Nuzman kupoval hlasy pre olympiádu v Riu. Brazílsky súd mu vymeral dlhoročný trest

Prezidenta Brazílskeho olympijského výboru Carlosa Nuzmana odsúdili.
Prezidenta Brazílskeho olympijského výboru Carlosa Nuzmana odsúdili. (Autor: TASR/AP)
SITA|26. nov 2021 o 11:22

Funkcionár na dôchodku bol uznaný vinným.

SAO PAULO. Bývalého šéfa Brazílskeho olympijského výboru Carlosa Arthura Nuzmana odsúdili na 30 rokov a 11 mesiacov za mrežami za korupciu a kupovanie hlasov pre Rio de Janeiro v súvislosti s jeho kandidatúrou na olympijské hry v roku 2016.

OH sa v Riu napokon konali a Nuzman bol vtedy šéfom organizačného výboru.

Dnes už takmer 80-ročný funkcionár na dôchodku bol uznaný vinným aj zo založenia a prevádzkovania zločineckej skupiny, prania špinavých peňazí a daňových únikov.

Odsúdenie ešte nie je právoplatné, keďže sa čaká na možné odvolanie. Nuzman aj jeho právnik zatiaľ nereagovali na verdikt súdu.

Do väzby putujú aj bývalý guvernér Ria Sergio Cabral, obchodník Arthuro Soares a tiež Leonardo Gryner, ktorý bol v roku 2016 generálnym riaditeľom finančných operácií v organizačnom výbore OH v Riu.

Vyšetrovatelia tvrdia, že všetci traja spoločne s Nuzmanom podplatili bývalého prezidenta Medzinárodnej asociácie atletických federácií Lamine Diacka a jeho syna Papa Diacka, aby odovzdali svoje hlasy pre brazílskeho kandidáta.

Sudca Bretas tvrdí, že Nuzman bol hlavou kriminálnej schémy na Brazílskom olympijskom výbore vzhľadom na jeho vyše 22-ročné pôsobenie v tejto najvyššej brazílskej športovej organizácii.

"Viedol a koordinoval činnosť ostatných agentov, aby spoločne zabezpečili čo najväčšiu podporu brazílskemu uchádzačovi o olympijské hry a výhody pre svojich členov," uviedol Bretas.




Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Nuzman kupoval hlasy pre olympiádu v Riu. Brazílsky súd mu vymeral dlhoročný trest