Oktagon 29: Titul ostáva v Česku. David Kozma opäť ovládol infarktový zápas

David Kozma obhájil titul Oktagon MMA vo váhe do 77 kg.
David Kozma obhájil titul Oktagon MMA vo váhe do 77 kg. (Zdroj: Oktagon MMA)
Adrián Mečiar|4. dec 2021 o 23:49 (aktualizované 5. dec 2021 o 00:25)

Kozma obhájil titul.

BRNO. Infarktový zápas, obrovská kríza, srdce šampióna. David Kozma mohol v stotine sekundy prísť o pás, ale zvládol kritický moment a napokon zvíťazil.

Kozma tak opäť obhájil titul veltrovej váhy, keď v hlavnom zápase Oktagon 29 porazil Bojana Veličkoviča a pripísal si celkovo 4. úspešnú obhajobu opasku. Titul pritom drží od novembra 2018.

Náhradný zápas v náhradnom dejisku

Kozma sa mal pôvodne stretnúť s Ivanom Buchingerom v dueli šampiónov. Buchinger sa však pred dvomi týždňami zranil a bol nútený odstúpiť zo zápasu.

Kvôli zraneniu kolena prišiel o príležitosť, aby sa stal prvým trojnásobným šampiónom Oktagon MMA. Kozma sa musel vysporiadať so zmenou súpera.

Na turnaji mal naplánovaný duel tiež Bojan Veličkovič, trojka veltrovej divízie. Zhodou okolností, Veličkovičov protivník Maté Kertész sa rovnako zranil a promotéri využili túto situáciu.

Veličkovič, bývalý zápasník UFC a americkej PFL, vyzval o titul úradujúceho šampióna Davida Kozmu.

Celý galavečer sa mal pôvodne uskutočniť v Ostrave, teda v Kozmovom domácom prostredí. Nariadenia v súvislosti s koronavírusom však spôsobili presun turnaja do Brna, kde si Oktagon počas predošlej vlny zriadil svoju „pevnosť“.

Infarktový zápas

David Kozma vládne veltrovej divízii do 77 kilogramov už tri roky. Za ten čas niekoľkokrát obhájil svoj opasok, hoci mal viackrát namále.

Stačí si spomenúť na jeho predošlé 5-kolové strety s Kertészom alebo Leandrom Silvom. V oboch prípadoch si musel siahnuť na dno svojich síl. Inak tomu nebolo ani tentoraz.

Kozma dokázal pomerne dobre pokrývať Veličkovičovu najväčšiu zbraň, silné kopy. Až na jeden moment vo štvrtom kole, ktorý takmer v zlomku sekundy rozhodol o výsledku zápasu.

Veličkovič presný kop na hlavu otriasol Kozmom. Šampión tancoval na nohách, snažil sa udržať rovnováhu za každú cenu. Inštinktívne sa vrhol po súperových nohách, aby preniesol duel na zem. Takmer protivníkovi ponúkol šancu na škrtenie, ale v konečnom účtovaní bol úspešný.

Zvládol túto krízu a ďalšiu takúto možnosť Veličkovičovi nedaroval. Stupňoval tlak a vo štvrtom kole prišla absolútna ofenzíva, na ktorú viac srbský vyzývateľ nestačil. Kozma mohol oslavovať víťazstvo.

Nezdolaný šampión

Veličkoviča ukončil pred limitom. V rámci pôsobenia v organizácii Oktagon MMA ešte David Kozma nespoznal premožiteľa.

Zároveň po štvrtýkrát obhájil titul a naďalej je jediným šampiónom veltrovej divízie.

„Je to neuveriteľné. Čím to viac to človek zažíva, tým lepšie to je,“ povedal šťastný šampión.

Priebeh zápasu

1. kolo

Zápas sa začal a Veličkovič okamžite zasiahol Kozmu. Šampión sa snaží skrývať krízu a natláča Veličkoviča na pletivo. Kritický úvod pre Kozmu, no vyzerá to tak, že úvodnú krízu zvládol.

Veličkoviče kopy majú povestnú razanciu, ale aj Kozma kope veľmi aktívne. Minúta do konca prvého kola, Kozma sa pokúša o prenesenie duelu na zem. Veličkovič sa zatiaľ veľmi dobre bráni a zápas sa presúva naspäť do stredu klietky.

Kozma sa ešte v závere pokúšal o niekoľko úderov a highkick. Síce neprišlo nič výrazné, no kľúčový je obraz zápasu v očiach bodových arbitrov. A tí dokážu oceniť aktivitu.

2. kolo

Silný začiatok kola pre Kozmu. Bleskový takedown, vôbec prvý v tomto zápase. Veličkovič nemieni ostať na zemi a po polminúte vstáva.

Kozma nadviazol aj druhým pokusom, ktorý Veličkovič ubránil. A pozor, Veličkovič prekvapil Kozmu vlastným takedownom. Na toto šampión príliš zvyknutý nie je, ale so situáciou si dobre poradil.

Zaujímavé, v krátkom časovom slede prichádzajú ďalšie dva pokusy o prenesenie zápasu na zem zo strany vyzývateľa. Takýto scenár čakal len málokto. Kozma však oba pokusy ubránil a sám kontruje úspešným takedownom.

Z tejto pozície Kozma konečne vyťažil pár desiatok sekúnd kontroly. Súboj vo vysokom tempe, v postoji i pri grapplingu. Fyzicky mimoriadne náročný štýl. V závere kola je tu ďalší takedown Kozmu, ktorý si zrejme pripisuje toto kolo na svoju stranu.

3. kolo

Kozma chce pokračovať v tlaku. Veličkovič naopak musí niečo vymyslieť. A to sa mu darí!

Veličkovič z ničoho nič otriasol Kozmom presným highkickom, Kozma zatancoval na nohách. Veličkoviča delili okamihy od zisku opasku, ale namiesto toho išiel po škrtení a to bola pravdepodobne chyba, ktorá ponúkla Kozmovi čas na rýchle zotavenie.

Neuveriteľný zápas, ako to už v obhajobách Davida Kozmu býva zvykom. Kozma sa vracia do zápasu a dokonca kontroluje Veličkoviča na zemi.

4. kolo

Sú tu kolá šampiónov. Veličkovič v nich zažíva svoju premiéru. Kozma je naopak na tieto fázy zápasov zvyknutý.

Dobrý lakeť Kozmu, vzápätí takedown. Kozma cíti šancu na ukončenie zápasu. Veľká ofenzíva vo štvrtom kole, po takomto vyčerpávajúcom priebehu zápasu.

Veličkovič sa zubami-nechtami drží v dueli, no Kozma pridáva údery a lakte, obrovský tlak. A hlavný rozhodca videl dosť. David Kozma obhajuje titul veltrovej váhy!

Výsledok: David Kozma v 4. kole poráža Bojana Veličkoviča TKO a obhajuje titul veltrovej váhy.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Oktagon 29: Titul ostáva v Česku. David Kozma opäť ovládol infarktový zápas