Ukrajina chce zabrániť svojim športovcom súťažiť s Rusmi

Olympijská a ruská vlajka počas záverečného ceremoniálu ZOH 2014 v Soči.
Olympijská a ruská vlajka počas záverečného ceremoniálu ZOH 2014 v Soči. (Autor: TASR/AP)
TASR|31. mar 2023 o 16:50

Týka sa to hlavne kvalifikačných podujatí na OH 2024.

KYJEV. Ukrajinská vláda sa snaží zablokovať účasť svojich športovcov na súťažiach, na ktorých sa predstavia aj Rusi. Týka sa to hlavne kvalifikačných podujatí na budúcoročné OH v Paríži. Informovala o tom agentúra AP.

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) v utorok odporučil návrat Rusov a Bielorusov do medzinárodných súťaží ako jednotlivcov pod neutrálnou vlajkou a bez prepojenia na armádu či bezpečnostné zložky.

Tajomník kabinetu ministrov a člen Ukrajinského olympijského výboru Oleh Nemčinov podľa verejnoprávnej televízie uviedol, že bolo prijaté rozhodnutie o štarte ukrajinských športovcov len na podujatiach bez účasti Rusov.

Žiadne rozhodnutie nebolo bezprostredne zverejnené a nebolo jasné, ako presne sa bude uplatňovať. MOV odporúča povoliť Rusom súťažiť na medzinárodných podujatiach ako jednotlivcom, ale nie ako národným tímom.

Vo viacerých olympijských športoch však prebiehajú individuálne a tímové súťaže spoločne na jednom mieste, napríklad v gymnastike alebo šerme.

Medzinárodné športové federácie nie sú povinné realizovať odporúčania MOV a väčšina z nich sa zatiaľ nezaviazala k opätovnému prijatiu ruských a bieloruských športovcov.

Ukrajina minulý rok bojkotovala olympijskú kvalifikáciu v džude. Riadiaci orgán tohto športu vtedy povolil Rusom, vrátane niekoľkých príslušníkov armády krajiny, zúčastniť sa na nej v pozícii neutrálnych športovcov.

Ukrajinskí predstavitelia predtým nevylúčili, že budú radšej bojkotovať OH 2024 v Paríži ako súťažiť na nich s Rusmi.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Ukrajina chce zabrániť svojim športovcom súťažiť s Rusmi