár maďarskej reprezentácie Péter Gulácsi dúhové rodiny. Iniciatíva „Rodina je rodina“ vznikla po tom, čo maďarský parlament novelou ústavy prakticky zakázal adopciu detí párom rovnakého pohlavia.

„Čím viac času trávi človek v zahraničí alebo v spoločnosti rôznych ľudí, tým viac si uvedomuje, že to, že nie sme všetci rovnakí, robí svet len farebnejším a že najdôležitejšia je láska, akceptovanie a tolerancia k ostatným,“ napísal na sociálnu sieť brankár Lipska.

„Uvidíme, ako na Gulácsiho budú reagovať v prvom reprezentačnom zápase, ktorý sa už môže uskutočniť pred divákmi. Chcem veriť v svet, kde popularitu futbalistu určí jeho futbalový výkon a nie to, že v nejakej spoločenskej otázke má iný názor ako ja, alebo niekto iný,“ vravel vtedy v rozhovore pre Sportnet maďarský novinár Péter Pető.

V súvislosti s prípravným zápasom s Írskom pred európskym šampionátom sa však už pozornosť maďarských fanúšikov sústredila na kľačiacich hráčov súpera, ktorých vítal mohutný piskot.

Samotný Gulácsi zatiaľ na turnaji exceluje a jeho výkony velebia všetci maďarskí fanúšikovia.

Červená, biela, zelená

V súvislosti s návrhom vysvietiť mníchovský štadión dúhovými farbami však niektoré fanúšikovské skupiny Ferencvárosu žiadali prezidenta klubu Gábora Kubatova, aby počas zápasu s Nemeckom bola Groupama Arena vysvietená v národných farbách Maďarska.

„Dištancujeme sa od všetkých takých prejavov propagandy [ako dúhové farby], tie nemajú miesto na takom historickom a prestížnom podujatí, ako majstrovstvá Európy. Tam patria národné farby,“ píše sa v ich výzve.

V Nemecku sa zase ozvali už dva kluby, Eintracht Frankfurt a 1. FC Kolín a deklarovali, že ich štadióny budú osvetlené počas stretnutia dúhovými farbami.

Viac o EURO 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Štadión v Mníchove nebude ako dúha, ale Neuer môže mať dúhovú pásku