Olympijský víťaz z Česka sa zastal Rusov. Nemal som svoj deň, bráni sa po vlne kritiky

David Svoboda.
David Svoboda. (Autor: Twitter Český olympijský tým)
Sportnet|30. mar 2023 o 15:15

Nebojte sa, som na správnej strane, napísal Svoboda.

BRATISLAVA. Naposledy sa o ňom toľko hovorilo pred jedenástimi rokmi, keď na olympijských hrách v Londýne získal zlatú medailu v modernom päťboji.

V stredu sedel David Svoboda v štúdiu Českej televízie a v rozhovore s moderátorkou rozoberali návrh Medzinárodného olympijského výboru (MOV), ktorý pri splnení istých podmienok odporučil zapojenie sa ruských a bieloruských športovcov do súťaženia na medzinárodnej scéne.

Za svoje slová čelil päťbojár veľkej kritike a na druhý deň svoje vyjadrenia korigoval.

„V ankete sa vyjadrilo 208 našich športovcov, ako sa stavajú k účasti ruských a bieloruských športovcov na hrách a výsledky boli nejednoznačné.

Z toho vyplýva, že nemožno zaujať nejaké plošné stanovisko, aby sme podstatnú časť športovcov neurazili, neobišli alebo nepodviedli. Preto z toho vychádza neutrálne stanovisko a preto je aj moje stanovisko neutrálne," vysvetľoval Svoboda, ktorý je predsedom komisie športovcov Českého olympijského výboru. 

Svoboda: Politika do športu nepatrí

Na otázku moderátorky, čo to konkrétne znamená, odpovedal: Keď minulý rok vypukla vojna, MOV odporučil nepozývať ruských a bieloruských športovcov ani funkcionárov na športové podujatie. Český olympijský výbor to vtedy podporil a ja som sa zdržal hlasovania, lebo som presvedčený, že politika do športu filozoficky nepatrí. To, že tam dávno je, a že predchádzajúce generácie a aj tá súčasná šport pred politikou neubránili, to je smutný fakt, ale z toho vychádza moje stanovisko a môj postoj je neutrálny.

A čo sa týka konkrétnej otázky či Rusi a Bielorusi patria do kvalifikácií a na olympiádu, môj osobný názor je v súlade s tým, ako MOV otočil počas tohto roka a odporúča ich účasť, lebo vie, že nie je možné tú účasť zakázať a neporušiť všetky dokumenty, ku ktorým sa zaviazali."

Keď moderátorka zareagovala, že v olympijskej charte sa okrem nediskriminácie športovcov hovorí aj o podpore mierovej spoločnosti, vyhlásil Svoboda, že olympijská charta už dávno nikoho nezaujíma a nedodržiava sa. „Je to otázka výkladu,“ povedal.

„Ten vojenský konflikt stále trvá. A ako vieme, tak prvou obeťou každého vojenského konfliktu je pravda,“ povedal Svoboda.

Na upozornenie moderátorky, že agresiu Ruska voči Ukrajine v rezolúciách opakovane odsúdilo valné zhromaždenie OSN, Svoboda reagoval slovami: „Môže to byť pokojne omyl, čo ja viem.“

Ministerka: Nech ide na Libavu

Športovca tvrdo kritizovali niektorí kolegovia, ale aj ministerka obrany. Svoboda je totiž členom armádneho športového centra Dukla Praha. 

Myslím, že je dôležité aby zaznelo, že dnešný rozhovor Davida Slobodu, nie je stanoviskom komisie športovcov ČOV, ktorej som aj ja členom. Bohužiaľ to tak vyzerá. Môj názor zostáva rovnaký. Nie ruským športovcom, kým bude vojna a kým ju neodsúdia akýmkoľvek vyhlásením, napísal na twitteri vodný slalomár Vavřinec Hradílek.

Na vlastné oči som videla, čo Rusko pácha za zverstvá. Nie! Nie je normálne, aby ruskí a bieloruskí športovci išli na olympiádu, na ktorú Ukrajinci nepôjdu, pretože bránia svoju vlasť alebo ich zabili.

Nepochopím, ako toto vojak a olympionik môže spochybňovať. Mohol by sa hodiť do tej fešáckej uniformy a odísť na mesiac na Libavu, pomáhať s výcvikom ukrajinských vojakov! A pozerať sa im do očí a počúvať, čo si o jeho názore myslia oni,“ napísala na sociálnej sieti ministerka obrany Jana Černochová (ODS).

Svoboda sa vo štvrtok za svoje slová sa ospravedlnil.

„Bohužiaľ, niektoré moje vyjadrenia vyzneli nešťastne a zrejme vyvolali úplne iný dojem, ako som mal v úmysle,“ uviedol na svojom Facebooku.

„V žiadnom prípade neschvaľujem vojnu na Ukrajine ani nemám dôvod obhajovať politiku Ruska alebo Bieloruska. Ide mi iba o obranu nevinných športovcov, a aby politika do športu čo najmenej zasahovala. Nemal som deň. Nebojte sa, nie som na zlej strane. Odpusťte mi prosím ten úlet a nehnevajte sa na mňa.“

Návrh MOV odmietli aj Rusi

Medzinárodný olympijský výbor v utorok odporučil medzinárodným športovým federáciám, aby umožnili návrat neutrálnych ruských a bieloruských športovcov do súťaží pri splnení určitých podmienok.

„Neprichádza do úvahy štart tímov Ruska ani Bieloruska (súťažiť môžu len jednotlivci – pozn.). Športovci, ktorí vedome podporujú vojnu na Ukrajine sa nesmú zúčastňovať na súťažiach a to platí aj pre členov realizačných tímov,“ uviedol prezident MOV Thomas Bach. 

Rozhodnutie prijal výkonný výbor MOV, ktorý má pätnásť členov a nie je v ňom žiadny zástupca zo Slovenska. 

Toto rozhodnutie jej zatiaľ len vo forme odporúčania. Neznamená teda automaticky, že sa Rusi vrátia na medzinárodné súťaže. 

Iný postoj už zaujali niektoré športové federácie a návrh odmietli aj Rusi.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Olympijský víťaz z Česka sa zastal Rusov. Nemal som svoj deň, bráni sa po vlne kritiky