Francúzsko hľadá dobrovoľníkov na OH 2024, chcú medzi nich zaradiť aj osoby so znevýhodnením

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. (Autor: TASR/AP)
SITA|21. mar 2023 o 16:12

Dovedna by Parížania radi našli až 45-tisíc dobrovoľníkov.

PARÍŽ. Organizátori budúcoročných olympijských hier v hlavnom meste Francúzska by radi najali až 45-tisíc dobrovoľníkov.

Parížania aktuálne spúšťajú proces registrácie záujemcov a radi by medzi nimi mali aj približne 3000 osôb so znevýhodnením.

"V súlade sa naším cieľom, aby sme boli otvorení pre každého," uviedli. Členka francúzskej vlády pre osoby so znevýhodnením Geneviéve Darrieussecqová uviedla, že OH a PH 2024 sú úžasnou možnosťou na to, aby bolo Francúzsko viac inkluzívne.

"Osoby so znevýhodnením majú často nedostatok sebadôvery a mysli si, že sú vyradení zo všetkých podujatí.

A teraz im vravíme: 'Nie, je to naopak. Nielenže nie ste vylúčení, ale my vás potrebujeme.'" poznamenala. Vyzvala tiež ľudí so postihnutím, aby sa prihlásili ako kandidáti na dobrovoľníka. "Každý je vítaný," povedala politička.

Záujemcovia o prácu dobrovoľníka počas OH a PH 2024 sa môžu zaregistrovať od stredy 22. marca do 3. mája na oficiálnom webe prestížneho podujatia.

Podmienkou je vek minimálne 18 rokov, ovládanie francúzštiny alebo angličtiny a možnosť pomáhať bezplatne aspoň počas desiatich oboch vrcholných akcií.

Francúzi podotkli, že prihlásiť sa môžu ľudia z celého sveta vrátane Ruska a Bieloruska. Záujemcovia z krajín, ktoré nie sú súčasťou európskeho bezvízového schengenského priestoru, sa však musia pripraviť na náročnejší administratívny proces, aby mohli vo Francúzsku zotrvať a pôsobiť ako dobrovoľníci.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Francúzsko hľadá dobrovoľníkov na OH 2024, chcú medzi nich zaradiť aj osoby so znevýhodnením