Tím Európy zdolal USA. Do turnaja to vnieslo zábavný moment, vraví tréner víťazov

Jaroslav Halák v akcii.
Jaroslav Halák v akcii. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|17. sep 2016 o 20:30

Slovenský brankár Jaroslav Halák si udržal čisté konto, jeho krajan Marián Gáborík strelil úvodný gól.

Svetový pohár:

A-skupina

Tím Európa - USA 3:0 (1:0, 2:0, 0:0)

Góly: 5. GÁBORÍK (Nielsen, Zuccarello), 25. Draisaitl (Niederreiter, Rieder), 39. Bellemare (Hansen, Ehrhoff).

Strely na bránu: 17:35. Rozhodcovia: Dwyer, Sutherland - Heyer, Amell (všetci Kan.), vylúčení: 4:4 na 2 min., presilovky a oslabenia: 0:0, 18.959 divákov.

Tím Európa: HALÁK - SEKERA, CHÁRA, Josi, Seidenberg, Streit, Ehrhoff - HOSSA, Kopitar, TATAR - Zuccarello, Nielsen, GÁBORÍK - Niederreiter, Draisaitl, Rieder - Hansen, Bellemare, Vanek

USA: Quick - Niskanen, McDonagh, Carlsson, Suter, E. Johnson, J. Johnson - Oshie, Kesler, Pacioretty - Wheeler, Pavelski, Parise - Kane, Stepan, Van Riemsdyk - Backes, Dubinsky, Abdelkader.

Tím Európy zdolal Američanov 3:0: fotogaléria

19.9.2016

TORONTO. Tím Európy sa postaral hneď v prvom stretnutí Svetového pohára v hokeji v Toronte o veľké prekvapenie. Po kvalitnom výkone zdolal v A-skupine výber USA 3:0.

O úvodný gól celého podujatia sa postaral slovenský útočník Marián Gáborík. Jeho zásah v štvrtej minúte a devätnástej sekunde bol napokon aj víťazný.

V európskom mužstve žiaril v bráne Jaroslav Halák, ktorý mal 35 úspešných zákrokov. Po zápase dostal titul prvá hviezda zápasu pred Gáboríkom a Kopitarom.

V prvej formácii Európanov nastúpili v útoku so Slovincom Anžem Kopitarom krídelníci Marián Hossa a Tomáš Tatar a prvú obrannú dvojicu tvorili Zdeno Chára s Andrejom Sekerom.

Gáborík sa predstavil po boku Fransa Nielsena a Matsa Zuccarella. 

Američania si vďaka výbornému koncentrovanému výkonu Európanov skomplikovali cestu do semifinále, do ktorého z A-skupiny postúpia len dva najlepšie tímy.

Slováci v akcii:

Jaroslav Halák: odchytal celý zápas a zneškodnil všetkých 35 striel súpera, úspešnosť 100%, I. hviezda zápasu
Andrej Sekera: odohral 22:03 min, 1 strela, 1 hit, 3 zblokované strely
Zdeno Chára: odohral 22:29 min, 1 strela, 1 hit, 3 zblokované strely
Marián Gáborík: odohral 16:28 min, 1 gól, 2 strely, 2 trestné minúty, 1 plusový bod, 1 zblokovaná strela, II. hviezda zápasu
Tomáš Tatar: odohral 18:25 min, 2 strely, 2 hity
Marián Hossa: odohral 22:13 min

Hlasy:

Marián Gáborík, strelec víťazného gólu: "Hrali sme od začiatku zodpovedne. Vytvárali sme si v kontrách prečíslenia a Jaro bol v bránke fantastický. Bol to kolektívny výkon. Odohrali sme dobre aj oslabenia a hoci nás prestrieľali, nemám pocit, že by mali nejako veľa šancí. Američania naopak prepadávali a my sme si okrem gólov vytvorili aj ďalšie príležitosti. Ale ako som zdôraznil, hrali sme ako jednotliaty tím a najmä veľmi zodpovedne. Je to výborné víťazstvo, teraz si oddýchneme a pozajtra idem proti Čechom."

Jaroslav Halák, muž zápasu: "Myslím si, že chlapci urobili v prvej tretine skvelú robotu a to bol základ úspechu. Postupom zápasu som získaval čoraz väčšiu pohodu a celé mužstvo hralo výborne."

Ralph Krueger, tréner Tímu Európa: "Toto naše víťazstvo vnieslo do turnaja určite zábavný moment. Samozrejme, pred nami sú ďalšie výzvy a týmto zápasom sme ešte nič nevyriešili."

Zach Parise, útočník USA: "Musíme na tento zápas zabudnúť, otriasť sa a pripraviť sa na ďalšie dva zápasy. V nich náš tiež nečaká nič veselé."

John Tortorella, tréner USA: "Snažili sme sa neustále o návrat do zápasu, ale akosi sme si nevedeli vytvoriť lepšie šance. Nedarilo sa nám to ani v úsekoch, keď sme mali viac z hry."

Online prenos

Svetový pohár Skupina A 2016/2017
17.09.2016 o 21:45
Tím Európy
3:0
(1:0, 2:0, 0:0)
60' minúta
Ukončený
USA
Prehľad
Góly a asistencie: 5. Gáborík (Nielsen, Zuccarello), 25. Draisaitl (Niederreiter, Sekera), 39. Bellemare (Hansen, Ehrhoff).
Prenos
Hneď úvodný zápas Svetového pohára priniesol veľké prekvapenie. Podceňovaný Tím Európy zdolal Američanov pomerom 3:0. Na víťazstve zverencov Ralpha Kruegera majú výrazný podiel aj Slováci. Hviezdnych útočníkov súpera dokonale vymazal Jaroslav Halák, ktorý počas celého zápasu nepustil za svoj chrbát ani jeden puk. Navyše, rozhodujúci gól stretnutia putuje na konto Mariána Gáboríka, ktorý sa strelecky presadil už v piatej minúte. USA sa tak dostali do neľahkej situácie a budú zrejme potrebovať body aj v zápase s domácou Kanadou. S týmto konštatovaním sa s vami lúčim a prajem dobrú noc. Zápasom vás sprevádzal Miroslav Kováčik.
Koniec zápasu.
59:57
Derek Stepan ešte pomohol pripraviť Jaroslava Haláka o čisté konto. Strela amerického útočníka ale mierila tesne vedľa pravej žrde.
59:24
V postavení mimo hru sa ocitli aj Európania, no vadiť im to určite nebude. Už teraz je jasné, že úvodný zápas Svetového pohára dovedú do úspešného konca.
58:50
Američania tlačili svojho súpera, no napokon im ušiel puk do stredného pásma. Po ofsajde sa tak bude vhadzovať v strednom pásme.
58:06
Z ťažkého uhla to skúšal Justin Abdelkader. Jaroslav Halák ale s jeho strelou nemal najmenšie problémy a ľavým betónom vyrazil puk do rohu ihriska.
57:21
Puk sa dostal na striedačku Tímu Európy, a tak musela byť hra prerušená. Vhadzovať sa bude v stredovom kruhu a Marián Gáborík je pripravený nastúpiť.
56:47
A ďalšia nepresná strela amerických hokejistov. Tým sa čas na zdramatizovanie zápasu nesmierne rýchlo kráti. Pomaly sa končí aj ich presilovka.
56:23
Jaroslav Halák má aj potrebnú dávku šťastia. Joe Pavelski teraz pálil z prvej a doslova trafil dobre postaveného brankára Tímu Európy.
55:46
Američania premárnili prvých dvadsať sekúnd svojej presilovky. Ďalšiu akciu začnú zo stredného pásma americkí obrancovia.
55:29
Sotva sa zverenci Ralpha Kruegera ubránili oslabeniu, no teraz ich čakajú ďalšie dve minúty v početnej nevýhode. Na lavicu hanby mieri Marián Gáborík.
54:46
V závere presilovej hry nebezpečne vystrelil aj Max Paciorrety. Jaroslav Halák jeho strelu vyrazil a následne sa Európania oslobodili.
54:26
importantJaroslav Halák drží stále čisté konto. John Carlson nebezpečne vystrelil, následne dorážal aj aktívny Zach Parise, ale slovenský gólman je dnes nepriestrelný.
53:49
Puk je až za americkou bránou. Zach Parise sa síce snažil zakončiť, ale následne poslali Európania puk cez všetky čiary na druhú stranu klziska.
53:20
A ďalší výborný zákrok slovenského brankára. Ten zneškodnil strelu Johna Carlsona a následne si poradil aj s dorážkou Zacha Pariseho.
53:02
Američania budú hrať ďalšiu presilovú hru. Nedovoleným zákrokom sa previnil Christian Ehrhoff, ktorý dostáva dve minúty za nedovolené bránenie.
52:48
Slovenská dvojica výborne zakombinovala. Marián Hossa prenechal puk Tomáš Tatarovi, ten sa natlačil pred americkú bránu, no Jonathan Quick jeho akciu zneškodnil.
52:21
Európania posúvajú puk aspoň do stredného pásma. Napriek tomu nie sú pod takým veľkým tlakom, aký by sme možno čakali.
51:55
A opäť výborný Jaroslav Halák. Ten si na svoje konto pripisuje ďalší úspešný zákrok po strele Blakea Wheelera. Nasleduje vhadzovanie po jeho pravici.
51:26
Anže Kopitar sa dostal k strele, no minul bránu Jonathana Quicka. Na druhej strane musel zasahovať Jaroslav Halák, ktorého zamestnal Patrick Kane.
50:58
Jaroslav Halák drží puk pod svojou lapačkou a prerušuje hru. Nasleduje reklamná prestávka, ktorú určite využijú obaja tréneri na udelenie taktických pokynov.
50:36
Európania si druhýkrát v krátkom časovom úseku pomohli zakázaným uvoľnením. Zatiaľ držia svoje komfortné vedenie a smerujú za ziskom troch bodov.
50:05
Začala sa posledná desaťminútovka zápasu. Stále môžeme konštatovať to, že Američania toho smerom dopredu veľa nevymysleli a zaslúžene prehrávajú.
49:24
Sledujeme pomerne rozháraný úsek hry. Američania sa nevedia dostať do útočnej tretiny, pretože Európania ich útočné akcie zachytávajú ešte v strednom pásme.
48:49
Favorit zápasu si nerozumel v rozohrávke a dopustil sa zakázaného uvoľnenia. Po dlhšom úseku hry sme tak svedkami prerušenia hry.
47:30
Američania stupňujú svoj tlak a snažia sa s dnešným duelom ešte niečo urobiť. Európania ale predvádzajú skvelý výkon.
47:13
Od modrej čiary vystrelil Erik Johnson. Jeho nahodenie ešte tečoval jeden z Američanov, ale Jaroslav Halák si dokázal poradiť.
46:22
Americkí hokejisti prežili dlhé oslabenie a hrajú v plnom počte. Na vyrovnanie majú ale už len niečo viac ako trinásť minút riadneho hracieho času.
45:48
Dobrou akciou sa prezentoval Mats Zuccarello. Ten spätnou prihrávkou hľadal Fransa Nielsena, ale dánsky útočník netrafil z tesnej blízkosti bránu.
45:05
importantEurópania mali obrovskú šancu! Bol to slovenský útočník Tomáš Tatar, ktorý zakončoval do odkrytej brány. Jeho strelu ale senzačne vyrazil Jonathan Quick.
43:43
Ďalšiu nebezpečnú strelu vyslal Frans Nielsen. Jeho strela napokon nebola zrazená, no mierila vedľa americkej svätyne.
43:26
K strele spoza obrancu sa dostal Marián Gáborík. Jeho pokus bol ale zblokovaný a neprešiel až k jeho klubovému spoluhráčovi.
42:48
Američania zatiaľ výborné bránia. Tím Európy sa nedokázal usadiť vo svojom útočnom pásme a musí rozohrávať až od Halákovej brány.
42:22
Americké šance na obrat znižuje Brandon Dubinsky. Jeho hokejka vystrelila do tváre Zdena Cháru, ktorému dokonca spôsobil tržnú ranu. Dostáva vyšší trest 2+2 minúty.
41:38
Jaroslav Halák mal teraz mierne problémy so strelou zo stredného pásma. Puk ale na dvakrát skrotil a svojim zákrokom prerušuje hru.
41:00
Európania sa dostali do ďalšieho prečíslenia. Americké šance v dnešnom zápase udržal Jonathan Quick, ktorý zlikvidoval strelu Matsa Zuccarella.
40:29
Američania boli v postavení mimo hry, no napriek tomu pokračovali v akcií. Rozhodcovia tak vykazujú hru do stredného pásma.
40:01
Začala sa tretia tretina.
Po štyridsiatich minútach hry tu máme veľmi prekvapujúci stav. Podceňovaný Tím Európy vedie nad favorizovanými Američanmi rozdielom triedy, keď v druhej tretine pridal ďalšie dva góly. Najskôr využil obrovskú chybu súpera Leon Draisaitl a tesne pred koncom prekonal Jonathana Quicka aj francúzsky útočník Pierre-Édouard Bellemare. Európania v druhej tretine vyslali len štyri strely, ale aj vďaka skvelému Jaroslavovi Halákovi sú blízko k veľkému prekvapeniu.

Tretia tretina sa začína o 23:30 hod.
40:00
Druhá tretina sa skončila.
39:24
Američania sú poriadne rozladení, čoho dôkazom je aj toto zakázané uvoľnenie. Hra sa tak presťahuje do ich obrannej tretiny.
39:00
Prebieha posledná minúta druhej tretiny. Európania sú neskutočne efektívni. V druhej tretine vyslali na bránu súpera len štyri strely, no majú 50-percentnú úspešnosť streľby.
38:32
38:32
goalTím Európy práve strelil gól! Tak toto je neskutočné! Európania zvládli ďalšie oslabenie a po návrate Christiana Ehrhoffa dokázali skórovať. Pred bránou súpera sa najlepšie zorientoval PIERRE-ÉDOUARD BELLEMARE a parádnym tečom prekonal Jonathana Quicka. Asistencie: Jannik Hansen a Christian Ehrhoff.
37:53
K ďalšej nebezpečnej strele sa dostal T. J. Oshie. Výborne mu ale zmenšil strelecký uhol obranca Andrej Sekera a navyše aj zblokoval jeho pokus.
37:24
Ďalší strelecký pokus vyslal dnes mimoriadne aktívny T. J. Oshie. Strela hráča Washinghtonu Capitals ale mierila tesne vedľa bránu súpera.
36:47
Joe Pavelski nebezpečne zakončoval z ľavého kruhu na vhadzovanie. Jaroslav Halák sa ale včas presunul a vykryl jeho strelu.
36:19
Američania budú hrať opäť v početnej výhode. Christian Ehrhoff to prehnal v súboji s Joeom Pavelskim a dostáva dve minúty za podrazenie.
35:42
Američania sa dostali do postavenia mimo hry, a tak nemohli pokračovať vo svojej útočnej akcii. V hre sa ale pokračuje bez hvizdu čiarového rozhodcu.
35:00
V zápase sa bude pokračovať po krátkej reklamnej pauze. Američania stále prehrávajú o dva góly a budú mať čo robiť, aby sa v úvode turnaja vyhli zaváhaniu.
34:11
importantAmeričania sa už tešili z gólu. Po strele od modrej čiary sa puk odrazil od hrude Jamesa van Riemsdyka a zapadol za chrbát Jaroslava Haláka. Po porade s videorozhodcom ale gól nebol uznaný!
33:26
Európania sa dostali do zakončenia aj vo vlastnom oslabení. Tvrdou strelou sa prezentoval Pierre-Édouard Bellemare, ale trafil len amerického brankára.
32:52
Američania teraz poriadne zatlačili svojho súpera. Najskôr pálil T. J. Oshie, následne z ľavého kruhu na vhadzovanie aj Joe Pavelski, no ich strely neboli presné.
32:11
Hra je opäť prerušená. Tentokrát sa ale bude vylučovať, pretože zverenci Ralpha Kruegera hrali chvíľu na ľade v šestici. Američania tak majú šancu znížiť svoje manko.
31:43
Zach Parise sa snažil natlačiť pred Jaroslava Haláka, ale neuspel. Následne strieľal od modrej čiary aj Matt Niskanen, ale ten pre zmenu netrafil bránu.
30:29
Európania si teraz nerozumeli a po zakázanom uvoľnení nebudú môcť striedať. Naopak, John Tortorella posiela na ľad čerstvé sily.
29:53
Od modrej čiary zakončoval Christian Ehrhoff. Nemecký obranca to skúšal jednoduchým nahodením, no puk z jeho hokejky tesne minul bránu.
29:17
importantAmeričania sa dostali do prečíslenia. Patrick Kane ešte prihrávkou hľadal Ryana Keslera, no ten už bol v tesnej blízkosti slovenského brankára.
28:30
Európania sú v dnešnom zápase jasne lepším tímom. Po peknej kombinácii sa dostal k strele od modrej čiary Dennis Seidenberg, ale jeho strelu vyráža Jonathan Quick.
27:37
Marián Gáborík zakombinoval v útočnom pásme s Matsom Zuccarellom. Obrancovia USA ale boli šikovnejší a odzbrojili útočníkov súpera.
27:08
Jaroslav Halák upokojuje situáciu a ukryl puk vo svojej lapačke. Po reklamnej prestávke sa bude vhadzovať po jeho ľavej ruke.
26:47
Vylúčený Ryan Kesler sa už vrátil na ľadovú plochu. Američania sa ale následne previnili zakázaným uvoľnením, a tak sa bude vhadzovať v útočnej tretine Európy.
25:38
Marián Gáborík hľadal pred bránou svojho kapitána. Anže Kopitar bol ale dobre bránený a do zakončenia sa nedostal. Američania sa oslobodzujú.
25:10
Američania dlho odolávali a napokon im pomohla aj chyba Anže Kopitara, ktorý nenašiel na modrej čiare pripraveného obrancu v modrom drese.
24:26
Američania budú hrať v oslabení. Ryan Kesler si opäť počínal nedovolene a na lavicu hanby putuje na dve minúty za podrazenie.
24:02
24:02
goalTím Európy práve strelil gól! Tak toto je obrovský šok pre Američanov. Tí absolútne prepadli v útočnom pásme a Európania postupovali dvaja na osamoteného Jonathana Quicka. Zvládli to skutočne fantasticky a po prihrávke Nina Niederreitera skóroval LEON DRAISAITL. Asistencie: Nino Niederreiter a Andrej Sekera.
23:06
Ďalšie prečíslenie pre Európanov. Tentokrát zakončoval z dobrej pozície Marián Gáborík, ale svoj druhý gól v zápase nepridal. Quick jeho strelu zneškodnil.
22:43
22:43
Američania si nerozumeli v rozohrávke, a tak sa hra presťahuje pred bránu Jonathana Quicka. Úvod druhej tretiny sa hrá opäť vo vysokom tempe.
21:34
Tím Európy sa dostal do prečíslenia tri na jedna. Všetko to ale pokazil Anže Kopitar, ktorý nepretlačil puk na nabiehajúceho spoluhráča.
21:15
Ryan McDonagh nahadzoval puk pred bránu európskeho výberu. Jaroslav Halák ale predviedol dobrý zákrok a puk zrazil svojimi betónmi.
20:26
Marián Gáborík pohrozil hneď v úvode druhej tretiny. Svojim tradičným spôsobom si nakorčuľoval do útočného pásma, no strelou švihom minul bránu.
20:01
Začala sa druhá tretina.
Máme za sebou prvé dejstvo. Pomerne prekvapujúco ho úspešnejšie zvládol Tím Európy, ktorý sa zaslúhou Mariána Gáboríka dostal už v piatej minúte do vedenia. Následne mohli Európania pridať aj ďalšie góly, ale Jonathan Quick sa vyznamenal najmä pri dvoch šanciach Fransa Nielsena. Američania nemali vážnejšiu gólovú šancu a Jaroslav Halák nemal veľa práce.

Druhá tretina za začne približne o 22:35 hod.
20:00
Prvá tretina sa skončila.
19:22
Dennis Seidenberg šikovne nahadzoval puk pred bránu súpera. O dorážku sa snažil Marián Hossa, ale v americkom bránkovisku kraľoval Jonathan Quick.
18:49
Tentokrát Američania trafil priestor brány. Nečakanou strelou sa snažil prekonať Jaroslava Haláka James van Riemsdyk, no trafil len betóny slovenského brankára.
18:36
Patrick Kane pekne potiahol puk, prenechal ho Ryanovi McDonaghovi, ale ani on svojou strelou švihom netrafil bránu.
17:20
Američania bojovali o puk v rohu ihriska. Napokon ho dostal na hokejku Erika Johnsona, no ten svojim nahodením minul Halákovu bránu.
16:27
Európania zatiaľ hrajú veľmi obetavo. Aj teraz sa snažil skórovať T. J. Oshie, no jeho pokus zblokoval kapitán súpera Anže Kopitar.
16:00
A ďalšia reklamná prestávka. V týchto momentoch je hra poriadne rozkúskovaná, čo samozrejme viac vyhovuje Tímu Európy, ktorý po góle Mariána Gáboríka vedie.
15:36
15:36
importantEurópania mohli zdvojnásobiť svoje vedenie! Predviedli podobnú akciu ako pri úvodnom góle, no teraz po prihrávke Matsa Zuccarella neprekonal amerického brankára Frans Nielsen.
15:21
Američania zatiaľ jasne dominujú v štatistike vhadzovaní, no je im to málo platné. Po nepresnej prihrávke T. J. Oshieho sa bude vhadzovať v strednom pásme.
14:56
Jaroslav Halák upokojuje situáciu. Po krátkej reklamnej pauze sa tak bude vhadzovať po jeho pravej ruke. Najmä Američanom príde táto pauza vhod.
14:05
Roman Josi ukázal svoje rýchlostné i technické schopnosti. Dokázal obkorčuľovať americkú bránu, no nanešťastie nenašiel pred bránou nikoho v modrom drese.
13:25
K strele od modrej čiary sa dostal Andrej Sekera. Jeho strelecký pokus ale bol zrazený, a tak americký gólman nemusel zasahovať.
12:57
Európania si opäť nerozumeli a sami sa vyhnali zo svojej útočnej tretiny. Ryan Kesler už čoskoro naskočí opäť na ľadovú plochu.
12:27
Američania sa dokázali oslobodiť a vyhodili puk až za bránu Jaroslava Haláka. Európania tak musia začínať svoju akciu zo svojho obranného pásma.
11:54
11:54
importantVeľmi dobrý zákrok predviedol Jonathan Quick. Z ľavého kruhu tvrdo vystrelil Frans Nielsen, no trafil len dobre postaveného brankára Los Angeles Kings.
11:20
Američania prepadli v útočnom pásme, čoho Európania takmer využil. Do šance sa dostal Anže Kopitar, ale v poslednej chvíli ho fauloval Ryan Kesler.
10:56
Európania si nerozumeli v rozohrávke, a tak sa hra presťahuje opäť pred Jaroslava Haláka. Na ľade tak ostáva prvá formácia aj s Mariánom Hossom a Tomášom Tatarom.
10:38
Konečne sme svedkami prerušenia hry, po tom ako strelu Patricka Kanea skryl vo svojej výstroji Jaroslav Halák. V Air Canada Centre nasleduje reklamná prestávka.
10:00
Máme za sebou polovicu úvodného dejstva. Už takmer päť minút sa hrá bez prerušenia. Hra ma spád, Američania zvýšili aktivitu, no Európania sa dobre bránia.
09:18
Jaroslav Halák musel vyrážať ďalšiu strelu od modrej čiary. Jej autorom bol, ak sa nemýlim, Matt Niskanen. Američania pokračujú v aktivite.
08:34
Anže Kopitar to spravil veľmi dobre a spätnou prihrávkou našiel Tomáša Tatara. Rodák z Dubnice pálil z prvej, no americký brankár jeho strelu vyrazil.
07:40
Dlhší časový úsek sa hrá bez prerušenia. Útočné akcie sa striedajú z jednej strany na druhú, no okrem gólu Mariána Gáboríka sme vážnejšiu šancu nevideli.
06:23
Christian Ehrhoff si opäť splnil svoje obranné povinnosti. Obetavo zblokoval strelu T. J. Oshieho, a tak uľahčil prácu svojmu brankárovi.
05:57
Roman Josi nahadzoval puk pred americkú bránu. Nemal tam však dostatočnú podporu svojich spoluhráčov, a tak z toho nič nebolo.
05:30
Američania sa snažili o vyrovnanie. Strelou z pravej strany sa prezentoval Blake Wheeler, ale útočník amerického tímu mieril len do výstroje Jaroslava Haláka.
04:33
K strele od modrej čiary sa dostal Dennis Seidenberg. Jonathan Quick ale bol na svojom mieste a strelu nemeckého obrancu nevyrazil pred seba.
04:19
04:19
goalTím Európy práve strelil gól! Fantastický úvod v podaní európskeho tímu. Frans Nielsen potiahol akciu po pravej strane, krásnou prihrávkou našiel osamoteného MARIÁNA GÁBORÍKA, ktorý otvára skóre dnešného zápasu. Asistencie: Frans Nielsen a Mats Zuccarello.
03:32
Thomas Vanek teraz nebol najistejší v rozohrávke, no výborne čítal hru Jaroslav Halák a pomohol rakúskemu útočníkovi zahasiť črtajúce sa nebezpečenstvo.
02:38
V úvode zápasu nevidíme nejaké strhujúce tempo. Vidíme množstvo nepresností, najmä v strednom pásme. Dopredu teraz idú Európania.
02:09
Prvý úspešný zákrok si na svoje konto pripisuje aj Jonathan Quick, ktorý kryje strelu nemeckému obrancu Christiana Ehrhoffa.
01:23
Hra je prerušená, pretože puk skryl do svojej lapačky slovenský brankár Tímu Európy. Vhadzovať sa tak bude po jeho ľavej ruke.
00:58
K streleckému pokusu z ľavej strany sa dostal James van Riemsdyk. Jaroslav Halák bol ale na svojom mieste a jeho strelu zrazil betónmi.
00:33
Američania sa v úvode zápasu nasťahovali do útočného pásma, no svoje obranného povinnosti si splnila slovenská obranná dvojica.
00:01
Stretnutie sa práve začalo.
Úvodné zostavy:

Tím Európy: Halák (Greiss) – Josi, Seidenberg, Chára, Sekera, Ehrhoff, Streit – Tatar, Kopitar (C), Hossa – Gáborík, Nielsen, Zuccarello – Rieder, Draisaitl, Niederreiter – Vanek, Bellemare, Hansen.

USA: Quick (Bishop) – Suter, Carlson, McDonagh, Niskanen, J. Johnson, E. Johnson – Pavelski (C), Parise, Wheeler – van Riemsdyk, Stepan, Kane – Pacioretty, Kesler, Oshie – Abdelkader, Dubinsky, Backes.
Svetový pohár v hokeji sa na scénu vracia po dvanástich rokoch. Po sérii prípravných zápasov nás čaká ostrý štart, ktorý aj v našom priamom prenose obstarajú výber Európy a Spojených štátov amerických. Začíname o 21:30 hod.

TÍM EURÓPY

Výber Európy je akýmsi experimentom, ktorý sa môže i nemusí vydariť. V prípravných zápasoch sa tím generálneho manažéra Miroslava Šatana predviedol v dobrom svetle až v zápase so Švédskom, ktoré zdolal prekvapujúco 6:2. Európania po dvoch prehrách s mladým výberom Severnej Ameriky pôsobili oveľa zohranejším dojmom a práve toto je v ich prípade kľúčové. Tréner Ralph Krueger má k dispozícii kvalitných hokejistov, ktorí zdá sa našli spoločnú reč. Kapitánom bude dvojnásobný držiteľ Stanley Cupu Anže Kopitar, no svoje kvality bude chcieť potvrdiť aj šestica Slovákov. Kvalitnými výkonmi si pozíciu brankárskej jednotky vybojoval Jaroslav Halák a presné zakončenia ukázali aj Marián Gáborík či Tomáš Tatar. Hokejovú verejnosť v poslednom prípravnom dueli zaujal Leon Draisaitl, ktorý Švédov zničil troma gólmi.

USA

Hokejisti USA sú považovaní za druhého najväčšieho favorita na víťazstvo. V príprave odohrali tri kvalitné zápasy. Kanaďanov zdolali 4:2, ale v následnej odvete doplatili na vysoký počet vylúčení a prehrali 5:2. V zápase s Fínskom dve tretiny dominovali a aj výborne disponovaných Fínov neraz prekorčuľovali. Na konci stretnutia si síce zápas poriadne skomplikovali, ale napokon doviedli zápas do úspešného konca. Vynikajúce výkony predvádzal Jonathan Quick a s vysokou pravdepodobnosťou bude stáť v bráne aj dnes. Tréner John Tortorella má k dispozícii výborné mužstvo, ktoré povedie kapitán Joe Pavelski. Najväčšou hviezdou je Patrick Kane, ktorý mal vynikajúco sezónu v NHL. Pred dvanástimi rokmi Američania skončili na Svetovom pohári na štvrtom mieste a toto umiestnenie by určite radi vylepšili.
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 21:30.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Tím Európy zdolal USA. Do turnaja to vnieslo zábavný moment, vraví tréner víťazov