Olympijský oheň dorazí do Francúzska 8. mája, svoju púť krajinou začne v Marseille

Olympijský oheň na LOH Tokio 2020 / 2021 zapálila tenistka Naomi Osaková.
Olympijský oheň na LOH Tokio 2020 / 2021 zapálila tenistka Naomi Osaková. (Autor: TASR/AP)
SITA|2. máj 2023 o 17:28

Do Paríža príde pochodeň 14. júla 2024, presne na Deň dobytia Bastily.

BRATISLAVA 2. mája (SITA) - Organizátori budúcoročných olympijských hier v Paríži už poznajú detaily príchodu pochodne s olympijským ohňom.

Do "krajiny galského kohúta" by mala doraziť 8. mája 2024 a svoju púť Francúzskom začne v prístavnom meste Marseille.

Primátor tohto letoviska na pobreží Stredozemného mora Benoit Payan sľúbil divákom "veľkolepý festival" v priestoroch starého prístavu. Informácie priniesol web insidethegames.biz.

V Marseille sa na slávnosť pripravujú už teraz. Počas ostatného víkendu v súboji futbalovej Ligue 1 medzi tímami Olympique Marseille a AJ Auxerre bola súčasťou štadióna Stade Vélodrome veľká mozaika - rok 2024, olympijské kruhy a znázornenie horiaceho olympijského ohňa.

Práve domovský stánok klubu Olympique Marseille bude počas OH 2024 dejiskom dovedna desiatich futbalových zápasov turnajov mužov i žien. V miestno prístave sa zase uskutočnia súťaže v jachtingu.

Olympijský oheň príde do Marseille po desaťdňovej plavbe na trojsťažňovej plachetnici Belem z Grécka, kde ho zapália v Olympii pomocou lúčov slnka.

Zaujímavosťou je, že mesto Marseille bolo kedysi gréckou kolóniou Massalia založenej v roku 2600 p. n. l.

V minulosti loďou Amerigo Vespucci putoval olympijský oheň do talianskeho Ríme pred OH 1960, po mori putoval olympijský oheň aj pre OH 1992 v španielskej Barcelone.

"Tým, že sme požiadali o privítanie olympijského ohňa na našom pobreží, sme sa chceli znovu spojiť s veľkým príbehom zdieľania, bratstva, rozmanitosti a solidarity,“ uviedol Payan.

Vo Francúzsku pochodeň s plameňom absolvuje púť šesťdesiatimi departmentmi, do Paríža príde 14. júla 2024, symbolicky na Deň dobytia Bastily z roku 1789. OH sa začnú o 12 dní neskôr v piatok 26. júla.

Očakáva sa, že počas olympijských hier bude olympijský oheň horieť v blízkosti Eiffelovej veže.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Olympijský oheň dorazí do Francúzska 8. mája, svoju púť krajinou začne v Marseille